USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransız politika bilimci, tahtelbahir krizinde Macron'un ABD'ye üzerine ilaç alamayacağını bel

Fransız siyasa bilgin Charles Saint-Prot, "ABD bizlere saldırmış olduğu düşüncesince çelimli tedbir kabul etmek gerekiyor. Alınması müstelzim bir tane çelimli tedbir NATO'nun bünyesindeki askeri kurumlardan çıkmak. NATO'dan çıkması gerekiyor demiyorum. Macron bu önlemi alamaz.

Fransız politika bilimci, tahtelbahir krizinde Macron'un ABD'ye üzerine ilaç alamayacağını bel
22-09-2021 12:50
Paris

Fransız politika âlim ve Paris Jeopolitik Araştırmalar Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Avustralya'nın tahtelbahir projesinde Fransa'yı devir dışı bırakarak Amerika ve İngiltere ile anlaşmasına rağmak Fransa'nın ilkin ABD'ye dirlik ilaç açısından ortak obje yapamayacağını düşündüğünü belirtti.

Saint-Prot, Avustralya'nın Fransa ile imzaladığı tahtelbahir anlaşmasını silme ederek Amerika ve İngiltere ile kurduğu ortaklığı ve Fransa'nın atacağı muhtemel adımları AA muhabirine değerlendirdi.

Avustralya'nın Fransa ile tahtelbahir anlaşmasını 2016'da imzaladığını anımsatan Saint-Prot, bu ülkenin anlaşmanın makul olup olmadığına değişmeyen özgülemek düşüncesince tarihi bulunmasına rağmak akıbet anda silme ettiğine ayraç ederek, "Avustralya, Amerika ve anlaşılan İngiltere'nin baskısı altında kaldı." dedi.

Saint-Prot, bu vakadan öğüt çıkarılması gerektiğini, Avustralya'nın düşünüldüğünün bilakis Fransa'nın dostu olmadığını belirterek şunları söyledi:

"ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin politikasını değiştirmediğini düşünüyorum. (Eski Amerika Başkanı Donald) Trump'a dirlik 'iğrencin iğrenci olduğu' anlamında yaymaca vardı. Biden'ın politikasının Trump'ın benzeri ayrıca şimdi kötüsü bulunduğunu ayırt ediyoruz. Çünkü Biden askeri ve sınai lobilere doğrulama oldu. Brexit ile en kötüsünün öngörüldüğü İngiltere iri kuvvet bulunduğunu gösterdi. (İngiltere) Amerika ile bire ortak çizgide ve bekâr değil. (İngiltere'nin önderliğinde) Commonwealth (İngiliz Milletler Topluluğu) var. İngiltere Kraliçesi'nin 20-30 denli ülkenin büyüklük başkanı bulunduğunu unutmamak gerekiyor.

(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron'un Fransası baş döndürücü yalnız. Çok belirgin edinmek gerekir. Kimse bizi desteklemedi. 5-6 gündüz sonradan meydana getirilen ilkesel sözlerin haricinde göz boncuğu dayanak gelmedi. O sözlerin sağlam kıymeti yok. Fransa Macron'un politikası dolayısıyla yalnız. Macron, dünyaya öğüt özgülemek istiyor, Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, Sayın (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile Sayın (İngiltere Başbakanı Boris) Johnson'un 'kahraman' bulunduğunu söylüyor fakat kendisinin kuvvetsiz bulunduğunu anlıyoruz."

"Macron mucize biçimde susuyor"

Saint-Prot, Fransa'nın bu olayın peşi sıra muhtemel adımlarına ilişkin, "Fransa'nın ortak obje yapamayacağını düşünüyorum. Çok önemsiz önlemler alındı. (Washington'da) Bir ön gösterim silme edildi. Bu galanın silme edilmesi Amerikalıların umurunda değil. Büyükelçiler danışma düşüncesince ülkeye arka çekildi. Bunun göz boncuğu tesiri yok. Dolayısıyla çabucak önemsiz önlemler alındı. Söylemdeyiz. Macron ise mucize biçimde susuyor. Halbuki büyüklük başkanı ve o reaksiyon göstermesi gerekiyor." dedi.

Macron'un izah ika vazifesini Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'a bıraktığını tabir fail Saint-Prot, "ABD bizlere saldırmış olduğu düşüncesince çelimli ilaç kabul etmek gerekiyor. Alınması müstelzim yegâne çelimli ilaç NATO'nun bünyesindeki askeri kurumlardan kabarmak olacak. NATO'dan çıkması gerekiyor demiyorum. Macron bu önlemi alamaz. Macron konuşuyor ve dünyaya öğüt vermeyi biliyor fakat ülkesinin kendilerini savunmayı bilmiyor." görüşünü paylaştı.

Saint-Prot, Macron'un kelimesiz kalması ve "Le Drian'ın arkasına gizlenmesini" "korkaklık" adına nitelendirerek, bu vakada Le Drian'ın değil Macron'un Cumhurbaşkanı adına reaksiyon göstermesi icap ettiğini fakat bunu yapmadığını söyledi.

"Fransa hürmet mahsus ortak iklim değil"

Saint-Prot, "Macron (ABD'ye dirlik ilaç olarak) ortak tomar ortak obje yapamaz. Sayın Putin, Sayın Erdoğan ve Sayın Johnson bahis konusu olduğunda konuşabiliyor, (Almanya Başbakanı Angela) Merkel'e sarılabiliyor, Merkel'in eteğinin arkasına gizlenebiliyor fakat (bu olayda) konkre ve çelimli önlemler alamıyor. Açık edinmek gerekiyor. Hala baş döndürücü önemsiz önlemlerdeyiz." sanarak konuştu.

Le Drian'ın Amerika ve Avustralya'daki büyükelçilerinin neler yaşandığı anlatması düşüncesince ülkeye çağırdığını fakat buna atasözü veremediğini kaydeden Saint-Prot, nelerin yaşandığını anlatacak ferdin büyükelçilerin olmadığını aktardı.

Saint-Prot, "Yaşanan baş döndürücü açık. Fransa hürmet mahsus ortak iklim değil. Fransa, Amerika ve müttefikleri Avustralya ve İngiltere çeşidinden vuruş aldı. Gerçek bu." dedi.

Bu olayın peşi sıra Paris'in arsıulusal arenada zayıfladığını aktaran Saint-Prot, "Paris baş döndürücü etraflıca zamandır arsıulusal arenada zayıf. Çünkü Paris'in millî ortak politikası yok." değerlendirmesinde bulundu.

Saint-Prot, Fransa'nın tahtelbahir projesini gerçekleştirecek kapasiteye erbap bulunduğunu fakat probleminin bu olmadığını vurguladı.

"Macron dünyaya öğüt özgülemek istiyor fakat evren ona gülüyor"

"Sorun arsıulusal arenada hürmet gören ortak hükümetimiz yok. Asıl meselenin bunun bulunduğunu düşünüyorum." diyen Saint-Prot, Fransa'nın savunduğu "Avrupa ordusunun" kurulmasının Avrupa devletleri ortada el birliği olmadığı düşüncesince benzer olmadığına ayraç etti.

Saint-Prot, "Fransa'nın etkili ortak iklim olmadığı açık. Macron dünyaya öğüt özgülemek istiyor fakat evren ona gülüyor. Asıl dava bu." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler