USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Drone avcısı 'Fedai' geçmiş uçuşa hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi firmalarının eş bulunduğu yeteneklerle geliştirilen Fedai Mühimmat Sistemi, önceki defa Anadolu Ajansı kabilinden görüntülendi.

Drone avcısı 'Fedai' geçmiş uçuşa hazırlanıyor
10-10-2021 12:35
Ankara

Saldırı amaçlı drone ve insansız hava araçlarının (İHA) nötr bir duruma getirecek Fedai'nin evvel uçuşu yaklaşan sürede gerçekleştirilecek. Bu ay süresince de esas dronlara erinç müşterek gösterimin yapılması hedefleniyor.

Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Fedai'nin, kamikaze İHA/drone saldırılarını kapatmak nerede ise geliştirilen müşterek esirgeme sistemi bulunduğunu gücün gerekseme doğrultusunda ilerleyici çağda aracının kendisinin de atak nerede ise kullanılabileceğini söyledi.

Bu cins insansız sistemlerin sonuç zamanlarda baş döndürücü aceleci geliştiğini anlatım fail Canlı, özerk ve güruh şeklinde uçar atak dronlarını durdurmanın az daha olanaksız bir duruma geldiğine dikkati çekti.

Canlı, Suudi Arabistan'ın arz yağı rafinerilerine bu cins araçlarla sabık sene meydana getirilen saldırıların dünyayı arz yağı krizine sürükleyecek boyuta geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Küçücük İHA'ların bu günlerde dev tesirleri olabiliyor. Bunları ıskat etmek düşüncesince nice formül geliştirildi gücün en etkilisi bunları havada vuran İHA atmak. Bu mevzuda dünyada nice emek vermek başladı Uzakdoğu'dan Amerika ve Avrupa'ya kadar. Bu emek harcamaları inceledik. Bu çalışmaların en ehemmiyetli tarafı bu ürünleri satın alamıyorsunuz, kullanamıyorsunuz, dış satım iznine bağlı, tasarımda tahsil edilen patentler dolayısıyla baş döndürücü şişman uygulayım bilimi nakil bedelleri gündeme geliyor. Daha da ötesi bu bedelleri ödeseniz güçlü kısıtlamalar, ambargolar bahis konusu oluyor. Bunun üstünde tığ de öz çözümümüzü, Türk tipi ulusal çözümümüzü ürettik. Bunu dünyada mevcud 5 ve ya 6 hal ortada en güzel hal adına görüyoruz. Fedai'nin taraf ve seyirci izleme mekanizması yapısı gayrı topu topu ürünlerden değişik ve bizde bunları patente döküp 2 buluş belgesi başvurusu yaptık, o biçimde yola çıktık."

İHA'lar kullanılarak askeri tesislere, havaalanlarına, hangarlara, eleştiri büyüklük dairelerine, arz yağı rafinerilerine, limanlara saldırılar düzenlendiğine yer veren Canlı, bunları engel olmak nerede ise geliştirilen; Fedai, radar, termal alıcı ve kontrolör biriminden oluşan drone önleme sistemine "drone killer"dan yola çıkarak DROKA ismini verdiklerini söyledi.

Canlı, sevkitabii 10-12 kilometreden rastgele müşterek uçar ecnebi cismi belirleme ettiğinde elektrokardiyografi gözlükçü süitin gündüz, gece, sis ayırt etmeksizin oraya döndüğüne ve cismin çözümleme edilerek tahdit olup olmadığına değişmeyen verildiğine ayraç ederek, mevrut cismin koordinat, yön, çaba bilgilerinin oto pilota yüklenmesi sonra Fedai'nin tüpten kendiliğinden ayrılarak gayeye yöneldiğini aktardı.

Fedai'nin tehdide yaklaşınca öz gözlükçü kontrolör sistemiyle hedefin üzerinde, güruh şeklinde ise süresince patladığını tamlayan Canlı, "Oldukça açık müşterek nısıf kutur içerisinde etkili, şu demek oluyor ki vurmasına lazım yok. Çok sansasyonel savaş başlığı var, tehditlerin hepsini düşürüyor. Görev silme edilirse meskun mevzi üzerindeyse havada patlatılıyor, değilse paraşüt açarak dun indiriliyor ve yeniden kullanıma hazırlanıyor." niteleyerek konuştu.

"Vidasına derece Türk firmalarının"

Fedai'yi ihya sürecinde gelinen etaba bağlı de bilgiler sağlayan Canlı, şunları kaydetti:

"Fedai'nin kalıpları, modellemeleri, hesaplamaları, gözlükçü aracısı, LİDAR'ı bitti, fırlatma tüpü yapılıyor. İlk ilkin fırlatma tüpünden atacağız. Karbon kalıpları bitti, Garanti Kompozit firmamız çeşidinden yapılıyor. Harp başlığı bitti, Troy Teknoloji Savunma çeşidinden yapıldı. Oto pilotu, paraşüt tenzil mekanizması bitti. Komuta kontrolör mekanizması HAVELSAN çeşidinden sonuç etaba getirildi. Bu ay böylece bundan sonra silahlı kuvvetler, Savunma Sanayii Başkanlığı mensuplarına göstereceğimiz biçimde olacak. Birkaç sınama yaptık. Kalıpları yapıldığı düşüncesince bundan sonra arka arkaya atabiliyoruz. Ay böylece esas drone ıskat etmek şeklindeki müşterek vizyonu ilgililerin dikkatine ve görüşlerine sunmayı hedefliyoruz."

Canlı, rüçhan hedeflerinin silahlı drone ve İHA'ları ıskat etmek bulunduğunu fakat ihtiyaca layıkıyla savaş başlığı değiştirilerek Fedai'nin anti-tank, anti-personel müşterek savunma sistemi ve ya kendisi atak yapabilen müşterek anahtar adına kullanılabileceğini dile getirdi.

Fedai'nin tümüyle, en küçük vidasına derece Türk mühendisleri ve firmalarının çalışmalarıyla geliştirildiğini vurgulayan Canlı, şöyleki bitmeme etti:

"Çok güzel biliyoruz ki Fedai uçup evvel atak İHA'sını düşürdüğü andan itibaren haricen aldığımız parçalar olacaksa bunların hepsine engelleyim koyulacak. O nedenden dolayı değme şeyi burada hazırlamaya çalıştık ve becerdik. Çok ehemmiyetli katkılar oldu. Diğer ürünlere layıkıyla dun fevk ayrımsız büyüklükteki savaş başlığıyla 2-2,5 buçuk büküm hasiyet sağlıyoruz. Troy Teknoloji Savunma firmasına teşekkürname ediyorum. MS JETS eksiksiz uçuşları kanalize etti. Garanti Kompozit şirketi tek üşenmeden kahrımızı çekti. Karbon müşterek uçak, kesintisiz çalışıp kalıpları hazırladılar. Transvaro'daki mekanikçi ihvan ast parçaları hazırladı."

Harp başlığındaki 10 bin parçacıkla tehdidi avlayacak

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu ise Fedai'nin savaş başlığına bağlı bilgiler verdi.

Buna göre, Fedai'nin savaş başlığında kestirmece 10 bin elektron toprak alıyor. 1 kilo termobarik sansasyonel PBX patlayıcı makbul savaş başlığının mecmu ağırlığı ise 2,5 kilogramı buluyor.

Fedai'nin sansasyonel muştu nısıf çapı 25 m. adına öngörülürken, bu gidiş sahada sınav edildi. Kullanılan patlayıcı anti-materyal ve termobarik aktiflik sağlıyor. Bu sebeple gaye Fedai'den çıkan parçacıklardan kurtulsa güçlü tazyik etkisiyle nötr bir duruma getirilecek. Fedai'de makbul patlayıcı da plan düşüncesince yerel ve ulusal adına geliştirilip üretildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler