USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Giderek küsurat yüklülük zarfında Cezayir-Fas ilişkilerini neler bekliyor?

Cezayir'in günindi komşusu Fas ile diplomatik ilişkisini stabil sonucu almasının arkası sıra Cezayir-Rabat hattında tansiyonu artırıcı dünkü gelişmeler yaşanırken dü dünya ilişkilerinin geleceği tartışılıyor. -

Giderek küsurat yüklülük zarfında Cezayir-Fas ilişkilerini neler bekliyor?
01-10-2021 15:01
Algeria

Uzmanlar, dü diyar ortada birlikte harp ihtimali görünmediğini fakat endamsız ve midi vadede ilişkilerin normalleşmesinin de katı cins olmadığını belirtiyor.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, 24 Ağustos'ta düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, Fas'ın "düşmanca eylemleri" dolayısıyla bu ülkeyle diplomatik ilişkileri değişmez sonucu aldıklarını açıkladı.

Aynı gündüz içinde Fas Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen yazılmış açıklamada ise Cezayir'in birlikte tane yönlü almış bulunduğu kararın gerekçelerinin bildirme edilmediği vurgulandı.

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un başkanlığında 22 Eylül'de planlı Yüksek Güvenlik Kurulu toplantısında Fas'a ilgilendiren hepsi çırçıplak ve askeri uçaklar düşüncesince ülkenin iklim sektörünün kapatılması kararlaştırıldı.

Söz konusu adımın Fas çeşidinden bitmeme fail "provokasyonlar ve hasmane eylemler" dolayısıyla atılmış bulunduğu tabir edildi.

Sınır bölgelerinde kalan hareketlilik

Kısa müddette dü diyar ortada değişik komplike bir duruma mevrut siyasal kriz, Cezayir'in "Fas yönetiminin hasmane tutumlarını bitmeme ettirmesi gibi önlemlerin dozajının artırılacağı" yönündeki tehditleri dolayısıyla elan değişik birlikte ebat kazandı.

Cezayir geçtiğimiz haftalarda, dü diyar ortada kesinleşmemiş uç bölgesi bulunan Figig'e askeri bütünleme gerçekleştirmiş oldu ve ülkeyi gündüz batısı komşusuna bağlayan birlikte yağız yolunun kapatılması düşüncesince mühendislik çalışmalarına başladı.

Tansiyonu yükseltecek birlikte öbür görüngü ise Cezayir'in 29 Eylül'de, Fas sınırına DOĞRU birlikte alanda denizaltıların da katılmış bulunduğu birlikte derya tatbikatı gerçekleştirmesi oldu.

"Ufukta dü diyar ortada birlikte harp senaristliği ihtimali görünmüyor"

Cezayir Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi Öğretim Üyesi Tevfik Bukaide, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Cezayir-Fas ilişkilerinde akıbet devirde yaşanmış bulunan gelişmelerin 1988 senesinde dü ülkenin diplomatik ilişkilere baştan start sonucu almasının peşi sıra tanıdık en iri gelirim bulunduğunu söyledi.

Bukaide, "Ufukta dü diyar ortada birlikte harp senaristliği ihtimali görünmüyor. Böyle birlikte alternatif icap diyalekt ve gerekse arsıulusal koşullar gereği cins gözükmüyor. Zaten şu anne denli dü diyar ortada bitmeme fail gerilim, diplomatik kararlar ve iletişim araçları üstünden bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

Cezayir'in iklim bölgesini Fas'ın çırçıplak ve askeri uçaklarına mantinota kararını değerlendiren Bukaide, "Rabat'ın buna rağmen Cezayir'in almış bulunduğu sonucu delerek iklim bölgesini ihlal edeceğini düşünmüyorum." dedi.

Her dü ülkenin de gönül rahatlığı yandan "gelmiş ve doğacak acemi kararlara" oldukça uymaya çalışacağına inandığını kail Bukaide, huzursuzluğun elan müterakki birlikte seviyeye çıkması yerinde yandaki Mağrip ülkelerinin tansiyonun düşürülmesi düşüncesince diplomatik adımlar atacağı kanaatinde bulunduğunu vurguladı.

İki ülkenin, aralarındaki krizlerin çözümü düşüncesince aralık bulucuya gereksinimi yok

Cezayir-Fas ilişkilerinin istikbaline de yer veren Bukaide, "iki ülkenin yaşamış bulunduğu krizlerin tabiatı gereği diyalekt ve ya arsıulusal rastgele birlikte devletin aralık buluculuğuna gereksinimi olmadığını" kaydetti.

Bukaide, "İki diyar ilişkilerinin kusursuz anlamıyla normale dönmesi düşüncesince en önce Batı Sahra problemininin çözülmesi gerekiyor." dedi.

Kısa ve midi vadede ilişkilerin iyileşmesi cins değil

Faslı siyasal çözümleyici Mehdi el-İdrisi ise "kısa ve midi vadede dü yandaki arasındaki ilişkilerde mergup normalleşmenin cins olmadığını" tabir etti.

Cezayir'in iklim bölgesini Fas'ın çırçıplak ve askeri uçaklarına kapatmasına bağlı İdrisi, şunları kaydetti:

"Cezayir'in attığı kaba adımlara rağmen Fas elan ılıman ve serinkanlı akıntı etmeye çabalıyor. Örneğin, Cezayir'in iklim bölgesini mantinota sonucuna Rabat misliyle cevap vermedi ve şu an Fas iklim endüstrisi Cezayir uçaklarına belirgin durumda."

Cezayir’in uç bölgelerinde gerçekleştirdiği askeri operasyonları "gösteri" adına nitelendiren İdrisi, "Bölgenin koşulları ve dü devletin de Müslüman halklara ehil bulunduğu hakikatı menfez önüne alındığında harp aşırı ırak birlikte ihtimal." gibi konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler