USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bu proje sanayiye yeni boyut kazandıracak

Eskişehir Sanayi Odasının (ESO), 'Dünya Odalar Yarışmasında' Türkiye'yi temessül edeceği atıkların hammadde yerine değerlendirilmesine bağlı geliştirdiği 'ShareBox' isimli sanlı proje hayattaki sanayicilerin endamsız müddette merakını çekmeyi başardı.

Bu proje sanayiye yeni boyut kazandıracak
27-09-2021 10:55

ESO çeşidinden geliştirilen sınai simbiyoz projesi, atıkların değerlendirilmesi açısından iri ehemmiyet taşıyor. Dünyanın gündeminde bulunan hava değişikliği, parlak yer ve Yeşil Mutabakat kabil mevzularda müşterek hal önerisi adına ortaya çıkan proje; 83 ülkeden maruz yüzlerce proje arasından, İklim Değişikliği Aksiyonu dalında önceki 4'ün içine girdi.

Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) düzenlemiş olduğu ve evren odaları düşüncesince en prestijli konkur bulunan Dünya Odalar Yarışması finallerinde Türkiye'yi asimilasyon edecek bulunan proje, şimdi evvela Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da rütbe aldı.

ShareBox'ın rakipleri ise İngiltere, İrlanda ve Belçika'dan mevrut planlar olacak. Projenin konusu ise dünyada çalışkanlık yayınlayan sanayicilerin ilgisinin çekmeyi başardı. Özellikle incelmemiş özellik bulmada zorluk çeken ve hammadde fiyatlarının artarak çoğalması sonra ortaya koyulan proje sanayicilerin yüzünü güldürecek. Yarışmaya gitmeden projeyi duyan sanayiciler, hurda tesisleri kurarak kişi incelmemiş maddelerini istihsal yapmak düşüncesince şimdiden kolları sıvadı. Yarışmanın neticeleri açıklanmadan sanayicilerin koyu ilgisiyle karşılaşan projenin birincilik alması bekleniyor.

“Senin hurdan benim hammaddem”

Sharebox angın proje yardımıyla hava kriziyle mücadelede ehemmiyetli adımlar atılabileceğinin altını çizen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Projemizin ismi ShareBox. Daha evvela de bu mevzuyla ilişik Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan rütbe almıştık. Bu projeyi geliştirerek gayrimenkul dışına götürmeyi hedefledik. Dünyadaki tamamı odalaırn yapı kuruluşu bulunan Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) düzenlemiş olduğu müşterek proje yarışmasına katıldık. 83 ülkeden, yüzlerce projenin içinden önceki 4'e doğrusu Final Four'a kaldı. Bu müşterek simbiyoz projesi. Basit anlamıyla ‘senin hurdan benim hammaddem'. Bunun izlenebilirliğinin sağlanması ve ayrımsız sürede sizden mevrut hurdayı bizim hammadde adına kullanmamızla baş başa iktisadi farkındalık oluşturuyor. Atığın değerlendirilmesi, yeşil dönüşüm, bakir karbon, karbon kadem izi kabil nice soruna da hal olabilecek müşterek altyapıya sahip” diyerek konuştu.

Türkiye'nin tanıtımı açısından projenin ehemmiyetli olduğuna yer veren Kesikbaş, laflarını şöyleki sonlandırdı:

“Proje sonsuz bitmeme fail canlı, kişi kendini geliştiren müşterek proje. Bu projeyle 22-25 Kasım tarihlerinde Dubai'de finallere katılacağız. 3 binin üstünde delegenin izleyeceği, evren platformunda yüzlerce ülkenin orada olabileceği müsabakada hem sanayi odamızın hem Eskişehir'imizin hem de Türkiye'nin tanıtımı açısından akıbet basamak ehemmiyetli müşterek proje.”

“Ulusal kaynaklar ve AB fonlarını enerjik adına kullandık”

Projenin gelişimi üzerine bilgiler verici Uluslararası ve Yurtdışı Faaliyetlerden Sorumlu ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, “İklim değişikliği teriminin akıbet günlerde ehemmiyetli olmasıyla bu arada bu projemizde kuruluşların atıklarının, apayrı firmalarda eşme hammadde adına kullanılmasıyla ilişik birtakım ameliyat gerçekleştirdik. Özellikle projenin çelimli yanı, yaşama geçirirken hem Avrupa Birliği (AB) fonlarının hem de millî kaynakları enerjik adına kullanmamız oldu. Bu kapsamda sınai simbiyoz temasının Eskişehir sanayisinde farkındalığın artırılması açısından aşırı ağırbaşlı icraat gerçekleştirdik. Eskişehir'de 500'den müşterek tomar simbiyotik alışveriş belirleme ettik. Proje ortaklarımız İngiltere ve İspanya'dan kuruluşlarla bu arada 500 simbiyotik alışveriş içinden gerçekleştirilmesi en faziletli potansiyeli bulunan 50 ilişkiyi müşterek endamsız dizelge durumuna getirerek bu şirket ve ilişkilere ciddiyet verdik” halinde konuştu.

“İnşallah ülkemizi en dobra halde asimilasyon edeceğiz”

Dubai'de 22-25 Kasım tarihleri arasındaki finallerde Türkiye'yi en dobra halde asimilasyon kılmak istediklerini aktaran Öztürk, “Bu projenin ehemmiyetli müşterek çıktısı, sürdürülebilirlik açısından da önemlidir, sınai simbiyoz programı geliştirilmesi oldu. Bu programı ESO içerisinde bulunan sınai simbiyotik ilişkileri strateji kılmak üzere halihazırda kullanmaktayız. Projeyi, ilaveler ve yeniliklerle baş başa geliştirilmiş müşterek dosyayla Dünya Odalar Yarışması'na sunduk. Yarışmada İklim Değişikliği Aksiyonu dalında finallere kaldık. Aslında Final Four'a kaldık diyebiliriz. 22-25 Kasım'da yapılacak finallerde İngiltere, İrlanda ve Belçika'daki rakiplerimize dirlik yarışarak inşallah ülkemizi en dobra halde asimilasyon edeceğiz” dedi.

Aydın Sarıoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler