USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Barış Pınarı Harekatı'nın sağlamış olduğu itimat ortamı semt halkının yüzünü güldürüyor

Türkiye'nin yıldırı örgütü YPG/PKK'ya üzerine Suriye'de 2 yıl önceki gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı, alanda sağlamış olduğu inanma ve denge ortamıyla, yerinden edilen semt halkını arka dönmeye motivasyon yazar kazançlı yaşamı da canlandırdı.

Barış Pınarı Harekatı'nın sağlamış olduğu itimat ortamı semt halkının yüzünü güldürüyor
22-10-2021 12:24
Tel Abyad

Türkiye'nin, lodos sınırında oluşturulmaya çalışılmış bulunan yıldırı koridorunu namevcut etmek, alana sulh ve rahat gelmek amacıyla Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK yıldırı örgütüne hakkında Barış Pınarı Harekatı'nı gerçekleştirmesinin üstünden 2 yıl geçti.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinden meydana gelen yasal koruma hakkı kapsamında, güvenliğini yıldırma fail yıldırı örgütü YPG/PKK ilkin iktisap etmek kabil Suriye'nin kuzeyinde bulunan teröristleri atıl bir duruma gelmek ve son güvenliğini temin etmek düşüncesince 9 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), harekatın önce gününün böylecene Tel Abyad'dan Fırat'ın doğusundaki topraklara antre yaparken, harekatın ikinci haset muhaliflerin oluşturduğu Suriye Milli Ordusu (SMO) öğlen vakti saatlerinde Tel Abyad'a, gece ezanı saatlerinde ise Rasulayn'a girdi. Harekatın 4. gününde Rasulayn kaza merkezi, 5. gününde de Tel Abyad kaza merkezi YPG/PKK'lı teröristlerden temizlendi.

SMO askerleri, TSK'nın yardımı ile güneyde şimdi hararetli yerlere ilerlemeyi başardı. Harekatın 4. gününde SMO askerleri, harekatın en mühim hedeflerinden bir tanesi bulunan M4 karaca dolayısıyla ulaştı.

22 Ekim 2019'da tamamlanan harekatla, 4 bin kilometrekareden aşkın alana yaygın kısaca 600 iskân noktayı terörden arındırıldı.

Ticari avlu canlandı

Harekatın tamamlanmasının peşi sıra TSK ve SMO birlikleri, bölgenin güvenliğini sağlamaya ve yıldırı zımnında yerinden edilen sivillerin arka dönmesi düşüncesince mukteza şartları meydana getirmeye odaklandı.

Hayatın normale dönmesi düşüncesince sağlık, yetişek ve işlev sahalarında da Türkiye'nin hararetli katkıları yardımıyla bölgenin nüfusu 250 bini buldu.

Barış Pınarı Harekatı bölgesindeki Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde sağlanan itimat ve balans ortamı gelişigüzel dü ilçeyi harp ortamından uzaklaştırdı.

Rasulayn ve Tel Abyad'dan Türkiye'ye oluşturulan gümrük kapılarındaki ticari hareketlenme bölgenin kalkınmasında ehemmiyetli gösteriş oynuyor.

Şanlıurfa Valiliğinin lazım Suriye gerekse Türk vatandaşlarına açmış olduğu ticari izinler yardımıyla bölgedeki iktisat çarkları dönmeye başladı.

"İyi müşterek dirim sürdürmekteyim"

Terör örgütü YPG/PKK'nın Tel Abyad'ı işgali esnasında yerinden edilen Muhammed Halit, AA muhabirine, ilçenin özgürlüğe kavuşmasıyla baştan döndüğünü söyledi.

Şanlıurfa Valiliğinin verdiği ticari izinler yardımıyla ilçeye giriş-çıkış yapabildiğini tamlayan Halit, "Her gündüz antre depar belgesi yapmaktayım. Kardeşim 6 yıl evet öleli. Bu okazyon yardımıyla Tel Abyad'daki kardeşimin mezarını görüşme ettim." dedi.

Operasyon sonrası Tel Abyad'dan evlendiğini anlatım fail Halit, "Bir kız çocuğum oldu. Bunların bütünü bölgenin terörden kurtuluşunun yardımıyla gerçekleşti. İyi müşterek dirim sürdürmekteyim." diyerek konuştu.

"Aileme, sevdiklerime ve dükkanıma gene kavuştum"

YPG/PKK'nın kıygın etmiş olduğu sivillerden Osman Ali, ilçenin teröristlerce işgali esnasında Tel Abyad'dan 6 yıl ırak yaşadığını anlattı.

İlçenin terörden arınmasıyla motorin ürünleri dükkanını açtığını aktaran Ali, "Aileme, sevdiklerime ve dükkanıma gene kavuştum. Burada evlendim. Babamın mestur dükkanını gene açtım." ifadelerini kullandı.

Ali, motorin ürünleri dükkanını açtıktan sonradan ilçedeki besicilerden almış olduğu yoğurt, motorin ve peyniri satmaya başladığını, işlerinin elleme bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'ye teşekkür

Tel Abyad ilçesinde hamam, kafeterya ve aşevi işleten Ebu Bilal, başkaca yaz mevsimine anık olacak müşterek yüzme havuzu projesi bulunduğunu belirtti.

Barış Pınarı Harekatı branşında plan yaşama nakil dair kolaylıklar sağlandığını dile getiren Ebu Bilal, "Güven ve balans ortamını hissettiğim düşüncesince alanda envestisman hazırlamaya değişmeyen verdim. Bize bu düzentileme ortamını sağlayıcı Türk düzenlilik güçleri ile Suriye Milli Ordusu teşkilatlarına teşekkürname ederim." diyerek konuştu.

Ebu Bilal, güzeşte dü yılda görüştüğü dört başı mamur yatırımcılarla karşılaştıkları en iri engelin canlılık sorunu olduğunu, probleminin giderilmesiyle gelişigüzel şeyin şimdi hazırlop ve iktisadi bir duruma geldiğini aktardı.

"Bölgedeki yatırımcılar müşterek konkur içinde"

Yatırımcılar yerine Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerini terörden arındıran Türkiye hükümetine verecekli olduklarını anlatım fail Ebu Bilal, arsıulusal topluma "11 senedir devam eden harbe karşın mıhlı buradayız, yaşıyoruz" mesajını özgülemek istediklerini dile getirdi.

Ebu Bilal, "Bölgedeki yatırımcılar müşterek konkur içinde. Her güzeşte gündüz ilçede alışılmadık dobra şeyler gözlemliyoruz. Geçen yıla nazaran bu yıl insanoğlu şimdi hareketli ve mutlu." değerlendirmesinde bulundu.

Tel Abyad Gümrük Kapısı Müdür Yardımcısı İsmail Şemme de ilçede amme işlev binaları ve altyapıların çoğalmasıyla ticaretin şimdi çelimli olacağına ayraç etti.

Barış Pınarı Harekatı'nın başladığı tarihten buyana binlerce sivilin fahri arka devir yaptığını bildiren Şemma, 23 bin 500'den aşkın bireyin neşe tebriği kapsamında Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerine antre yaptığına dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler