USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dönemin tanıkları KKTC'nin 'zorluklara için yapılış sürecini' anlattı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yapılış sürecine şehadet edenler, bunun birlikte zorunluluktan doğduğunu ve Kıbrıs Türkü'nün KKTC'nin kurulmasıyla talih statüsünü elde ettiğini belirtti.

Dönemin tanıkları KKTC'nin 'zorluklara için yapılış sürecini' anlattı
14-11-2021 12:19
Lefkoşa

KKTC'nin duyuru edilmiş bulunduğu 15 Kasım 1983'te enerjik siyasette bulunan emektar başbakanlardan Hakkı Atun, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı ve Girne Belediye Başkanlığı görevlerinde mevcut Erdinç Gürçağ ve gazeteci-yazar Akay Cemal, KKTC'nin kuruluşuna bağlı süreci AA muhabirine değerlendirdi.

Hakkı Atun, Kıbrıs müzakerelerinin başladığı 1968'den KKTC'nin kurulduğu 1983'e genişliğinde Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın yüz kere uyum noktasına geldiği fakat Rum tarafının hakeza ortak niyetinin olmadığının stabil şekilde ortaya çıktığını söyledi.

Federasyon modelinin Rum yönünü gönül tokluğu fail ve Kıbrıs Türklerine akreditasyon verici ortak yöntem olmaktan çıktığını hatırlatan Atun, bu nedenle bağımsızlığın belirgin ortak halde duyurulması icap ettiğini ve cumhuriyetin duyuru edildiğini söyledi.

Atun, "15 Kasım 1983'te, benim de içinde toprak aldığım yasama kurulu oy birliğiyle KKTC'yi duyuru etmişti. O günden bugüne dayanıklı mütebeddil ortak nesne de yoktur." dedi.

Bugün ortaya koyulan "egemen akreditasyon temelinde dü mutluluk köklü politikanın" doğruluğuna dikkati çekici Atun, 21 Aralık 1963'te Türk topluluğunun o kırım içre biraz silahla kelle tuttuğunu ve Kıbrıslı Türklerin o günden itibaren hükümran ortak maşer bulunduğunu anlattı.

Atun, "Bugün ölçülü dü devletli hal politikası akıbet evre doğrudur. Bunu eksiksiz dünyaya en bilimsel, en eli uz ortak politik bilgiyle bildirmek ve bildirme yol açmak gerekir." niteleyerek konuştu.

KKTC'nin ilanına revan sürecin akıbet evre duyurulmayan tutulduğunu vurgulayan Atun, bunun Denktaş çeşidinden planlandığını ve biraz ferdin bilmiş bulunduğu çalışkanlık şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Atun, "Denktaş düşüncesince bambaşka ortak seçenek (KKTC'nin ilanından başka) kalmamıştı. Elbette bundan sonradan bu yola girmemiz gerekirdi. Eğer girmeseydik, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından, Türkiye'nin de yardımıyla ölçülü politik formülü ortaya koyamazdık, ortak alternatifimiz olamazdı. Halbuki, elhak hakeza bulunan vaziyeti o çağ tescil etmiş olduk." halinde konuştu.

KKTC'nin duyuru edileceğini duyan halkın kendinden Cumhuriyet Meclisi'nin önüne koştuğunu anımsatan Atun, Denktaş'ın Meclis'in içinde aşırı çarpıcı ortak musahabe yaptığını ve bundan aşırı etkilendiğini söyledi.

Atun, şöyleki bitmeme etti:

"KKTC, sözgötürmez suretle yaşamalıdır. Artık ne geriye devir bulunmaktadır ne de bunu gerçekleştirmek bizlere ve bizlerden sonradan doğacak nesillere yakışan onurlu ortak gidişat olur. Dünyada insanın elde etmiş bulunduğu en ehemmiyetli başarı, öz devletini ihdas etmek ve bağımsızlığını eline alabilmektir. Doğu Akdeniz'in bu genişliğinde mühim ehemmiyet bildirme etmiş bulunduğu ortak dönemde, Doğu Akdeniz'deki mühim çıkarları açısından Kıbrıs Türkü ve KKTC, Türkiye'nin eğer olmazsa olmazıdır."

"Bütün görüşmelerde gönül rahatlığı yan devlet, tığ de topluluk statüsündeydik"

Eski Bakan Gürçağ, gözyaşı, cari koku ve çekilen acılardan yalan etmeden KKTC'nin kuruluşundan yalan edilemeyeceğini söyledi.

Bağımsız KKTC'nin oy birliğiyle kurularak dünyaya duyuru edildiğini tamlayan Gürçağ, "Bu (KKTC'nin kurulması) gerekliydi. Müzakere masasına oturulduğunda onlar (Rumlar) ortak hükümetin başkanı, hepimiz ise ortak cemaatin temsilcileri şekilde oturuyorduk. Bütün görüşmelerde gönül rahatlığı yan devlet, tığ de topluluk statüsündeydik. Dolayısıyla bu dengeyi sağlayabilme hesabına behemehâl ortak devletin kurulması anlamında güzel ortak aşama atıldı, güzel de oldu. Bugün tanınmamış olsak da Kıbrıs'ta bizim de devletimizin varlığı vardır. KKTC devletinin 'eşit hükümran ortak mutluluk şekilde kabulü' bizim vazgeçilmezimizdir." dedi.

Gürçağ, "Denktaş Bey, dört dörtlük ortak diplomat, mutluluk adamıydı. Denktaş Bey, Türkiye'ye aşırma ortak insandı ve Türkiyesiz bu işin olamayacağına candan mümin ortak liderdi." niteleyerek konuştu.

"Türkiye'nin dayanaklık etmek ve himayesinde bu devletin bundan sonradan kurulması kaçınılmazdı"

Gazeteci Cemal, "KKTC'nin kurulması, birtakımı birikimlerin sonucudur. Akritas Planı niteleyerek hazırlanan, 21 Aralık 1963'te uygulamaya konulmuş bulunan yazı çerçevesinde, Ada'nın tümünde, Girit misali, ortak şeb Kıbrıslı Türklerin ortadan kaldırılması, buranın Yunanistan'a eklenmiş edilmesi ve Enosis'in gerçekleştirilmesi anlamında ortak değişmeyen alınmıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti bu nedenle yaşayamadı." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türkü'nün 1963-1974'te aşırı üzüntüler çektiğini anımsatan Cemal, Ada içinde muhacir özelliğine geldiğini, şüheda verdiğini ve Türkiye'nin yardımıyla direndiklerini kaydetti.

Cemal, "Kıbrıs Türkü'nün meydana getirdiği direnişlerle beraberce hâlâ ortak tomar oyalanmaya tahammülü kalmadı. Taktik icabı Rumların araştırma masasına oturduğuna orgazm getirildi. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, müzakerelerde onların mutluluk şekilde bizim ise maşer şekilde masaya oturmamıza rağmen 'bu hakeza hâlâ ortak tomar bitmeme edemez, adeta bizimle küçümseme ediyorlar, onun düşüncesince bizim de bundan sonradan ortak devletimiz olmalı' niteleyerek bu yola başlangıç koydu. KKTC'nin ilanı muktezi ve zorunluydu. Ana yurt Türkiye'nin dayanaklık etmek ve himayesinde bu devletin bundan sonradan kurulması ve acemi ortak sahife açılması kaçınılmazdı." dedi.

Gazeteci Cemal, Kıbrıs Türkü'nün ahit öz devleti, bayrağı ve Türkiye ile alım çalım duyduğunun altını çizerek, "Doğu Akdeniz'de gelişen vakalara baktığımızda bu devletin kurulmasının ne denli uygun ve durumunda bulunduğu ortak defa hâlâ çıkmaktadır." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler