USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ekonomide robotların fut sesleri Kovid-19 salgını ile arttı

Kovid-19 salgınının da etkisiyle kazançlı faaliyetlerde otomasyonun ivme kazanması dikkati çekiyor

Ekonomide robotların fut sesleri Kovid-19 salgını ile arttı
10-11-2021 11:49
Berlin/Washington

Teknolojik evolüsyon ve istihsal yapısındaki dönüşümle beraberce sınai robotların sayısı çabucak artarken, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının illet bulunduğu iş gücü sıkıntıları ve kalan ücretler, üreticileri şimdi evvel on paralık bulunmadığı derece robotlara yönelmeye zorluyor.

Kovid-19 salgının başlangıcından beri nice sektörde insanoğlu arası teması en örgen indirmeye müteveccih önlemler alınırken, kazançlı faaliyetlerdeki otomasyonun ivme kazanması da dikkati çekiyor.

Uluslararası Robotik Federasyonu'nun (IFR) verileri, evren çapındaki fabrikalardaki sınai robotların sayısının 2020 yılı böylelikle yüzdelik 10 artışla 3 milyonu aşarak üstün dereceli kırdığını ortaya koyuyor.

Dünya genelinde güzeşte sene mecmu 384 bin dünkü robotun fabrikalara teyit edilmiş bulunduğu kayıtlarda arazi alıyor.

Endüstriyel robotlarda en şişman alışveriş Asya

Asya, sınai robotlar düşüncesince dünyanın en şişman pazarı olmayı sürdürürken, 2020'de devreye tahsil edilen tamamı robotların yüzdelik 71'inin Asya'da bulunduğu belirtiliyor.

Çin, 168 bin 400 robotla güzeşte sene en çok robot satın meydan diyar olurken, ülkedeki fabrikalardaki robot sayısının 943 bin 223 adede eriştiği aktarılıyor. Çin'de bu sene ise 1 milyon eşiğinin aşılması bekleniyor.

Dünyanın otomasyon ekonomisine önderlik kılmak düşüncesince nazirsiz müşterek konumda mevcut Çin'de, şişman müşterek iş gücü bulunmasına karşın akıbet 20 yılda iş maliyetlerinin 10 büküm arttığı biliniyor. Dünyanın fabrikası Çin, faziletkâr nitelikli ürünlerde imalat sektörünü otomatikleştirmek düşüncesince çabalıyor.

Robot alımında Çin'i 38 bin 653 robotla Japonya, 30 bin 800 robotla ABD, 30 bin 500 robotla Güney Kore ve 22 bin 300 robotla Almanya izliyor.

Mevcut vaziyette beğenilen sınai robotların yüzdelik 70'i otomotiv, elektronik, mızrap ve otomobil sanayinde görev veriyor.

IFR, 2021’de global robot kurulumlarının 2020'ye gereğince yüzdelik 13 artarak 435 bine ulaşacağını öngörüyor.

İş gücü sıkıntıları ve kalan ücretler üreticileri robotlara yönelmeye zorluyor

Gelişmiş devletlerde averaj saatlik ücretler artma gösterirken, büyümekte bulunan devletlerde ise minimal ücretlere faziletkâr bindirim çağrıları derece derece artıyor.

Kovid-19 salgınının illet bulunduğu iş gücü sıkıntıları ve kalan ücretler, üreticileri şimdi evvel on paralık bulunmadığı derece robotlara yönelmeye zorluyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para yöneticileri ile icra ettiği müşterek anket, işe alımda zorluklarla karşılaşan kuruluşların üçte birinin çalışanların yerini borç otomasyonu artırdığını gösteriyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekonomistlerinden David Autor üzere nice ekonomist, kazançlı krizi ve Kovid-19 salgınını "otomasyona zorlayıcı müşterek olay" adına nitelendiriyor.

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu da otomasyonun bitmeme etmesi biçiminde iş gücü talebinin yavaşlayacağı, eşitsizliklerin artacağı ve düşüt eğitilmiş nice işçinin geleceğinin katı dobra olmayacağı dair uyarıyor.

Robotların global dirimsel ve mülk uçurumlarını tamik riski bulunuyor

Robotların artması kazançlı ve toplumsal birtakım mesail ile tartışmaları da baş başa getiriyor.

Bu tartışmaların mihrak noktalarından birini, robotların üretimde şahısların yerini almasının olasıdır neticeleri oluşturuyor.

Robotların fabrikalarda mevhibe ödeyen şahısların yerini almasının ülkeler düşüncesince mevhibe kayıplarına illet olacağı, bunun da diyar ekonomilerini negatif etkileyeceği belirtiliyor. Robotların global dirimsel ve mülk uçurumlarını şimdi da tamik riski bulunuyor.

Uzmanlar, ilkin 5G teknolojisi ve robotların imitasyon adına "bağımsız" adına gelişmesiyle, robot trendinin doğacak 5 sene zarfında hızlanacağını belirtiyor.

Robotik yeteneklerin gelişmeye bitmeme edeceğine ve şimdi çok insanı işinden edeceğine ayraç fail uzmanlar, robot evriminin aşamalı olarak, şahısların hem ameliye aynı zamanda ruhsal adına ahenk sağlaması düşüncesince giderek gerçekleşeceğini kaydediyor.

"Kovid-19 salgını antipatik çelim üzere görünüyor"

IFR Basın Sözcüsü Carsten Heer, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, otomasyona envestisman etme olasılığı en faziletkâr bulunan şirketlerin müşterek süredir bunun düşünen fakat hâlâ aşama atmamış bulunan firmalar bulunduğunu söyledi.

Heer, "Salgın ve bunun kararında tedbir zinciri ile iş gücü mevcudiyetinde meydana mevrut aksaklıklar, nice bireyin yatırımı yerinde boşaltmak düşüncesince gerekseme duyduğu antipatik çelim üzere görünüyor." dedi.

Otomasyonun istihdam üstündeki tesirinin geçmiş uygulayım bilimi odaklı değiş dalgalarından tek halde değişik olmadığını tamlayan Heer, şunları kaydetti:

"Otomasyonun feyiz artışları ve rakiplik avantajları işlerin yerini alamaz. Bunlar görevleri otomatikleştirecek, işleri artıracak ve yenilerini yaratacaktır. OECD çeşidinden meydana getirilen araştırmalar, teknolojiyi çalışan müşterek halde kullanan şirketlerin, kullanmayanlara gereğince 10 büküm şimdi velut bulunduğunu gösteriyor. İş enerjisini Kovid-19 sonrası ekonomide lazım bulunan okşayıcı beceriler ve beceri bilgilerle sövmek düşüncesince endüstri, hükümet ve terbiye kurumları ortada disiplin müşterek iş donanmasına gerekseme var. Devlet politikası, kurumsal yatırımları öğrenime motivasyon etmeli ve eğitimin finansmanını desteklemelidir."

Heer, hükümetlerin terbiye politikalarını güncelleme gereksinimi ile huzur karşıya bulunduğunu belirterek, "Bir robotu programlama ve istimal yeterliliği, işçiler düşüncesince atölyede müşterek işe girmeden evvel lazım bulunan asliye müşterek beceridir. Geçişi iletmek düşüncesince robot üreticileri, kurnaz otomasyon sistemleriyle idman düşüncesince lazım akla yatkın becerileri sağlayan, muhtemel bulunan en dobra ortaklardır." dedi.

Carsten Heer, IFR'nin amme yetkililerini uzmanlarla beraberce çalışmaya ve bilgelik birikimlerini geleceğin iş yerlerine terbiye hasretmek düşüncesince kullanmaya çağırma ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler