USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistin, İsrail mahkemesinin 'sessiz ibadet' onayına topyekun hakkında çıktı

Filistin, İsrail mahkemesinin, Yahudilerin karışma altındaki Doğu Kudüs'ün Eski kent alanında mevcut Mescid-i Aksa'da "sessizce" perestiş etmelerine diploma vermesini kınadı.

Filistin, İsrail mahkemesinin 'sessiz ibadet' onayına topyekun hakkında çıktı
07-10-2021 00:28
Ramallah

Filistin Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, kararın Mescid-i Aksa'ya müteveccih gizlemeden müşterek düşmanlık; Filistin halkına, Arap ve İslam ümmetine dirlik da esas müşterek harp ilanı bulunduğu aktarıldı.

Kararın bölgede müşterek diyanet mücadelesi düşüncesince gizlemeden müşterek çağırma cihazı olduğuna ayraç edilen açıklamada, bu kararla Mescid-i Aksa'yı mekansal kendisine ayırmak düşüncesince giriş yapılmaya çalışmış bulunduğu hatırlatıldı.

Açıklamada başkaca kararın Mescid-i Aksa'nın zamanı ve türel statüsüne hamle olduğuna ayraç edildi.

Dışişleri Bakanlığının, Birleşmiş Milletler (BM) ve ona ilişkin Güvenlik Konseyi ve UNESCO karışma edinmek üzere, değme kurda siyasal ve diplomatik çabalarını sürdüreceği vurgulanırken bu konuda, Ürdün, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatıyla koordineli çalışılacağı bildirildi.

Bakanlık başkaca Arap ve İslam dünyasını bu sonucu ve Mescid-i Aksa'ya müteveccih oluşturacağı tehlikeleri maksimum ciddiyetle ele almaya çağırdı.

Filistin yönetimine ilişkin Kudüs Valisi Adnan Gays da İsrail'i, Müslümanlar düşüncesince kutsi bulunan 144 dönümlük bölgede mevcut Mescid-i Aksa'nın zamanı ve türel niteliğine hürmetli olmaya çağırdı.

"Bu cins kararlar, tarihin gerçekliğini değiştiremez"

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, icra ettiği bağlanmış açıklamada, bahis konusu kararın "Mescid-i Aksa'ya müteveccih aleni müşterek hamle ve Harem-i Şerif'in zamansal ve mekânsal kendisine bölünmesi önünde müşterek etap olduğunu" belirtti.

Kararın, kâffesi yasaları ve insancasına normları gizlemeden bariz ihlal ettiğine dikkati çekici Kasım, bunun, İsrail yargısının Filistin halkına müteveccih saldırılara, gerçeklerin çarpıtılması faaliyetlerine katıldığının müşterek tasdiki bulunduğunu kaydetti.

Kasım, "bu cins kararların tarihin gerçekliğini değiştiremeyeceğini; uğurlu Kudüs kentinin Arap-Filistinli kimliğini ortadan kaldırmayı başaramayacağını" vurguladı.

İslami Cihad ise icra ettiği açıklamada, bu kararın batıl olduğunu; Aksa'nın kutsallığına ve Müslümanların hakkına müteveccih müşterek hamle yapılanma ettiğini aktardı.

İsrail'in almış bulunduğu bu kararının, Mescid-i Aksa'ya müteveccih saldırıların bitmeme etmesinin önünü açacağına ilgi çekilen açıklamada, İslami Cihad, Tel Aviv'i Aksa'ya müteveccih saldırıların neticeleri dair uyardı.

Açıklamada başkaca Filistin halkının, kâffesi gücü, sebatı ve azmiyle Aksa'ya dokunca verecek değme ayrışık girişimle kavga edeceği aktarıldı.

Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla aşina "Arutz Sheva" gazetesinde 6 Ekim'de arazi düzlük haberde, İsrail'in Kudüs'teki Sulh Mahkemesinin Yahudilerin Harem-i Şerif'te "sessizce bitirdikleri ibadetin" kabahat sayılmayacağına hükmettiği ve bunun müşterek "ilk" bulunduğu belirtilmişti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin egemenliği ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün ortada 26 Ekim 1994'te imzalanan sulh antlaşmasına layıkıyla Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına ilişkin Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003'ten beri İdarenin izni yapılmaksızın İsrail'in yegâne yönlü kararıyla kolluk eşliğinde kutsi mabede giriyor.

Bu girişleri "baskın" kendisine nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini belirtiyor.

Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığına ilişkin Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin kâffesi girişimlerine rağmen, İsrail makamları baskınları sürdürmekte ısrar ediyor.

Fanatik Yahudiler, İsrail polisi eşliğinde, sabahleyin ve öğleden sonraları edinmek kabil günde dü el Mescid-i Aksa'nın güneybatı duvarında mevcut El-Meğaribe Kapısı'ndan Harem-i Şerif'in avlusuna giriyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski kent sahasında mevcut Mescid-i Aksa, Müslümanların evvel kıblesi olma hususi durumunu taşıyor.

Yahudiler, içre Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin birlikte müze, medreseler ve şişman avlunun arazi almış bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla hafriyat emek harcamaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da, kendilerinin de perestiş ika haklarının bulunduğunu savunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler