USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

DSÖ, hava kirliliği kılavuzlarını 15 yılın ardından güncelledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kalitesi yönergesini 15 yılın ardından güncelleyerek, “Yeni Küresel Hava Kalitesi Kılavuzları”nı (AQG) açıkladı. DSÖ, kılavuzlarda tavsiye edilen standartlar yakalandığı ve kriterlere uyulduğu takdirde herhangi bir yıl milyonlarca yaşam

DSÖ, hava kirliliği kılavuzlarını 15 yılın ardından güncelledi
23-09-2021 11:56

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kalitesi standartları ve kriterlerini içeren “Yeni Küresel Hava Kalitesi Kılavuzları”nı (AQG) açıkladı. DSÖ, 15 yılın ardından güncellediği hava kirliliği kılavuzlarında tavsiye edilen standartlar yakalandığı ve kriterlere uyulduğu takdirde herhangi müşterek yıl global adına milyonlarca ölümün ve PM 2.5 adına tanıdık müeddep partiküllerle irtibatlı ölümlerin tahminî yüzdelik 80'inin önlenebileceğini belirtti. DSÖ hava kirliliği kılavuzlarıyla ait meydana getirmiş yer aldığı açıklamada, 2005 senesinde gerçekleştirdiği sonuç global güncellemeden beri hava kirliliğinin keyif vaziyetini ne etkilediğini yayınlayan bulgularda açık müşterek artım gözlendiğini anlatım etti. Açıklamada ayrıca, hava kirliliğinin, hava değişikliğinin yanında insanoğlu sağlığına müteveccih en şişman çevresel tehditlerden birisi olduğuna uyanıklık çekildi. Kılavuzların hava kirliliğinin şimdi geçmiş düşünülenden şimdi az seviyelerde üstelik insanoğlu sağlığına verdiği zararın kanıtlarını kemiksiz müşterek biçimde sunmuş yer aldığı ve hava kalitesi düşüncesince toy seviyeler önerilmiş yer aldığı aktarıldı. Hem bundan dolayı tıpkı zamanda kanıtların sistemli müşterek incelemesinden sonradan DSÖ'nün hava kalitesi kılavuzunun toy değerlerinin aşılmasının keyif düşüncesince ehemmiyetli risklerle münasebetli yer aldığı üzerine uyarıda bulunarak hepsi kılavuz değerlerini şimdi az değerlerde olacak biçimde baştan düzenlemiş yer aldığı anlatım edildi. Bu toy değerlere ilişikli kalmanın milyonlarca yaşamı kurtarabileceği vurgulanarak, herhangi müşterek yıl hava kirliliğine sunulan kalmanın 7 milyon bireyin er ölümüne ve milyonlarca metin ömür yılının kaybedilmesine münasebet yer aldığı aktarılarak, çocuklarda da bu probleminin akciğer büyümesi ve akciğer işlevlerinde azalma, teneffüs yolu enfeksiyonları ve ciddi astım biçiminde görüldüğü belirtildi.

Açıklamaya göre, yetişkinlerde aut mekan hava kirliliğinin münasebet yer aldığı en yayılmış ahiret yolculuğu sebepleri iskemik duygu rahatsızlığı ile selamünkavlen olurken, kılavuzlar, hava kirliliği devamlı şeker rahatsızlığı ve beyindeki asap hücrelerinin işlevini kırıcı muhtelif illet ve ahval kabil başka etkilere ilişikli kanıtları da ortaya koydu. Bu durumun, hava kirliliğinin münasebet yer aldığı illet yükünü, gayrisıhhi tagaddi ve duman kullanması kabil başka ehemmiyetli global keyif riskleri ile ayrımsız seviyeye getirmiş yer aldığı anlatım edilen açıklamada, hava kirliliğinin hava değişikliğinin yanında insanoğlu sağlığına müteveccih en şişman çevresel tehditlerden birisi yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, DSÖ'nün toy kılavuzlarının hava standardını iyileştirme, hava değişikliğinin etkilerini kısıntı çabalarına yardım sunmuş yer aldığı belirtilirken, emisyonları azaltmanın da hava standardını iyileştireceği vurgulandı. Ülkelerin, bu kılavuz değerlere ulaşmaya fiilen hem sağlığı koruyabileceği tıpkı zamanda global hava değişikliği üzerine dayanak olabildiği anlatım edilirken, sunulan kalmadan meydana gelen keyif tesirleri üzerine en müşterek tomar kanıtın bulunmuş yer aldığı 6 kirletici düşüncesince olması müstelzim hava kalitesi seviyelerini önerilmiş yer aldığı aktarıldı. Klasik kirleticiler adına adlandırılabilecek kırıntı öz (PM), ozon (O), azot dioksit (NO), kibrit dioksit (SO) ve karbon monoksit (CO) kirleticilerine huzur tahsil edilen önlemlerin, başka dokuncalı kirleticiler düşüncesince de ehemmiyetli olduğuna uyanıklık çekildi.

Çapı 10 ve 2.5 mikrometre yahut şimdi önemsiz kırıntı öz (PM10 ve PM 2.5) ile münasebetli keyif risklerinin bilhassa ahali sağlığı açısından önemi vurgulanan açıklamada, PM'nin, bilhassa ulaşım, enerji, ev, uran ve ekincilik müdahale edinmek neredeyse değişik sektörlerde geçer not yakıtların yanması ile ortaya çıkmış yer aldığı belirtildi. Kılavuzların ayrıca, hava kalitesi kılavuz değerlerini tespit etmek düşüncesince tam kantitatif iddia namevcut bir takım kırıntı öz türlerinin (siyah karbon/temel karbon, aşırı müeddep partiküller, kum ve türap fırtınalarından meydana gelen partiküller gibi) yönetimine müteveccih dobra uygulamaların da altını çizdiği anlatım edildi. Kılavuzların, hepsi vaziyetleri kapsadığı ve global manada hem aut tıpkı zamanda iç ortamlara uygulanabilir yer aldığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, bilhassa az ve ölçülü gelirli devletlerde şişman seviyede müstehase yakıtların yakılmasına raci şişman ölçekli kentleşme ve kazançlı kalkınma dolayısıyla küsurat kurda hava kirliliği yaşanırken, hava kirliliğine sunulan kalmadaki eşitsizlikler evren genelinde arttı. Hava kirliliğine ilişikli global değerlendirmelerin, az ve ölçülü gelirli devletlerde tanıdık hava kirliliği ile en şişman derecede ilişkilendirilebilir illet yüküyle birlikte, beniz milyonlarca metin ömür yılı kaybedildiğini gösterdiği anlatım edildi. Hava kirliliğine sunulan kalma ne derece artarsa, hava kirliliğinin astım, akciğer ve duygu kabil vakayiname hastalıkları bulunan bireylerin yanında yaşlılar, kollar ve iki canlı hanımlar üstündeki keyif tesirinin de o derece arttığı vurgulandı. Hava kalitesinde çelimli yöntem odaklı iyileştirmeler meydana getirilen ülkelerde, hava kirliliğinde bir çok çok kez açık müşterek eksilme görüldüğüne uyanıklık çekildi.

Eşit sıfır illet yükü

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus meydana getirmiş yer aldığı açıklamada, "Hava kirliliği hepsi devletlerde sağlığa müteveccih müşterek tehdittir fakat en aşırı az ve ölçülü gelirli ülkelerdeki müşterilerini etkilemektedir. DSÖ'nün toy Hava Kalitesi Kılavuzları, hayatın ilişikli yer aldığı hava standardını ıslah etmek düşüncesince kanıta mebni ve uygulama müşterek araçtır. Tüm devletleri ve çevremizi arkalamak düşüncesince harp verici herkesi, kirliliğin sefer açmış yer aldığı acıları ıskat etmek ve sahn yetirmek düşüncesince bu kılavuzları kullanmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr Hans Henri P. Kluge ise kılavuzların yöntem belirleyicilere husus huzur berk iddia ve muktezi vesait sağladığını belirterek, “DSÖ, milyonlarca ölümün, hava kirliliğinin etkilerinden, bilhassa bulaşan sıfır hastalıklardan kaynaklandığını salname adına hesaplıyor. Temiz hava, esas müşterek insanoğlu hakkı olmanın yanında metin ve doğurucu toplumlar düşüncesince muktezi müşterek şart olmalı. Bununla birlikte, sonuç 30 yılda hava kalitesinde yaşanmış bulunan birtakımı gelişmelere rağmen, milyonlarca insanoğlu er ölmeye bitmeme ediyor ve bu gidiş bir çok çok devir en kırılgan ve ötekileştirilmiş nüfusları etkiliyor. Sorunun büyüklüğünü ve bu problemi ne çözeceğimizi biliyoruz. Güncellenmiş kılavuzlar, yöntem belirleyicilere bu derinlemesine vadeli keyif yükünün üstesinden başlamak düşüncesince berk kanıtlar ve muktezi araçları sağlıyor” dedi.

Önerilen hava kalitesi kılavuz değerlerine ulaşmanın yolu

Kılavuzun amacının, hepsi devletlerin tavsiye edilen hava kalitesi seviyelerine ulaşabilmesi yer aldığı tamlanan açıklamada, DSÖ'nün hava kalitesinde aşamalı iyileştirmeyi kolaylaştıracak çelimsiz vadeli hedefler önerilmiş yer aldığı anlatım edildi. Mevcut hava kirliliği seviyeleri, güncellenen kılavuzda tavsiye edilen seviyelere düşürülmüş yer aldığı takdirde evren genelinde PM 2.5 adına tanıdık müeddep partiküllerle irtibatlı ölümlerin tahminî yüzdelik 80'inin önlenebilir bir duruma geleceği belirtildi. Aynı zamanda, çelimsiz vadeli hedeflere ulaşılmasının en şişman yararının, müeddep partiküllerin erdemli konsantrasyonlarda bulunmuş yer aldığı ve nüfusları erdemli bulunan ülkelerdeki illet yükünün azaltılması olacağı aktarıldı.
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler