USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığına aday Karadayı'dan bütünlük olma çağrısı

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, 14 Kasım'da senkronik yapılacak cumhur reisi seçimi ve erken genel seçimlerde iri dayanak bekliyor.

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığına aday Karadayı'dan bütünlük olma çağrısı
02-11-2021 18:38
Sofiya

Seçimde hem cumhur reisi hem de mebus adaylığı bulunan HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, partinin seçim kampanyası düşüncesince seçtiği sloganlarla bölüt verdiği mesajları AA muhabirine anlattı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İskra Mihaylova’nın da HÖH'nin cumhur reisi yardımcısı adayı şekilde katılmış olduğu seçim kampanyasında "Ulusun Birliği İçin" sloganını seçtiklerini özetleyen Karadayı, "Şu anda bundan böyle birbirimizden boşanmak ve cepheleşmek değil bütünlük içre peyda etmek çağcıl olandır." dedi.

Son devirde Bulgaristan'da tiksinme dili, ayrımcılık ve cepheleşmeyi bel kemiği düzlük politikalara tutanak olunduğunu anlatım fail Karadayı, "Bizce bundan böyle milletin bütünlük içre olma tarihi gelmiştir ki bu, cumhurbaşkanlığı makamının, ulusu birleştirici ilke şekilde asal işlevi, rolü ve rolüdür. Dolaysıyla biz, Bulgaristan'da demokrasinin gelişiminin, acemi müşterek dönemin, hepsi Bulgaristan vatandaşlarının 'modern olma' çağının geldiğini söylüyoruz." niteleyerek konuştu.

İnsanları ayrıştırmaktan bundan böyle vazgeçilmesi icap ettiğini vurgulayan Karadayı, "Şu anda bütünlük içre peyda etmek moderndir. Ve bire müşterek sürede Avrupa vatandaşları bulunan hepsi çağcıl Bulgaristan vatandaşları, adaylarını nitelikleri, olanakları ve sundukları programlara mucibince seçecek. Dolayısıyla çağcıl yurttaşlar 17 numaralı pusulayla Mustafa Karadayı’yı cumhurbaşkanı, İskra Mihalova'yı da cumhur reisi yardımcısı şekilde seçecekler" ifadesini kullandı.

HÖH genel seçim kampanyası düşüncesince de "Devletçilik İçin" sloganını seçti

HÖH partisi, 14 Kasım'da yapılacak yasama kurulu seçimleri düşüncesince yürüttüğü kampanyanın sloganını da "Devletçilik İçin" şekilde belirledi.

Karadayı, sonuç devirde Bulgaristan'da el erki ve devletçilik krizinin yaşandığını belirterek, “Kurumların en faziletli seviyesinde, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, millî sedir ve sedir başkanlığında, anayasayı ve ülkenin yasalarını çiğnediklerini, cepheleşme yarattıklarını gözlemliyoruz. Bu bizim düşüncesince devletçilik krizi, el erki krizi demektir. Bundan ötürü kılıç 'Devletçilik İçin' diyoruz." dedi.

Devlet müesseselerinin anayasanın öngördüğü kıl payı diyalog, uyum, eş güdüm ve aykırı denetimle çalışkanlık göstermeleri gerektiğine ayraç fail Karadayı, talih organlarının, "insanlara ve iş çevrelerine dirlik zılgıt sopası" olmaması, kanun ve hükümlere akıllıca akım ederek vatandaşların hizmetinde, ergonomik düzentileme ortamı yaratması icap ettiğini vurguladı.

Ülkede 32 sene evvel komünizmin çökmesiyle kurulan HÖH'nin ülkenin DOĞRU ve çelimli partilerinden birisi olduğuna dikkati çekici Karadayı, Bulgaristan'da hepsi partilerin çıkarlarını HÖH ile kıyasladıklarını, programları ve hedefleri olmadığında HÖH karşıtı kampanya yürüterek siyasal imge yapmaya çalıştıklarını söyledi.

"Vatanımız Bulgaristan'ı, Avrupa'nın averaj hayat ölçün seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz"

Karadayı, HÖH'nin yeşil ekonomi, faziletli teknoloji, engellenmeyen ve çalışkan vatandaşların siyasal süreçlere engelleme olması kıl payı hedefler belirlediğine de yer vererek "Ülkenin hızlandırılmış konuşu gelişimi düşüncesince müşterek programımız var. Gelecek nesillere Avrupa Birliği'nin (AB) dibinde küsurat müşterek iklim bırakmayı istemiyoruz. Vatanımız Bulgaristan'ı, Avrupa'nın averaj hayat standardı seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

AB üyeliğinin asal şekilde başıboş insanoğlu ve kapital dolaşımı erişmek olduğuna ayraç fail Karadayı, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Türlü nedenlerden nice Bulgaristan vatandaşı, Avrupa ülkelerinde, Türkiye'de, ABD'de, şu demek oluyor ki emlak haricinde yaşıyor. Yurt haricinde canlı Bulgaristan vatandaşlarına, yurdumuzdaki siyasal süreçlerde çalışkan olmaları çağrısında bulunuyorum. Oy kullanmaları çağrısı yapıyorum. Ve bu seçimlerde akilane seçenek, 17 numaralı pusuladır. Vatandaşlar ülkenin hızlandırılmış konuşu gelişimi düşüncesince oy versinler. Böylece emlak dışına tahsil giymek yahut idman düşüncesince revan vatandaşlarımız, kardeşlerimiz özgürcesine hayat seçimini yapabilsinler. Geçimlerini getirmek düşüncesince emlak dışına kullanmak mecburiyetinde kalmasınlar."

Türk politikacı Karadayı cumhurbaşkanlığına aday

Yaklaşık müşterek milyona benzeyen Türk ve Müslümanın yaşamış olduğu Bulgaristan'da HÖH partisi Genel Başkanı Karadayı cumhurbaşkanlığına, partinin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinden İskra Mihaylova da cumhurbaşkanlığı yardımcılığına aday.

HÖH partisi namına genel seçimlere de eklenmiş bulunan Karadayı, koyu Türk ve Müslüman nüfusun bulunmuş olduğu Kırcaali ve Şumnu kentlerinden de aday gösterildi.

Başkent Sofya'da Ulusal ve Uluslararası Ekonomi Üniversitesinden yetkilendirilmiş bulunan 51 yaşındaki Karadayı, 1991 senesinde HÖH partisinin ilk gencelme kolu Akademik Derneğinin kurucusu şekilde siyasete atıldı.

Bulgaristan parlamentosuna 2013'te mebus seçilen Karadayı, 2015'te Lütvi Mestan'ın partiden ihraç edilmesinden sonradan HÖH'nin 3 muvakkat eş başkanından birisi oldu.

Karadayı, 2016 senesinde HÖH'nin 9. Kurultayında genel başkan seçildi.

Türk ve Müslümanların nüfusun yüzdelik 10'unu oluşturduğu 6,9 milyonluk Bulgaristan'da 14 Kasım'da yapılacak cumhur reisi seçimi ve genel seçimlere 21 siyasal tümen ve 7 ortak yönetim hükûmeti katılacak.

Seçimde, cumhur reisi ve cumhur reisi yardımcılığı düşüncesince 24 düet yarışacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler