USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa'da kiliseler cinsel istismar vakalarının en baş döndürücü yaşandığı büyüklenme durumuna geldi

Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonunun açıklamış olduğu beniz binlerce bebek istismarı olayı ülkede beklenmeyen tesiri yapmış oldu ve kilisenin "karanlık" yüzünün ortaya çıkması yerine yorumlandı.

Fransa'da kiliseler cinsel istismar vakalarının en baş döndürücü yaşandığı büyüklenme durumuna geldi
06-10-2021 13:54
Paris

Fransa'da 1950'den buyana 216 bin çocuğun cinsel istismara sunulan kalmış bulunduğu belirlenen kiliseler, ülkede cinsel istismar vakalarının en aşkın yaşandığı büyüklenme biçimine geldi.

Fransa'da kiliselerde 1950'den buyana 216 bin bebek cinsel istismara sunulan kaldıPapa: Fransa'daki kiliselerde cinsel istismar olayları hicap verici

Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonunun (CIASE) 2,5 sene çalışmanın kararında açıklamış bulunduğu rapor ülkede hayret tesiri yaptı.

21 uzmandan oluşan CIASE'nin açıklamış bulunduğu rapor, senelerdir tartışılan kiliselerdeki cinsel istismar vakalarına değgin dinamit birlikte levha ortaya koydu.

2 bin 500 sayfalık rapor, Fransa Psikoposlar Konferansı (CEF) ve Fransa Din Adamları Konferansının (CORREF) talebiyle, kilisenin arşivleri, mağdurlar ve bu olayların basına yansımaları üstünden araştırı yapılarak hazırlandı.

Buna layıkıyla kiliselerde 1950'den buyana 216 bin bebek cinsel istismara sunulan kalırken, bu vakaların yüzdelik 56'sı 1950-1969 ortada gerçekleşti. Katolik Kilisesine değgin hususi okullarda ve kurumlarda çalışanlar çeşidinden meydana gelen cinsel istismar olayları eklendiğinde bu adet 330 bine ulaşıyor.

Hristiyan ilmek adamlarının ufaklıklara uyguladığı cinsel şiddet, Fransa genelindeki cinsel şiddetin yüzdelik 4'ünü yapılanma ediyor. Ülkede cinsel istismar olayları familya çevresinden sonradan en aşkın kiliselerde yaşanıyor.

Kiliselerde cinsel istismarın "sistematik birlikte olgu" olduğuna dikkati çekildi.

Kiliselerde akıbet 70 yılda ufaklıklara cinsel şiddette mevcut karabaş sayısının 2 bin 900 ile 3 bin 200 ortada bulunduğu belirlendi. Bu da kiliselerde fariza işleyen rahiplerin yüzdelik 2,5-2,8'ine istikbal ediyor. Dini kurumlardaki arşivlerden ve 6 bin 500 ferdin şahitlik etmesiyle elde edilmiş bu sayının henüz efdal olabildiği belirtiliyor.

Komisyon, cinsel istismarlara değgin Katolik Kilisesine 45 öneride bulundu. Bunlardan en etkili olanı Katolik Kilisesinin bu vakası benimseme ederek mağdurlara ödence ödemesi gerektiği anlamında oldu.

Diğer taraftan raporda, rahiplerin bu suçlara karışmasının nedenleri, onların aşkın biçimde kutsallaştırılması, bekarlığa aşkın birlikte tomar bedel verilmesi ve cinselliğin tekinsiz adına görülmesi adına sıralandı.

Mağdur evlatların yüzdelik 80'i 10-13 yaşında erkek

Eski Danıştay Başkan Yardımcısı ve CIASE Başkanı Jean-Marc Sauve, bu sayıların aşkın etkili bulunduğunu ve bunlara lakayıt kalınamayacağını vurguladı.

Cinsel istismara sunulan artan evlatların kısaca yüzdelik 80'inin 10-13 yaştaki rical bulunduğu bilgisini paylaşan Sauve, mağdurlara ödenecek tazminatın birlikte armağan değil ıztırar bulunduğunu belirtti.

Sauve, raporun ortaya koyduğu tablonun kilisenin "karanlık" yüzünü gösterdiğini vurguladı.

2000'li yıllara denli kiliselerde kıygın ufaklıklara erinç lakayıt kalınmasına reaksiyon yayınlayan Sauve, kiliselerdeki birtakımı yetkililerin de cinsel istismar vakalarına erinç kelimesiz kalmış bulunduğu ve reaksiyon göstermediğine dikkati çekti.

Sauve, Katolik Kilisesinin cinsel istismar vakalarına erinç lazım önlemleri almadığını belirtti.

Bu kurumu vebal almaya çağıran Sauve, Fransız camiasında 5,5 milyon ferdin çocukluğunda cinsel şiddete sunulan kaldığını kaydetti.

Kiliseden açıklama

Ülkede raporun açıklanmasının peşi sıra Katolik dünyasından doğacak açıklamalara odaklanıldı.

Fransa Psikoposlar Konferansı Başkanı Eric de Moulins-Beaufort, bu görüngü karşısında hicap süresince bulunduğunu belirterek "Bugün gelişigüzel birinizden af arzu etmek istiyorum." dedi. De Moulins-Beaufort, kurbanlarının sayısının etkili bulunduğunu ve tahminlerini aştığını kaydetti.

Fransa Din Adamları Konferansı Başkanı Veronique Margron, "Mutlak birlikte hicap duyduğumu söylemekten bambaşka ne anlatım edebilirim. Kilisede işlenen suçlar, bu facia ve evlatların şiddete sunulan kalmasından sıkıntı duyuyorum." dedi.

Bu dü kurumun rapordaki bulgulara erinç alacakları önlemleri bitim teşrin ayında açıklayacağı aktarıldı.

Katoliklerin ruhani önderi ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus , mevzuya değgin icra ettiği açıklamada, "Yaşadıkları travmadan ötürü üzüntümü ve acımı açıklamak istiyorum. Kilisenin, onları levent boylu müddet kişi endişesinin merkezine koyamaması bizim, benim utancım. Bu birlikte hicap anıdır." dedi.

Papa, bu olayların gene etmemesi icap ettiğini anlatım ederek kâffesi piskoposların bu hususta lazım önlemleri almasını istedi.

"İnsanlığımız düşüncesince birlikte utançsınız"

Diğer taraftan bebek istismarı mağdurlarına değgin icraat işleyen "La Parole liberee" isimli sanlı derneğin kurucusu François Devaux, icra ettiği açıklamada, vakalara müdahil rahiplere seslenerek "İnsanlığımız düşüncesince birlikte utançsınız." dedi.

Devaux, kilisenin kurbanlara ödence ödemesi icap ettiğini kaydetti.

Basında serbest arazi buldu

Ülkede hayret tesiri mucit kiliselerdeki istismar olayları Fransız basınında serbest eko buldu.

Fransa'nın en ehemmiyetli gazetelerinden Le Monde, raporda paylaşılan cinsel istismar hadise sayılarını "skandal" adına yorumlarken, bunun hoppadak Katolik Kilisesinin işleyişini değil bire birlikte sürede inançların sorgulanmasına illet bulunduğunu yazdı.

Bu raporun onlarca senedir saklanan olayların açığa çıkarmasıyla hayret yaşandığı vurgulanan haberde, levent boylu çevrim cinsel istismar vakalarını gizleyen ve buna reaksiyon göstermeyen kilesinin bundan ne öğüt çıkaracağının düşkünlük edilmiş bulunduğu belirtildi.

Haberde, kilisenin olayları benimseme etmesi ve mağdurlara ödence ödemesinin Katolik Kilisesinin kaybetmiş bulunduğu itimatı baştan kazanmaya yetip yetmeyeceğinin bilinmediği belirtildi.

Cinsel istismar vakalarının az henüz tamamının rical çeşidinden gerçekleştirilmesinin kurumda kadının yerinin sorgulanmasına illet bulunduğu kaydedildi.

Komisyonun Katolik Kilisesi çeşidinden kurulmasına ve akçalanmış edilmesine karşın özgür biçimde çalıştığını anlatım edildi.

Liberation gazetesi, bu vakası manşetine taşıyarak "Kilise affedilemez." başlığını kullandı. Gazetenin haberinde, raporda anlatım edilen beniz binlerce istismar olayının kiliseyi sarstığı vurgulandı.

Haberde, rahiplerin yukarı üstüne üstlük izahat yaptığını fakat bunun, rakamların yarattığı mevzi sarsıntısı tesirini hafifletmeye yetmeyeceği kaydedildi.

Le Parisien gazetesinin "Kilisede cinsel istismar: onarılmayan ne onarılacak?" başlıklı haberinde de Vatikan'ın bu hadisat karşısında ağırbaşlı önlemler alması gerektiği belirtildi.

Raporda paylaşılan rakamların "kan dondurucu" özellikte bulunduğu vurgulanan haberde, mağdurlara ödenmesi müstelzim tazminatın ehemmiyetli bulunduğu belirtildi.

Le Figaro gazetesi de vakası "Cinsel istismar: Kilise gerçeğin şokunda" başlığıyla manşetine taşıdı. Gazetenin haberinde raporda cinsel istismara değgin açıklayan rakamların "baş döndürücü" bulunduğu vurgulandı.





SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler