USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'nin tır şoförü açığının Almanya'ya sıçramasından ide ediliyor

Almanya'da şoför pazarındaki gidiş hâlâ İngiltere'deki denli dokunaklı olmasa da ülkede taşımalık ara bulucu şoförü bulmanın tedricen zorlaştığı belirtiliyor.

İngiltere'nin tır şoförü açığının Almanya'ya sıçramasından ide ediliyor
06-10-2021 12:12
Berlin

İngiltere'de hazırlık darboğazlarına sebep bulunan tır ve kamyon şoförü eksikliği krize dönüşürken, Almanya’da da benzeri koşulların oluşmasından fikir ediliyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması, AB yurttaşı taşımalık uzlaştırıcı sürücülerinin sayısının azalmasına ve Kovid-19 salgınının gıdadan akaryakıta nice bölgede sebep yer aldığı hazırlık zinciri sorunlarının derinleşmesine bap araladı. Süpermarket rafları haftalarca gereksiz kalırken, süt istasyonlarında mahrukat tükendi.

İngiltere'de hazırlık darboğazlarına sefer açan tır ve kamyon şoförü eksikliğinin krize dönüşmesiyle cıvıl cıvıl devreye girerken ülkede bulunan taşımalık uzlaştırıcı sürücüsü sayısının gerekseme mahsus rakamın 100 bin isim altında bulunmuş yer aldığı belirtildi.

İngiltere'de etkin nice Doğu Avrupalı sürücünün Brexit ile ülkeyi bırakma etmesi ve Kovid-19 zımnında acemi tır ehliyeti alacakların eğitiminin gecikmesi ise krizi hızlandırdı.

Brexit zımnında gayrimenkul dışından mevrut şoförlerin ara sınav alması zorlaşırken, ülkedeki sıvıyakıt sorunu, teyakkuzdaki askeri tankerlerin sürücüleriyle çözülmeye çalışıldı.

Nakliye uzlaştırıcı şoförü anımsamak zorlaşıyor

İngiltere'deki tır ve kamyon şoförü eksikliği, Almanya’da da benzeri endişeleri gündeme getirdi.

Almanya'da tır ve kamyon şoförü pazarındaki durumun daha İngiltere’deki denli acıklı bulunmadığı belirtilirken, ülkede taşımalık uzlaştırıcı şoförü bulmanın derece derece zorlaştığı kaydediliyor.

Almanya'da kâffesi nakliyat sektörü, iri seviyede bunun sorumluluğunu üstüne alan KOBİ şirketleri kabilinden şekillendiriliyor.

Bazı geri hizmet şirketleri bundan böyle güdücü bulamadıkları düşüncesince siparişleri reddetme eylemek mecburiyetinde kalırken, bazısı girişimciler ya kendileri sürücülük yapıyor yada emeklileri devreye sokuyor.

Hızlı güdücü belgesi almanın maliyeti 10 bin avronun üzerinde

Almanya’da aceleci halde tır ehliyeti edinmenin maliyeti 10 bin avronun üstünde çıkıyor.

Geçmişte nice genç, Almanya Silahlı Kuvvetleri'nde (Bundeswehr) mecburi askeriye hizmetinin ortak parçası namına parasız kamyon ehliyeti alırken, mecburi asliye askeriye kaldırıldığı düşüncesince bu terbiye olanağı da bundan böyle bulunmuyor.

Almanya'daki ortak taşımalık uzlaştırıcı şoförü averaj 2 bin 400 ile 2 bin 600 ekü brüt ecir kazanırken, harcamaları başkaca ödeniyor. Baltık ve Doğu Avrupa’dan mevrut sürücülerin ise daha az kazanılmış yer aldığı biliniyor.

Demografik değişimin kazançlı büyümeye etkisi

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) projeksiyonunda, ülkede mecmu emeklilerin sayısının 2035 yılına denli yüzdelik 22 artarak 20 milyona yükseleceği öngörülüyor.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Almanya’da nüfus bilimsel değişimin kazançlı büyümeyi yavaşlattığını değerlendirerek, yaşlanan nüfusunun gayrimenkul katışık gayrimenkul içi hasılasının (GSYH) nema hızını 2026’da yüzdelik 0,9 dibine düşüreceğini hesaplıyor.

60 bin ile 80 bin ortada tır şoförü eksikliği var

Federal Yük Taşımacılığı, Lojistik ve Bertaraf Birliği'nin (BGL) Yönetim Kurulu Sözcüsü Prof. Dr. Dirk Engelhardt, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Almanya'da halihazırda 60 bin ile 80 bin ortada tır şoförü eksikliği bulunduğunu hesapladıklarını söyledi.

Engelhardt, "Buna ek olarak, Almanya’da rastgele sene tahminî 30 bin tır şoförü mütekait oluyor. Son senelerde yılda salt 15- 20 bin tır ehliyeti alındı, bundan ötürü farkın daha da çoğalması muhtemel." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa genelinde yayılmış bulunan tır ve kamyon şoförü sıkıntısının baş döndürücü hususi sebepleri de bulunduğunu özetleyen Engelhardt, bu sektörün “kötü imaj” kurbanı bulunduğunu belirtti.

Engelhardt, “Her şeyden önce, ilkin Almanya'da, içtimai ölçüm eksikliği nice taşımalık uzlaştırıcı şoförü düşüncesince ortak sorun. Tır ve kamyon şoförlerinin kamuoyundaki imajı, sıkıca ve elzem işlerinden çevre adalet ettikleri takdiri almaları düşüncesince baştan geliştirilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

"Çalışma şartları daha çeken bir vaziyete gelmeli"

Engelhardt, düzentileme koşullarının ve hesaplanamayan levent boylu bekleme sürelerinin sürücülerin yaşamını zorlaştırdığını dile getirdi.

Tırlar düşüncesince otopark noktayı yerlerinin sayısının az bulunduğunu özetleyen Engelhardt. “Her akşam, bir çok çok devir yararsız bulunan ortak otopark noktayı yeri arayışı, ne efsus ki Almanya'daki on binlerce tır ve kamyon şoförü düşüncesince hala günce işlerin ortak parçası. Tır sürücülerinin düzentileme şartları bundan ötürü umumi namına baştan daha çeken bir vaziyete gelmelidir.” dedi.

Engelhardt, tır ve kamyon şoförü sıkıntısının bundan böyle Avrupa çapında ortak dava bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Litvanya ve Polonya'da, Belarus yahut Ukrayna üzere AB dışı ülkelerden mevrut tır şoförlerine rastgele sene on binlerce AB düzentileme izni veriliyor. Çünkü bu devletlerde güdücü problemi var. İngiltere’de haftalardır gereksiz iri mağaza rafları ve fast food restoranlarında şişelenmiş ve sağmal içeceklerin bulunan olmadığına bağlı fikir donör istihbarat alıyoruz. Kuşkusuz Brexit kabilinden hızlanan gelişmeler. Ancak, Batı Avrupa'da da bire ortak durumun olacağını kesme namına varsayıyorum. Batı Avrupa'da da ortak sunma çöküşüyle huzur karşıya kalacağımız gerçeğine huzur uyarıyoruz."

Almanya'da kişilerin kamyon ve tır şoförü kazanmak istememesinin sebebi hürmet eksikliği

Universal Transport Genel Müdürü Holger Dechant ise Almanya'da “Brexit” gerçekleşmediğini hatırlatarak, ülkede geri hizmet pazarında İngiltere’dekine benzeri kamyon ve tır şoförü eksikliği yaşandığını belirtti.

Dechant, “İngiltere'de yer yağı istasyonlarında ve hastanelerde yaşananları gitmek baş döndürücü ilginç, Burada yaşananlar kamyon ve tır şoförlerinin hemen İngiltere’de ne denli ehemmiyetli bulunduğunu göstermiyor, Onlar Almanya’da, Türkiye’de ve dünyanın rastgele durumunda baş döndürücü önemli.” ifadesini kullandı.

Lojistik ihtiyacın arttığını hatırlatan özetleyen Dechant, “Bu sebeple kamyon ve tır şoförlüğünü alımlı bir vaziyete gelmek düşüncesince harekete geçmeliyiz. Türkiye'den Almanya'ya, Almanya'dan İngiltere'ye ortak ürüne ihtiyacımız var ise taşımamız gerekiyor ve bundan ötürü şu anda yaşantımız düşüncesince baş döndürücü önemli. 200 sene evvel tır şoförlerine ihtiyacımız yoktu zira çiftliklerimiz vardı ve rastgele obje yolundaydı. Depolarımız yoktu ve toptan geri hizmet ağımı yoktu. Ama bugün Asya'dan ve ABD’den parçalara ihtiyacımız var.” değerlendirmesini yaptı.

Almanya’da tır şoförlerinin salname ateşçi 30 bin ile 40 bin ekü arasında

Dechant, “Kamyon ve tır şoförü eksikliğini” geri hizmet pazarının ortak problemi namına gördüklerini belirterek, “Bence kamyon ve tır şoförlerinin hemen paraya değil daha ortak tomar saygıya gereksinimleri var. Bu insanoğlu okulu bırakma etmiş ve şoför reşit gözüyle görülmemeli. İnsanların kamyon ve tır şoförü kazanmak istememesinin sebebi hürmet eksikliği.” değerlendirmesinde bulundu

Almanya’da tır şoförlerinin salname 30 bin ile 40 bin ortada ekü kazandıklarını tamlayan Dechant, İngiltere’de bu şoförlerin kazançlarının 60 bin sterline çıkmasının “inanılmaz” bulunduğunu söyledi.

Dechant, “Tır şoförlerimize daha ortak tomar mülk vermekle ilişik ortak sorunumuz yok. Ama bu fazlalığı müşterilerimizden almam gerekiyor. İşte dava budur.” dedi.

İngiltere’de kamyon ve tır şoförü eksikliğine 3 maaş üzere çelimsiz çözümleri hata namına değerlendiren Dechant, “Şoförlere az buçuk hürmet ve az buçuk daha para. Sonra tek dava kalmaz.” yorumunu yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler