USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz. Bu sebeple güre yurttaşlarımızın bir an evvel aşılarını yaptırmaları ve fire aşılarını tamamlamaları önemli. Büyüklerimizden de 2 düze inaktif aşılama olanlar var

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz'
12-10-2021 12:09
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan İHA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, “Toplumun yüzdelik 75'i şayet dü düze aşısını tor olsaydı bu vakaların aşırı elan yukarıda olacağını sezmek aşırı akıllıca bir yaklaşım olacaktı. Belki buradan beslemek aşırı elan doğru. Bunun yanı sıra esasta hemen okullara düğümlemek da akıllıca değil. Güz periyodunun gelmesi ile bu arada hem şişman şehirlerimizde aynı zamanda Anadolu'daki şehirlerimizde, insanoğlu yayladan, bahçeden, yazlıktan, şehir merkezlerine ayrıca kaza merkezlerine akıllıca biçim alır oldu. Doğu'daki kimi bölgelerimizde de iklim bundan sonra soğudu ve plato tarihi bundan sonra geçti. Haliyle insanoğlu mestur bölgelerde elan aşırı bulunmakta oldular. Bu gidişat Ankara, İzmir, İstanbul düşüncesince de geçerli, öbür illerimiz düşüncesince de geçerli” ifadelerini kullandı.

“Filyasyon sonuçlarına ve öz meydan gözlemlerimize baktığımızda kişilerin mestur bölgelerde bir araya gelmekten kaçınmadıklarına tanık oluyoruz”

Birçok etkenin hadise artışında can alıcı bulunduğunu fakat mestur bölgelerde ve havasız ortamlarda bir araya gelmenin de ehemmiyetli bir riziko bulunduğunu tamlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Bunları fevk üstüne üstlük koyduğumuz devir mestur bölgelerde bulunma sıklığının arttığını görüyoruz. Tabi ki okula revan evlatların da mestur bölgelerde olmasından değil de birbirleri ile temasından çevre tesiri reşit olabilir. Ama şu anda tığ esasi adına mestur bölgelerde kurallara uymamanın rahatsızlığı artırdığına tanık oluyoruz. Zira filyasyon sonuçlarına baktığımızda öz meydan gözlemlerimize baktığımızda kişilerin mestur bölgelerde bir araya gelmekten kaçınmadıkları, buralarda da lüzum aşılı isterse aşısız olsun, fiziksel mesafe, peçe ve hıfzıssıhha koşullarına uyanıklık edilmediğine tanık oluyoruz” dedi.

“Kapalı alanlara giren yurttaşlarımız lüzum aşılı, lüzum aşısız olsunlar behemehâl maskelerini takmaları gerekiyor”

Kapalı alanlara giren vatandaşların aşılarını olsalar da olmasalar da gene peçe resmiyet ve doğruluk kurallarına aşırı dikkate etmesi icap ettiğini vurgulayan Prof. Dr. İlhan, “Kapalı alanlara giren yurttaşlarımız lüzum aşılı, lüzum aşısız olsunlar behemehâl maskelerini takmaları gerekiyor. Aşı sıfır yurttaşlarımızın bugünden tezi bulunmayan bir an ilkin telkih olmaları gerekiyor. Halihazırda geldiğimiz evrede 18 gözyaşı boyun nüfusun tahminî adına 4'te 3'ünün telkih bulunduğunu görüyoruz. Yüzde 75 aşırı dobra bir oran. Tabi bu miktar yüzdelik 80'lere akıllıca ulaştığında elan da doyurmak bir proses yaşayacağımızı düşünüyorum. İki düze telkih bulunan yurttaşlarımız olmasaydı, ayrıca süresi geldiği devir üçüncü düze aşısını olanlar da olmasaydı, düpedüz bu rakamlar aşırı elan fevk akıllıca çıkardı. Böyle olması gerekiyor” sanarak konuştu.

“Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz”

Vaka oranlarının ağırlığının gençlerden oluştuğuna uyanıklık çekici Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Sağlık Bakanı sabık haftaki Bilim Kurulumuz sonra vakaların yarısından fazlasının 30 gözyaşı altında bulunduğunu söylemişti. Demek ki 30 gözyaşı altı gençlerimizde döllenme payı hem elan düşük, hem ehliyetli önlemleri almıyorlar aynı zamanda bu insanoğlu elan aşırı bir araya geliyorlar. Özellikle toplumsal bölgelerde elan aşırı bir arada bulunuyor. Bu yurttaşlarımız enfeksiyonu alıyorlar evlerine götürüyorlar, evlerinde aşılarını tor yahut kem reşit büyüklerimiz etkileniyorlar ve hala maatteessüf büyüklerimizi kaybediyoruz. Şu an esasta hakeza bir noktadayız. Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz. Bu sebeple canlı yurttaşlarımızın da bir an ilkin aşılarını yaptırmaları, kem aşılarını tamamlamaları, büyüklerimizden de 2 düze inaktif telkih olanlar var ise onların da üçüncü düze aşılarını tamamlamaları aşırı akıllıca bir yaklaşım olacaktır” biçiminde konuştu.

“(Üniversite öğrencileri) Bir hocaları adına bunu söylüyorum açıkçası; fiziksel mesafeye aşırı uyanıklık etmeleri gerekiyor”

Kendi üniversitelerinin yerleşke girişine bir telkih noktası kurduklarını ve telkih kazanmak talip öğrencilerin rahatlıkla bu noktalarda aşılarını olabildiklerini vurgulayan Prof. Dr. İlhan, şunları kaydetti:

“Kampüs girişi döllenme aşırı ehemmiyetli bir yaklaşım. Bunu öbür üniversiteler de uygulayabilir. Bunun aşırı ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Genç arkadaşlarımız, öğrencilerimiz, ego de bir hocaları adına bunu söylüyorum açıkçası. Fiziki mesafeye aşırı uyanıklık etmeleri gerekiyor. Aynı bölgede bulunuyorlarsa, aşılı olsalar da olmasalar da behemehâl ortamın kesif pıtrak ak pak iklim ile havalandırılmasına uyanıklık etmeleri gerekiyor. Tabi bundan sonra bunu anlatmaya icap bulunmayan fakat birbirlerine ilişik eşyaları kullanmamaları gerekiyor. Kalabalık kazanmak güzel. Ama oldukça belirgin bölgelerde ve hudutlu sayıda bir araya gelirlerse, hem kendilerinin enfekte olmayacağını, aynı zamanda hepsi ihtimal yurtta kalmıyor. Türkiye'nin herhangi bir durumunda evlerinde tevakkuf fail öğrencilerimiz de var. Enfeksiyonu arkadaşlarından alıp evlerine götürüp büyüklerini enfekte edebileceklerini de söylememiz gerekiyor. Tabi ki canlı arkadaşlarımızın da telkih olmayanlar var ise yahut kem aşıları var ise telkih olmaları akıllıca bir yaklaşım olacaktır.”

Utku Şimşek

İLGİLİ HABER
Yerli telkih TURKOVAC İzmirde fahri vatandaşlara önceki kere uygulandı Yerli telkih 'TURKOVAC' İzmir'de fahri vatandaşlara önceki kere uygulandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler