USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bayraktar DİHA'nın 2022'de hızlı imalata geçmesi planlanıyor

İlk kere TEKNOFEST'te sergilenen ve pervaz testlerinde sona gelinen Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin (DİHA) dizi imalat ve teslimatlarının 2022 içinde yapılması hedefleniyor.

Bayraktar DİHA'nın 2022'de hızlı imalata geçmesi planlanıyor
23-09-2021 11:50
İstanbul

Anadolu Ajansının iletişim araçları paydaşı bulunduğu Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te görücüye çıkan Bayraktar DİHA, amudi gerileyiş kalkış ayrıcalığı ile elverişsiz bölgede harekât yeteneği sağlıyor. 150 kilometreye denli tanıtma menziline eş bulunan araçta, anten füzyonu yardımlı birlik özerk iniş, kalkış ve tempo ayrıcalığı de bulunuyor. Bayraktar DİHA'nın ceninisakıt mahrukat tüketimli benzinli motoru, erdemli direnç süresi sunuyor.

Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Bayraktar DİHA'nın yarışlık ihtiyaçı olmaksızın bulunduğu yerden havalanarak hem kükremek platformlarında hem de karakollarda yahut birlikler içinde konuşlanarak bu yarışlık ihtiyacını ortadan kaldırıp uçuşu oluşturan birlikte iklim uzlaştırıcı bulunduğunu söyledi.

Kalkış ve inişini üstünde mevcut 4 sayı canlılık motoruyla gerçekleştirdiğini tamlayan Özbek, "Daha sonradan arkasındaki dostça yanmalı benzinli motoruyla da alışılagelen seyrini gerçekleştiriyor. Bu halde melez birlikte yapıya eş olması zımnında de rastgele birlikte elektrikli iklim aracının eş olamayacağı denli derinliğine halde 12 saate denli havada kalabiliyor." sanarak konuştu.

Hareketli platformlara gerileyiş kalkış yapabiliyor

Özbek, Bayraktar DİHA'nın bire birlikte sürede dostça yanmalı motorunun üstündeki dalgalı akım üreteci yardımıyla bataryalarını yükleme edilebildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Faydalı ağırlık kapasitesi 5 kilogram. Üzerinde mevcut çağ kamerası, termal kamera, lazer işaretleyici ve aralık ölçer ile yerdeki birlikleri eş güdümlü edebiliyor. 50 kilogramlık kalkış ağırlığı var. Kanat açıklığı 5 m. ve 20'ye 20 metrelik birlikte meydan içinden amudi gerileyiş kalkışını gerçekleştirebiliyor. 9 bin feet bu tayyare düşüncesince harekât irtifası, fakat 15 bin feete denli çıkabiliyor. Seyrini de 45-50 knot ortada gerçekleştiriyor. Bu birlikte rasat İHA'sı, derinliğine müddet havada kalabiliyor, neşeli platformlara da gerileyiş kalkış yapabiliyor.

5 kilogramlık yarayışlı yük, operasyona gereğince başkalık gösterebiliyor. Kamerada bulunduğu üzere motorda da yerel hal ortaklarımız var, bununla ilgilendiren birlikte plan de yürütülüyor. Mevcut sınav edilen tayyare üstünde Erin Motor'un geliştirdiği motosiklet takılı. Bu motorun uçakta kullanılması planlanıyor. Bu motor, elektronik mahrukat enjeksiyonlu birlikte motor. İrtifalara gereğince kompanzansiyonunu yapabiliyor. Karbüratörlü birlikte motorla karşılaştırıldığı devir aşırı henüz emin oluyor. Ayrıca, üstündeki dalgalı akım üreteci yardımıyla de eksiksiz sistemi besleyebiliyor."

Uçuş testlerinde sona gelindi

Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Özbek, dünyada bu janr mamüllerin bulunduğunu fakat sayılarının aşırı az bulunduğunu vurgulayarak, "Zira bu aralık birlikte seviye. Mini İHA üzere doğrudan atılmış 5 kilo ağırlığında da değil, taktik sınıfındaki TB2 denli ciddi da değil." ifadelerini kullandı.

Özbek, laflarını şu halde tamamladı:

"Dikey kalkışı elektrikli yaptığımız düşüncesince pil teknolojisi ile uygun mütenasip yerine bu uygulayım bilimi geliştikçe bu verim de daim gelişecek ve kapasiteleri artacak. Farklı görevler yapabilen, cephane taşıyabilen versiyonlarını da gitgide DİHA’larda görebiliriz. Bu iklim aracının içinde geçer not aviyonikler, elektronik sistemler ve yazılımlar, elhak kendini Mini İHA'da, Bayraktar TB2'de ve AKINCI'da kanıtlamış sistemler. Benzer sistemleri ve yazılım metodolojisini Baykar yerine eksiksiz ekosistemdeki araçlara uyguluyoruz. Bayraktar DİHA’nın şu anda pervaz testlerini bitiriyoruz, testleri bitirdikten sonradan hızlı imalat ve teslimatlarını inşallah 2022 içinde görebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler