USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

DSÖ: 'Naser, Türkiye'de daha parlak bir geleceğe doğru ilk adımlarını atıyor'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye ile beraberce düzenlenen Mülteci Sağlığı Programı kapsamında Türkiye'de otama gören Suriyeli Muhammed Naser karşı icra ettiği açıklamada, “Sırtından vurulduktan sonradan damla artan Suriyeli hususiyet öğrencisi, Türkiye'de daha parla

DSÖ: 'Naser, Türkiye'de daha parlak bir geleceğe doğru ilk adımlarını atıyor'
13-10-2021 19:04

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Çalışma Programı'nın (EPW) bir parçası namına Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar düşüncesince keyif hizmetlerine daha güzel erişime olanak tanıdıkları bulunan Mülteci Sağlığı Programı'ndan övgüyle gır etmiş bulunduğu bir izah yaptı. DSÖ'nün meydana getirdiği açıklamada, Mülteci Sağlığı Programı kapsamında Türkiye'de otama gören Suriyeli Muhammed Naser'ın öyküsünü ve Türkiye'deki iyilik dönemini ele aldı. Açıklamada, Suriye'nin Halep kentinde canlı 28 yaşındaki Naser'in ahbaplık fakültesinde 2. sınıfta bulunduğu sıralarda kimliği belgisiz kişilerce sırtından vurulmuş bulunduğu belirtildi. Sırtına sadme fail mermi zımnında omurgası dokunca gören Naser'in inme kalmış bulunduğu anlatım edilerek, ağırbaşlı yaralanmasına karşın Suriye'den kaçmayı başardığı aktarıldı. Türkiye'ye götürülen Naser'in, Türkiye'deki ilk günlerini ülkenin güneydoğusunda Suriye'ye kestirmece 50 km uzaklıkta mevcut Gaziantep'te derin bakım ünitesinde geçirdiği belirtildi. Belden aşağısı inme bulunan Naser'in, Türkiye'de durma fail karı üyelerinin sayesinde annesi, babası ve kardeşleriyle beraberce eğleşmek neredeyse İzmir'e göndermiş bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, Naser'in Mülteci Sağlığı Programı kapsamında Türkiye'de görmüş bulunduğu otama ile çabucak iyileştiği vurgulanarak, “Sırtından vurulduktan sonradan inme artan Suriyeli ahbaplık talebesi Naser, Türkiye'de daha parlak bir geleceğe doğru ilk adımlarını atıyor” denildi.

Naser'in 2019 senesinde yaşamının Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin İzmir'deki Mülteci Sağlığı Eğitim Merkezi'ne (RHTC) kavuşması ile beraberce değişmiş bulunduğu belirtildi. Naser'in, DSÖ'nün Türkiye ile beraberce yürüttüğü Mülteci Sağlığı Programı'nın sayesinde gerekseme duyduğu tıbbi tedaviye ulaşabildiğinin altı çizildi. DSÖ'nün açıklamasına göre, Naser ilkin bir hekim ve merkezde etkin bir toplumsal misyon uzmanı çeşidinden evinde derneşik namına görüşme edilirken, Naser'in keyif hali zımnında İzmir'deki Merkez'i derneşik namına görüşme edemediğinin belirleme edilmesinden sonradan derneşik namına evinde görüşme edilmesi düşüncesince hususi bir Toplum Sağlığı Destek Ekibi (TSSB) görevlendirildi.

"O an hem bizim düşüncesince hem de onun düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bir andı”

Naser'in 2020'de İzmir'deki Aktif Yaşam Merkezi (ALC) ünlü dünkü bir tayyareci plan kapsamında iyileştirme hizmetlerinden yararlanmaya doğruluk kazanılmış bulunduğu belirtilerek, ALC'ye gidişini oldukça problemsiz bir vaziyete bildirmek düşüncesince Naser'e taşıt tahsis edilmiş bulunduğu anlatım edildi. Naser'in evden katılması ve eve bırakılmasında Alaa Alkswani ve Mustafa El Abdulkadir görevlendirildi. Alaa ve Mustafa, “Ziyaretlerimizin başlangıcında Muhammed yatağında gelişmemiş yatıyordu, özlük başına ne dönebiliyor ne de oturabiliyordu. Sık konsantre ne derece cılız hissettiğinden yakınma ediyordu fakat derneşik fizik tedavisi idman seansları ile enerjisini baştan kazandığını ayırt ettik. Bir güneş odasına girdiğimizde doğrulup oturmayı başardı. O an hem bizim düşüncesince hem de onun düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bir andı” biçiminde konuştular.

Naser'in tedavisi ile ilgilenen Fizyoterapist Elif Canbolant, ferdî namına düşünülmüş ve inam sağlığına odaklanan iyileştirme programının önemine uyanıklık çekerek, “Sürekli egzersizle Muhammed hemen kaslarının kontrolünü kazanmakla kalmadı, bire bir vakitte şişman bir inanma de kazandı. Kendini dengelemek düşüncesince koşut çubuklara çelimli bir halde tutunurken ilk adımlarını alaşağı kılmak düşüncesince kendini zorladı. Muhammed'in kendine bulunan güveninin artarak çoğalması Türkçe kıstak şehadetname programını tamamlayarak istikbaline envestisman yapmasına ve endamsız müddette B1 seviyesinde İngilizce sertifikası almasına illet oldu” dedi.

Mülteci Sağlığı Programı

Almanya'da hükümetin Kalkınma Bankası vasıtasıyla sağlamış bulunduğu finansal dayanak noktası ile DSÖ, Sağlık Bakanlığı ile yaklaşan ortaklık süresince “Türk keyif sisteminde Suriyeli personelin istihdamının desteklenmesi” ünlü bir plan yürütüyor. Proje kapsamında DSÖ Türkiye, Suriyelilerin baş döndürücü gerekseme duyduğu evde bakım hizmetlerini anne dillerinde sağlayıcı Suriyeli keyif dayanak noktası personelini istihdam kılmak düşüncesince değişik ortaklarla beraberce çalışıyor. Mülteci Sağlığı Programı kapsamında ise engellilik, doğacak gözyaşı yahut öteki keyif sorunlarına müteveccih mühim konumlandırılmış muhacir keyif merkezlerine erişemeyen Suriyeli sığınmacılara ulaşarak misyon sunuyor.

Öte yandan, şu anda Türkiye'de muvakkat siper altında 3.7 milyondan bir tomar Suriyeli sığınmacı bulunurken, Suriyelilere anne dillerinde 1. aşama keyif hizmeti arz kılmak ve Türk keyif sisteminin yükünü hafifleştirmek düşüncesince Sağlık Bakanlığı ve DSÖ Türkiye Mülteci Sağlığı Programı, Suriyeli keyif ve evde bakım personelini eğitmeye ve istihdam etmeye bitmeme ediyor.

DSÖ'nün Avrupa Çalışma Programı, DSÖ ve Avrupa'nın Mülteci Sağlığı Programı, keyif hizmetlerini insanoğlu merkezli bir vaziyete getirmeye odaklanarak, sığınmacıların ve göçmenlerin keyif gereksinimlerine cevap veriyor. Sağlık bakanları ve DSÖ Avrupa Bölgesi'nin 53 organ devletinin temsilcileri, barhana ve keyif düşüncesince mühim öncelikleri cenkleşmek neredeyse 2022'de İstanbul'da yukarı dozaj bir görüşmede bir araya gelecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler