USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çalkantılı devirde uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 26 Eylül'deki seçimlerin arkası sıra siyasete veda etmeye hazırlanıyor.

Çalkantılı devirde uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel
23-09-2021 11:05
Berlin

Almanya'nın evvel eş ve en canlı başbakanı bulunan Merkel, soğukkanlılığı, uzlaşmacı ve yararcı siyasetiyle Almanya siyasal geçmişine damgasını vurdu.

Merkel'in muvazeneli sabık kuvvet yılları, halefinin omuzlarına kızgın müşterek günah ve kalıt bırakacak denli görünüyor.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası 9. başbakanı bulunan Merkel, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Schmidt, Helmut Kohl ve Gerhard Schröder denli Almanya’nın iz bırakan liderleri ortada yerini aldı.

1954'te Hamburg'da peder müşterek ağababa ve sarıklı müşterek annenin kızı namına dünyaya mevrut fakat Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde (DDR) çocukluk ve deneyimsizlik yıllarını nâkil Merkel siyasal yaşamına Berlin Duvarı'nın yıkılmasının peşi sıra DDR'de kurulan dünkü hükümette hükümet sözcü yardımcısı namına başladı. Doğu Almanya'da erişmesi dolayısıyla , Merkel'in duygularını bastırmayı, tepkilerini dışarıya yansıtmamayı dobra bilmiş bulunduğu belirtildi.

2 Aralık 1990'da federal saylav seçilen Merkel, Kohl hükümetinin 1991-1994 yıllarında Kadın ve Gençlik Bakanlığı vazifesinde bulundu.

Angela Merkel, 2000'de rakipsiz namına girmiş bulunduğu seçimde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) evvel eş umumi başkanı namına seçildiğinde hâlâ 46 yaşındaydı.

22 Kasım 2005'te meydana getirilen seçimlerle Başbakanlık koltuğuna oturan Merkel, Almanya'nın evvel eş şansölyesi namına 16 salname iktidarında nice krizi yönetti.

Krizlerin çözümünde çalışan gösteriş oynadı

Angela Merkel iktidarı süresince saygınlık krizi, ekü krizi, sığınık krizi, Brexit krizi ve Kovid-19 denli nice ehemmiyetli sınamalarla karşılaştı.

Karşılaştığı kâffesi buhran ve hastalıkların çözümünde "uzlaşıyı" asliye erek namına seçti. Tüm bu krizlerde Merkel'in "uzlaşı düşüncesince sonuna derece savaş etme" niteliği ön plana çıktı.

Merkel’i en ehemmiyetli evvel sınaması 2008’de Avrupa’daki ekü krizi oldu. Küresel buhran dolayısıyla Almanya’da da borsalarda yıkılma yaşandı ve mülk piyasaları karıştı.

Ama Merkel, hem ülkesinin ekonomisini aynı zamanda eş mülk avroyu krizden çıkarmayı başardı.

Avro krizinde verecekli olabilecek devletler düşüncesince Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ünlü istirdat şemsiyenin oluşmasında ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, "Avro değimsiz olursa Avrupa da değimsiz olur." ifadesiyle dikkati çekmişti.

Merkel'in ekü kriziyle savaş yöntemi bilhassa Yunanistan peyda etmek neredeyse gayrı birtakımı AB ülkelerinin tepkisini çekti.

Partinin modernleşmesinde ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, başvekillik zamanında partinin asliye ilkeleri bulunan mecburi askerliği kaldırdı ve çekirdeksel enerjiden vazgeçti.

Merkel'in siyasal kariyerindeki en ehemmiyetli kararlardan bir tanesi de 2015 yazında Almanya'nın sınırlarını mültecilere açması oldu.

Birçok Avrupa Birliği ülkesi mültecilere sınırlarını ve kapılarını ağız ağıza kapatırken Merkel, bir fazla Suriyeli kısaca müşterek milyon sığınmacıya Almanya’nın kapılarını açtı.

Ancak abuhava ortamında baş döndürücü saf partinin güç kazanması ve sığınık mevzusunun siyasal materyal biçimine getirilmesinin peşi sıra Merkel müşterek hâlâ hakeza müşterek şeyin tekrarlanmayacağını duyuru etti.

Merkel'in sığınık krizine bağlı "Wir schaffen das (Başarabiliriz)" bütün remiz halini aldı ve ilerleyici senelerde apayrı mevzularda da kesif pıtrak kullanıldı.

ABD ile münasebat sıkkın devre girdi

Donald Trump'ın Amerika başkanı olmasının peşi sıra aut politikada da fazla taraflılığı ve bununla birlikte NATO'yu sorgulayan müşterek çizik izlemesi Merkel'i fon kırıklığına uğrattı.

Trump ile yıldızı barışmayan Merkel Amerika ile ilişkilerde davranışlarında ölçülü davrandı.

Merkel Amerika Başkanı Trump'ı kastederek, "Tamamen başkalarına güvenebileceğimiz dönemler az buçuk geride kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile diyalogdan yana

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeyen ve ayrıcalıklı iştirak öneri fail Merkel, dü abuhava ortada yaşanmış bulunan kâffesi gerginliklere karşın Ankara ile diyaloğun en iri destekçisi oldu.

Avrupa düşüncesince Türkiye’nin önemini dobra bilici Merkel, Türkiye ile iletişimini tek kesmedi.

Şansölye Merkel Doğu Akdeniz’de, Yunanistan'ın hukuksuz adımları yüzünden yaşanmış bulunan gerilimde Almanya namına açıklık buluculuk görevi üstlendi.

2012'de Türk gazetecileri Başbakanlık ofisinde ağırlayan Merkel o dönem, "İlk kat müşterek ülkenin gazetecileriyle burada müşterek araya geliyorum." niteleyerek Türkiye'ye verdiği önemi vurguladı.

Almanya’da 8’i Türk 10 bireyin öldürülmesiyle ilgilendiren ortaya çıkan baş döndürücü sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetlerinin 2011 senesinde açığa çıkması da Alman devleti ve Merkel düşüncesince ayrı müşterek imtihan oldu. Merkel, cinayetlerin aydınlatılması düşüncesince dayanak noktası lafı verirken bu sözünü tek devir tutamadı.

Federal Meclis Araştırma Komisyonunun müşterek yazanak hazırlamasına karşın kıygın yakınlarının birileri ile birtakımı komite üyeleri, Merkel’in bu mevzuya yeteri kadar dayanak noktası vermediğini söyledi.

Titreme nöbetleri

Şansölye Merkel'in, 2019'daki titreyiş nöbetleri ise levent boylu müddet kamuoyunu çalışır etti.

Muhalefet Merkel'in sağlığı dair endişelerini dile getirip vazifesini sorgulamaya ayırmak istedi. Merkel titreyiş nöbetinin vazifesini hazırlamaya bariyer olmadığını belirterek tartışmalara yeri koydu. Ancak halkoyu hala Merkel'in rahatsızlığının kusursuz namına ne bulunduğu bilgisinden mahrum.

Alman Başbakan fariza süresi süresince şu anne derece 92 ülkeye 535 görüşme gerçekleştirdi. Bunlardan hemen 112'sini AB toplantıları düşüncesince Brüksel'e yaptı.

Türkiye'ye ise 11 kere revan Merkel bilhassa AB- Göç Anlaşması dair koyu müşterek iş harcadı.

Merkel kendine özgü müşterek okul oluşturdu

Angela Merkel fariza süresi süresince giysi tarzını tek değiştirmedi her daim mülevven ceketler giydi. Farklı renklerdeki üç düğmeli, değirmi deniz boyu ceketleriyle müşterek moda ekolü oluşturdu.

Angela Merkel’in evren siyasetine bıraktığı müşterek gayrı iz ise "güç elması" hareketi oldu. Merkel ışık çekimlerinde sonsuz dü elinin parmaklarını birleştirerek kurum verdi. Söz konusu el göstergesi siyasal literatüre ilkin "Merkel elması" namına girse de peşi sıra "Güç elması" namına tanımlandı.

İyi derecede Rusça bilici Merkel başkaca opera hayranı.

“Forbes” dergisi çeşidinden 9 sene süresince yukarı fazladan dünyanın en çelimli hanımı seçilen Merkel gene de alçak gönüllü müşterek avlu sürüyor.

Berlin'de müşterek apartman dairesinde durma fail Merkel alışverişini kendisi yapıyor evde yemeğini kendisi hazırlıyor.

Merkel benzeri Joachim Sauer ile Güney Tirol sahasında levent boylu ilerleyiş yapmayı ve Alman Milli Takımı'nın maçlarını izlemeyi seviyor.

Özel hayatının gizliliği mevzusuna baş döndürücü ehemmiyet sağlayan Merkel ailesini, dostlarını ve çalışanlarını gözlerden ırak tutmayı yeğleme ediyor.

Almanya'da halkoyu onun düşüncesince devir zamane Mutti (anne) lakabını kullanıyor.

Almanya 26 Eylül'de seçime gidiyor

Pazar günkü seçimlerde Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başvekil talibi ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başvekil talibi ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Yeşiller Partisi'nin başvekil talibi ve partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock Merkel'in koltuğuna ölmek düşüncesince yarışacak.

Almanya'da oy kullanabilecek 18 gözyaşı üstündeki müntehip sayısı 60,4 milyon.

Seçmenlerin kısaca ½ si Kuzey Ren-Vestfalya (12,8 milyon), Bavyera (9,4 milyon ) ve Baden-Württemberg (7,7 milyon) eyaletlerinde yaşıyor.

Türkiye menşeli Alman müntehip sayısının kısaca 900 bin bulunduğu tabir ediliyor.

Almanya'da durma fail fakat Alman yurttaşı bulunmadığı düşüncesince oy kullanamayacak insanların sayısı ise 11,4 milyon.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler