USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Biden sözünü tutak ve ABD'nin Kudüs Başkonsolosluğunu baştan anahtar mı?

Filistinliler, ABD Başkanı Joe Biden'ın, 1844'te kurulan ve emektar reis bey Donald Trump'ın 2019'da kapattığı Kudüs'teki ABD Başkonsolosluğunu baştan açım sözünü hesabına getirmesini bekliyor.

Biden sözünü tutak ve ABD'nin Kudüs Başkonsolosluğunu baştan anahtar mı?
01-10-2021 13:01
Kudüs

ABD'nin İsrail'deki Büyükelçiliğinden müşterek yetkili, AA muhabirine icra ettiği açıklamada ülkesinin, başkonsolosluğu gine açım dair ağırbaşlı bulunduğunu söyledi.

İsmini hasretmek istemeyen çıkışlı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın mayıs ayında açıklamış bulunduğu kabil ülkesinin Kudüs'teki başkonsolosluğun baştan açılması periyodunu ilerleteceğini belirtti.

Kudüs'teki ABD Başkonsolosu, İsraillilerle irtibattan mesul ABD büyükelçiliğinden ayrı namına Filistinlilerle resmi ve aleni namına enformasyon ihdas yetkisine sahipti.

Trump yönetimi, ABD’nin İsrail'deki büyükelçiliğini 2018'de Tel Aviv'den Kudüs’e taşıdıktan ve Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" namına tanıdık insanlardan sonradan Kudüs Başkonsolosluğunu kapatmıştı.

Filistin yönetimi, Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" namına tanışıklık kararının peşi sıra Amerikan yönetimi ile politik temaslarını askıya almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, o fasıl icra ettiği bağlanmış açıklamada, başkonsolosluğun, Tel Aviv'den Kudüs’e taşıdıkları büyükelçilik ile bütünleşmiş olacağını ve ikisinin biricik diplomatik misyonu oluşturacağını belirtmişti.

Palladino, bütünleşme sürecinde ve daha sonra hepsi diplomatik faaliyetlerin ve konsolosluk hizmetlerinin bitmeme edeceğini, başkonsolosluğun şimdi ilkin verdiği hizmetlerin tamamını namına getirmeyi sürdüreceğini tabir etmişti.

Ancak ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasını kınayan Filistinliler, başkonsolosluğun büyükelçilikle entegresini kendileriyle ABD arasındaki akıbet enformasyon bağını uçurmak namına değerlendirdi.

Trump yönetimi kabilinden 2019'da mülga başkonsolosluk, on senelerdir Filistinliler ve ABD ortada müşterek enformasyon kanalı namına misyon verdi.

Ancak başkonsolosluğun kapatılmasıyla baş başa ABD, İsrail'deki ABD Büyükelçisi ile emek harcamayı pırpırı reddeden Filistinlilerle diplomatik temsilcilikten mahrum kaldı.

Başkonsolosluğun kapatılması, Kudüs'ü evvel kere "İsrail'in başkenti" namına tanıdıkları olan resmi ABD tutumuyla bağlantılıydı.

Filistinliler ABD'nin bu tutumunun, Kudüs'ün doğusu ve batısının İsrail egemenliği altında birleştirilmesinin ABD kabilinden tanınması anlamına geldiğini düşünüyor.

Filistinliler, ABD Başkanı Biden'ın intihap kampanyası esnasında Kudüs'teki ABD Başkonsolosluğunu baştan açım niyetini açıklamasını da kıvançla karşılamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Biden'ın seçimleri kazanmasının peşi sıra ABD yönetiminin Biden'ın bu sözünü namına getirme mevzusundaki kararlılığını yineledi fakat başkonsolosluğun açım mekanizması ve zamanıyla ilgilendiren müşterek takvim belirlemedi.

Filistin yönetimi ABD'nin Kudüs Başkonsolosluğunun açılmasını bekliyor

Filistinliler, Biden'ın intihap kampanyası esnasında verdiği sözlerden birisi olarak, ABD yönetiminden başkonsolosluğu çabuk müşterek biçimde baştan açmasını istem ediyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen Filistinli müşterek yetkili, başkonsolosluğun baştan açılması mevzusunun Filistin-ABD görüşmelerinin gündemindeki en ehemmiyetli konulardan birisi bulunduğunu savundu.

Yetkili, ABD yönetiminin, kendilerine başkonsolosluğun gine açılacağını vurguladığını fakat gün vermediğini ve Filistin tarafının kararın çabucak uygulanmasını istem ettiğini aktardı.

İsrail, başkonsolosluğun baştan açılmasına karşı

Ancak İsrail hükümeti, başkonsolosluğun baştan açılışına üzerine bulunduğunu gizlemiyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Trump devrinde mülga başkonsolosluğun baştan açılması planıyla ilgilendiren 1 Eylül'de icra ettiği açıklamada, "Bunun biçimsiz müşterek düşünüm bulunduğunu düşünüyoruz ve ABD'ye bunun biçimsiz müşterek düşünüm bulunduğunu düşündüğümüzü söyledik." ifadesini kullanmıştı.

Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise 23 Eylül'de Twitter hesabından icra ettiği açıklamada, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in baskıya sunulan kaldığını ve ABD'nin Kudüs'te başkonsolosluk açım talebini reddetmediğini savunmuştu.

"ABD dü devletli hal arayışında"

Filistinliler, Kudüs'teki ABD Başkonsolosluğunun baştan açılmasının politik manada ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyor.

Filistin Uluslararası İlişkiler Akademik Topluluğu (PASSIA) Başkanı Dr. Mehdi Abdulhadi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Biden yönetimi, Kudüs'ün sonuncu heykel müzakerelerinin gündeminde bulunduğunu ve bu yüzden Washington ile ilişkilerin, bilhassa İsrail bilhassa kazanmak kıl payı bölgedeki büyükelçilikler eliyle değil, direkt yürütülmesi icap ettiğini söyledi." dedi.

ABD'nin tutumunun, dü devletli hal namına isimlendirilen politik müşterek hal arayışında bulunduğunu ortaya koyduğunu kail Abdulhadi, ABD Kongresi'nde, ABD'nin arbede mevzularındaki politikasının dü devletli müşterek hal bulunduğu gerçeğine dayalı müşterek yasayı nakil hareketi bulunduğunu ve bu yasanın hazırlanmasında Demokrat ve Cumhuriyetçi temsilciler ortada müşterek çabukluk bulunduğunu kaydetti.

Abdulhadi, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Konsolosluk eliyle kazanmak üzere, Filistin ile ABD yönetimi arasındaki direkt birlikteliğin arka dönüşü, bilhassa eğitim, ekonomi, tarım, kurumlar, su ve başka mevzularda ABD raporlarının ve ABD yardımının İsrail müdahalesinden ırak bulunduğu anlamına gelir."

Başkan Abdulhadi, ABD aut politikasındaki çakılı tutuma karşın siyonist lobinin ve bulunan İsrail hükümetinin baskılarının bitmeme ettiğini ve hala bu politikalara üzerine çıkarak reddettiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler