USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Ermenistan'ın Karabağ'daki tarihi anıtlara tahribatını a

Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov, Ermenistan'ın karışma çağında Karabağ ve çevresindeki şehirlerde Azerbaycanlılara ilişik tarihi ve kültürel anıtların yüzdelik 95'ini bozma ettiğini bildirdi.

Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Ermenistan'ın Karabağ'daki tarihi anıtlara tahribatını a
14-10-2021 11:51
Bakü


Bakan Kerimov, Karabağ ve yöre vilayetlerde obstrüksiyon devrinde Azerbaycan'a alakadar tarihi ve kültürel anıtlara Ermenilerce meydana gelen tahribatın boyutunu ve Azerbaycan hükümetinin bu tahribatın giderilmesi düşüncesince icra ettiği emekleri AA muhabirine değerlendirdi.

Ermenistan'ın obstrüksiyon devrinde bölgedeki altyapıya, tarihi ve kültürel anıtlara ayrıca mezarlıklara iri dokunca verdiğini tamlayan Kerimov, bu hali "savaş suçu" ve "insanlık suçu" kendisine nitelendirdiklerini vurguladı.

Kerimov, Ermenistan'ın Azerbaycan'a gönül rahatlığı "etnik temizlik" politikasının yanında "kültürel temizlik" politikasını da 30 sene süresince sürdürdüğünü anlatım ederek "Amaçları belliydi. Yüzyıllardır orada canlı Azerbaycanlıların izlerini silmeyi amaçlıyorlardı. Bunu, Azerbaycan'a alakadar tarihi ve kültürel anıtları dizgeli biçimde namevcut ederek yaşama geçiriyorlardı. Bir vakitler obstrüksiyon altında mevcut alanlarda devlette mukayyet 706 tarihi ve kültürel anıt vardı. Bu anıtların yüzdelik 95'inin bozma edildiğini belirleme ettik." dedi.

Özellikle camilere meydana getirilen saygısızlığı iri mahzunane karşıladıklarını tamlayan Kerimov, "Yerleşim birimlerini yıktılar ancak camileri bıraktılar. Camilerimizde hınzır beslediler. Bunu Azerbaycan halkının dini duygularını küçük görmek düşüncesince şuurlu biçimde yaptılar. Bu hali hoppadak Azerbaycan'a gönül rahatlığı değil hepsi İslam hayatına işlenmiş birlikte hürmetsizlik kendisine görüyoruz." sanarak konuştu.

"Karabağ, Azerbaycan'ın en dobra bölgelerinden birine dönüşecek"

Azerbaycan hükümetinin gerçek görevinin işgalden kurtarılan yerleri bayındırlaştırmak ve harlatmak bulunduğunu kail Kerimov, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in anons etmiş olduğu 'Büyük Dönüş' programında da bu madde önceliklidir. Bu programda tarihi ve kültürel anıtların imarı da ehemmiyetli arazi kapsıyor. İnsanlarımızın, kültürümüzün, Azerbaycan ruhu ve kimliğinin o alana dönmesi düşüncesince kademeli hisse senedi planı uyguluyoruz. Kültürel anıtların halini aramak ve envanter emek vermesi düşüncesince alana uzmanlar gönderdik. Bazı alanlarda bundan sonradan yenileme çalışmalarına başlanıldı. Özellikle Cumhurbaşkanı Aliyev kabilinden ülkenin firez başkenti anons edilen Şuşa'daki üç cami ve dü kiliseyi restore ediyoruz."

Kerimov, kendilerinin tarihi ve kültürel anıtlarla savaşmadıklarını anlatım ederek "Biz onları hoppadak korumuyoruz bire birlikte sürede restore de ediyoruz. Amacımız hoppadak anıtları restore geçirmek değil, o ruhu, o gelenekleri, o değerleri oraya art sağlamak ve alanı canlandırmaktır. Bu mevzuda kararlıyız. Yakın çağda Karabağ, Azerbaycan'ın en dobra bölgelerinden birine dönüşecek." dedi.

"Uluslararası şirketler kelimesiz kaldı"

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında gerçekleştirdiği yıkımla alakadar arsıulusal büyüklenme ve kuruluşları bilgilendirdiklerini, başta UNESCO'da mevzuyu gündeme getirdiklerini bildiren Kerimov, şöyleki konuştu:

"Maalesef arsıulusal maşer ve arsıulusal şirketler bu mevzuya kelimesiz kalıyordu, istediğimiz tepkiyi vermiyorlardı. Çifte standartlar, kılıç topraklarımızı işgalden kurtardıktan sonradan birlikte dobra ortaya çıktı. Azerbaycan'a alakadar İslami kültürel mirasın Hıristiyan mirasına mucibince henüz az ehemmiyetli bulunduğunu gördük onların nezdinde. Topraklar işgalden kurtarıldıktan sonradan bire birlikte şirketler Karabağ'daki Hıristiyan kültürel mirasıyla alakadar tedirginliklerini dile getirdi. Sanki 30 sene süresince bozma edilen tarihi anıtlarımız onları ilgilendirmiyordu. Bunu sıkıntı ile karşıladık. Bu tepik standarttı, Azerbaycan bildirme etmedi."

"Ermenistan'ın yargılanmasını ve ödence ödemesini istiyoruz"

Kerimov, Azerbaycan topraklarında Ermenistan'ın icra ettiği yıkımların arsıulusal mahkemelere taşınması düşüncesince icraat yürüttüklerini belirterek şu detayları verdi:

"Bağımsız şirketlerle çalışıyoruz. Onlar işgalden kurtardığımız alanlarda Ermenistan gerçekleştirdiği yıkımların bilançosunu yakalamak düşüncesince düzentileme yürütüyor. Tüm bilgiler toplandıktan sonradan arsıulusal mahkemelere sunulacak. Ermenistan'ın mutluluk kendisine bu mevzuda yargılanmasını ve ödence ödemesini istiyoruz. Azerbaycan devletine, halkına, tarihine, kültürüne ve etrafına gönül rahatlığı işlenen taksirat nedeniyle Ermenistan günah taşımalıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler