USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Görme engelli ulusal haltercilerin 'paralimpik' bekleyişi

Branşlarının paralimpik olmasını umutla gözleyen görmez halterciler, Türkiye'yi asimilasyon ederek "devlet sporcusu " unvanı kabul etmek istiyor.

Görme engelli ulusal haltercilerin 'paralimpik' bekleyişi
12-10-2021 13:29
12-10-2021 13:30
Ankara

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 23-30 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Dünya Halter Şampiyonası önceleri çalışmalarını dip ritmde sürdüren Türkiye Görme Engelliler Halter Milli Takımı'nın beceri direktörü Ersin Akyüz, bu branşın Paralimpik Oyunları'na eklenmesini umutla beklediklerini anlatım etti.

Devletin kendilerine aşırı dobra olanaklar sağladığını dile getiren Ersin Akyüz, Türkiye'yi temessül yazar dereceler girmek düşüncesince etkin sporcularına, okullarını bitirdiklerinde iş bulma açısından evleviyet tanındığını, bu sayede hiç kimseye yayımcı olmaksızın emek harcamayı ve sosyalleşmeyi öğrendiklerini dile getirdi.

Sporcuların ulusal formayı giyerek başarılar elde ettiğini, milletler arası organizasyonlarda yarışarak Türk bayrağını dalgalandırdığını vurgulayan Akyüz, "teşvik gayeli ödül" mevzusuna değinerek, "Çok ortak tomar ihsanıhümayun bulunmadığı düşüncesince ara esna bu spora hamam bakılmayabiliyor. Yaptığımız spor paralimpik alan bulunduğu takdirde, sporcularımız 'devlet sporcusu' unvanı kazanıyor. Bunun indinde ödülleri oluyor. Birçok hakka cemaat olunabiliyor." ifadelerini kullandı.

Kanat: "Beklentimiz en azından ortak mutluluk sporcusu unvanı almak"

Halter sporunu fahri yaptığını kail çırılçıplak âmâ 42 yaşındaki Döndü Kanat, beklentilerinin yeteri kadar karşılanmadığından yakındı.

"Teşvik ödülü" üzere yüreklendirici unsurların eksikliğinden bahseden Kanat, Türkiye'de bu branşta aşırı ortak tomar iddialı bireyin olmamasını, maddesel menfaat eksikliğine bağladı.

"Bizim beklentimiz en azından ortak mutluluk sporcusu unvanı kabul kılmak ve ülkemizi en dobra halde temessül etmek." diyen Kanat, ülkesi düşüncesince mücadeleye sonuna denli bitmeme edeceğini vurguladı.

Kanat, ulusal kadro kamplarında odasını kadro artakadaşı Meltem Tırıklı ile paylaşıyor. Kanat ve Tırıklı'ya sevgi kuşları "Bıcırık" ve "Paşam" da zevcelik ediyor.

Galip: "Bayrağımızı savurmak benim düşüncesince en iri ödül"

Milli Takımı sporcusu 50 yaşındaki Ömer Galip, bu kategoride halter sporunu geçmiş önleyen ve geçmiş değerli madalya ele geçiren sporculardan.

"Bu sporda sonuç 8 sene yukarı üstüne üstlük dünya şampiyonluğunu ülkemize kazandıran sporcuyum." ifadesini kullanan Galip, halterde bilimsel niteliği bulunan yerine da kendisini yetiştirmek istiyor.

Görme engelliler halter dalının paralimpik kategoriye karışma edilmediğini tamlayan Galip, "Branşın paralimpik kategoriye katılması uğrunda icraat var. Ülkemizi en dobra halde temessül etmeye bitmeme edeceğiz. Bu bulunduğu takdirde de kanımın sonuç damlasına denli elbette ki ülkemin bayrağını dalgalandıracağım. mükafat almamama karşın isteyerek yaptığım ortak branş. Yurt haricinde öbür iklim insanlarına İstiklal Marşı'mızı dinletmek, bayrağımızın uğrunda hürmet duruşunda bulundurmak benim düşüncesince en iri ödül." sanarak konuştu.

Hayran: "Bu şerefin verilmesini dileyiş ediyoruz"

Milli sporculardan Dursun Hayran'ın, halterin birlikte judo, atletizm, gülle atma, cirit oyunu atma, disk atma üzere branşlarda da Türkiye şampiyonlukları var.

Görme engelliler halter dalında planlı geçmiş Türkiye Şampiyonası'nda ikincisi bulunan ve hâlâ sonradan kırdığı Türkiye rekorunu ortak hâlâ hiç kimseye bırakmayan Hayran, branşın daima koku kaybetmesinden şikayetçi.

"Bu branşta haysiyet aylığı olmaması, alakanın ceninisakıt kalmasında en iri etken." ifadesini kullanan Dursun, şu görüşlerini aktardı:

"Şeref aylığı olmayınca, ihsanıhümayun de aşırı az olunca, âmâ erat her daim kaçıyor. Onun düşüncesince talebim nice branşta bulunduğu üzere haysiyet maaşının bize de verilmesi. Biz de bayrağımızı dalgalandırıyoruz. Biz de İstiklal Marşı'mızı dinletiyoruz. onur aylığı verilmezse, ihsanıhümayun ile desteklenmezse, bu branşı kaybedebiliriz. İstiklal Marşı'mızı okutup, yabancıları asal duruşa geçirmemiz düşüncesince devletimizin bundan bilgili olmasını dileyiş ediyorum."

Albinizm hastası âmâ yegâne halter sporcusu

Şehmuz Çevik, albinizm (albino) hastası âmâ yegâne halter sporcusu konumunda.

Milli Eğitim Bakanlığında etkin ve Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümünde eğitimine bitmeme fail Çevik, Dünya Şampiyonası'nda Türk bayrağını savurmak istiyor.

Türkiye şampiyonluğunu sonuç 5 senedir hiç kimseye bırakmayan Şehmuz Çevik, dünya rekoru kırarak şampiyonu olmayı hedefliyor. Çevik'in de beklentisi, görme engelliler halter dalının paralimpik olması ve elde ettikleri başarılar sonrası kendilerine "devlet sporcusu" unvanının verilmesi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler