USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hedmi: İsrail Kudüs'ü ıvır zıvır ortak 'gettoya' dönüştürdü

Filistin yönetimine ilişkin Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, İsrail'in Kudüs'teki ihlalleri ile bunların yansımalarının kâffesi semt düşüncesince "felaket" olacağını belirterek, Tel Aviv'in Kudüs'ü önemsiz müşterek "gettoya" dönüştürdüğünü anlatım etti.

Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hedmi: İsrail Kudüs'ü ıvır zıvır ortak 'gettoya' dönüştürdü
14-10-2021 15:19
Kudüs

Filistin yönetimine dair Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, İsrail'in Yahudi iskân ünitesi projeleri, Kudüs'e müteveccih ihlalleri ve Filistinlilerin yaşamış bulunduğu kısımların ötekilerden izole edilmesi çalışmalarına dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İsrail'in Yahudi iskân ünitesi faaliyetlerinin aşırı enli alanlara yayıldığını kaydeden Hedmi, "Sadece Kudüs Havalimanı'nda 9 binden müşterek tomar mesken yapımı düşüncesince icraat yapılıyor. Aynı halde Beyt Hanina ve Ebu Ganim Dağı'nda da iskân emekleri yürütülüyor. Kalendiya etrafında meydana getirilen kazılar, bağlanak yöntemleri ve tüneller açılmasının birlikte Filistin topraklarının çalınması ve ilhakına dair ameliyat de bitmeme ediyor." dedi.

Hedmi, Kudüs ile etrafında Filistinlilerin yaşamış bulunduğu alanlar ortada rastgele müşterek coğrafi bağlanak noktası bırakmayan "E1" projesi kapsamında Maali Adumim iskân biriminin genişletildiğini ve İsrail'in böylelikle bölgede Yahudi iskân birimleriyle "demografik örtü" yapmaya çalıştığını belirtti.

Bunun birlikte dünyanın gözü uğrunda insanlığa ve ahlaka sığmayacak halde Kudüslülerin konutlarını zat elleriyle yıkmaya zorlandığını hatırlatan Hedmi, iskân birimleri konusunda, İsrail Başbakanı Naftali Bennett liderliğindeki sağcı hükümet tehlikesine huzur uyardı.

Bennett hükümetinin, arsıulusal tek teleskop veya matematik ita vaziyeti yapılmaksızın iskân birimleri mevzusundaki adımlarını hızlandırdığını kaydeden Hedmi, Kudüs'ün arsıulusal hukuka gereğince obstrüksiyon edilmiş müşterek arsa olduğunun, korunması ve statükosunun değiştirilmemesi icap ettiğinin altını çizdi.

İsrail, Kudüs'ü gettoya dönüştürüyor

Hedmi, "Kudüs'ü, ıvır zıvır getto biçimine sağlamak talip işgalci kuvvet İsrail, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde bulunduğu üzere katabolizma ve güçlükle yerinden ika faaliyetlerini hızlandırdı. Ayrıca zamanı Arap mahallelerinde karakollar kurularak, bahis konusu mahalleler arasındaki bağlantıların koparılması faaliyetlerine de himmet verildi." niteleyerek konuştu.

İsrail'in Şeyh Cerrah ve Han Ahmer'e müteveccih katabolizma faaliyetlerinin ertelenmesini, "zaman kazanma, arsıulusal ve ahlaki sorumluluktan kaçma" halinde değerlendiren Hedmi, evren bambaşka meselelerle çalışır olurken İsrail'in Filistin varlığıyla savaşmaya bitmeme ettiğini kaydetti.

Hedmi, İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e derece uzanan kestirmece 12 bin dönümlük arazinin Filistinlilerden alınmasını öngören E1 projesine tedarik adına Han Ahmer'in tahliyesini istediğini söyledi.

İsrail'in katabolizma faaliyetlerini ertelemesinin, arsıulusal sokak karşısında taktiksel müşterek kaçış olduğuna dikkati çekici Hedmi, Tel Aviv'in Kudüs'te Filistinli Arap ve Müslüman varlığını sona erdirerek adına Yahudi yerleşimcileri getirmeye çalıştığını, Mescid-i Aksa'nın ele geçirilmesini öngören müşterek munzam ve budunsal mertlik stratejisi yürüttüğünü dile getirdi.

"Kudüs aşırı komplike ve tekaüt müşterek evreden geçiyor"

İsrail'in Kudüs'te uygulamakta bulunduğu müşterek branş film film karara ve hükümlere ayraç fail Hedmi, "Yaşananlara şümullü müşterek perspektiften baktığımızda Kudüs'ün aşırı komplike ve tekaüt müşterek evreden geçtiğini görüyoruz." dedi.

Hedmi, Harem-i Şerif'e müteveccih rakamları giderek kalan baskınlara, avluda Talmud metinlerinin okunmasına ve vakıf personellerinin Aksa'dan uzaklaştırılması çalışmalarına ayraç ederek, "Mescid-i Aksa'da ve avlusunda yaşananlar sabrımızı zorluyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki "şehir merkezi" projesi

İsrail'in obstrüksiyon altındaki Doğu Kudüs'te uygulamayı düşündüğü ve Eski Şehir'i çevreleyen 655 dönümlük müşterek sahası havi "şehir merkezi" projesine ayraç fail Hedmi, bu planın kenti ekonomik, nüfus bilimsel ve gezim açısından vurduğunu ve bu durumun sayılara yansıyan müşterek asıl bulunduğunu kaydetti.

Bu planın yansımalarının beş altı bölgede görülebileceğini kail Hedmi, kentteki yapım yüzdelerini belirleyen bu planın Kudüs'teki Filistinli ve Müslüman Arap varlığına vuruş indirdiğini, gezinsel otellerin inşasına müsaade vermediğini ve böylelikle turizmin rakiplik boyutunu ortadan kaldırdığını tabir etti.

İsrail'in Kudüs'teki gayrimenkullere müteveccih adımı

Hedmi, İsrail'in Kudüs'teki mülklerin tapuya kaydedilmesi düşüncesince geliştirdiği tapu tescil projesini "Kudüs'teki gayrimenkullere müteveccih müşterek katliam" halinde nitelendirdi.

İsrail'in neymiş "gaiplerin mülkleri yasası" ile Kudüs'teki kâffesi gayrimenkullere engelleme ve değiştirme ika girişimlerinden yalan edilebileceğini aktaran Hedmi, bu durumun aşırı sakıncalı bulunduğunu vurguladı.

Kudüs halkının İsrail planları karşısındaki direnişi

Hedmi, İsrail'in kâffesi bu uygulamalarına ve faaliyetlerine karşın Doğu Kudüs'ün gelecekteki Filistin devletinin başkenti adına kalacağının altını çizdi.

Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmasının işgalci İsrail'in yahut başkalarının lütfu değil arsıulusal hukuka gereğince garanti dibine münfail müşterek doğruluk bulunduğunu kail Hedmi, bu doğruluk kapsamında Kudüslülerin haşat olmak kazara İsrail planlarını püskürtmeye bitmeme ettiğini dile getirdi.

"İsrail'in kâffesi girişimleri, Kudüs halkının kayaç üzere berk direnişi karşısında memleha buz olacak." diyen Hedmi, bu direnişin sloganlarla değil Mescid-i Aksa'nın sahada savunulduğu eylemlerle gerçekleştirildiğini belirtti.

Hedmi, "Bazı sakıncalı planlar yapılıyor, İsrail'in Kudüs'ü ele geçirmek, oradaki Filistin varlığını sonlandırmak üzere niyeti mevcut fakat Kudüs tek halde İsraillilerin planlarının müşterek parçası olmayacak." halinde konuştu.

Kudüs'teki Amerika Konsolosluğunun baştan açılması kararı

Hedmi, Amerika Başkanı Joe Biden'ın 1844'te kurulan ve emektar başbuğ Donald Trump'ın 2019'da kapattığı Kudüs'teki Amerika Başkonsolosluğunu baştan açılış kararını kıvançla karşıladığını dile getirdi.

Filistinli Bakan, "ABD Konsolosluğunun baştan açılması müspet semboller haiz müşterek karar, konsolosluğun bulunmasının kimi siyasal çağrışımları bulunuyor. Kararın andıran sürede uygulanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü İsrail planlarını dayatma dair giderek yarışıyor." dedi.

Arap ve Müslüman ülkelerden Kudüs'e finansal dayanaklık etmek talebi

Arap ve İslam dünyasının kâffesi bu İsrail politikalarına huzur koyma periyodunun ayrılmaz müşterek parçası bulunduğunu kaydeden Hedmi, "Arap ve Müslüman ülkelerden, Kudüslülerin direnişini pekiştirmek düşüncesince Kudüs'e finansal dayanaklık etmek sağlamalarını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Filistinliler ve ilkin Kudüslüler adına Kudüs savunmasında önce saflarda arsa almaktan haysiyet duyduklarını fakat Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın İslam zamanı ve İslam inancıyla bulunan bağlantısının unutulmaması icap ettiğini aktaran Hedmi, Kudüs'te ve Aksa'da yaşananlarla yüzleşmede Arap ve Müslüman devletler ile arsıulusal tavrın aşırı bariz olması icap ettiğini vurguladı.

Kudüs'te sağlık, barınma, eğitim, iktisat veya gençlere cesaret sağlanması üzere kimi gereksinimleri olduğuna, uygulanmayı gözleyen yazı ve planlar bulunduğuna dikkati çekici Hedmi, "Arap ve İslam ülkelerinin düzenlemiş bulunduğu zirvelerde tahsil edilen kararların uygulanması düşüncesince maddesel yardıma ihtiyacımız var." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler