USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, benzeri Mehriban Aliyeva ile Ermenistan işgalinden kurtarılmasının 1. sene dönümünde Füzuli'ye icra ettiği ziyarette, “Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor'
17-10-2021 19:15

Eşi Mehriban Aliyeva ile Ermenistan işgalinden 17 Ekim 2020'de kurtarılan Füzuli'yi görüşme fail Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, esas atma törenlerine katıldı. Füzuli Uluslararası Havalimanı'nda araştırmalarda mevcut Aliyev, Füzuli-Ağdam karayolunun, Füzuli Anıt Kompleksinin, baştan düz yazı edilecek Füzuli şehrinin, Füzuli'de düz yazı edilecek evvel hane binalarının ve Dövletyarlı köyünde düz yazı edilecek kurnaz köyün aslını attı. Cumhurbaşkanı Aliyev, Füzuli Merkez kent Parkı'nda oluşturulacak şartlar üzerine bilim aldıktan sonra, parkta dikme dikerek, vaktiyle Füzuli'de canlı Azerbaycanlılarla birlikte araya geldi.

“17 Ekim Azerbaycan tarihinde hususi birlikte yere erbap olacak”

Tam birlikte sene ilkin Azerbaycan Ordusu'nun Füzuli şehrini ve biraz köyü işgalcilerden kurtardığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Burada Azerbaycan bayrağını dalgalandırdık ve böylelikle levent boylu birlikte aradan sonradan Azerbaycan devleti bu alanlarda egemenliğini elde etmiş oldu. Bu zamanı birlikte olaydır. O an 17 Ekim, Azerbaycan halkının yüzyıllık tarihinde hususi birlikte yere erbap olacaktır. Çünkü 17 Ekim'de iri şehrimiz Füzuli işgalcilerden kurtarıldı” dedi.

“Füzuli'nin işgalden kurtarılması iri ehemmiyet taşıyordu”

Büyük birlikte iskân noktayı bulunduğu düşüncesince Füzuli'nin harp esnasında işgalden kurtarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Aliyev, “Cebrail ve Hadrut'tan sonradan üçüncü iri iskân noktayı işgalcilerden kurtarıldı. Füzuli düşüncesince alevlenmiş çatışmalar gerçekleşti. Kent etrafında günlerce baş döndürücü ağırbaşlı operasyonlar yapıldı. Düşman direndi, fakat gine de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, zamanı misyonunu hesabına getirdi. Füzuli'nin işgalden kurtarıldığı haberini Azerbaycan halkına açıkladığımda, Azerbaycan halkı ve hepsi dünya, ünlü görevimizi sonuna derece hesabına getireceğimizi, tek güçlükle bizi durduramayacağını gördü” niteleyerek konuştu.

“Fuzuli'nin kurtuluşu bizlere ek birlikte içsel kuvvet verdi”

Stratejik konumundan ötürü Füzuli'nin kurtarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Aliyev, “Füzuli'nin kontrolümüze girmesinden sonradan Şuşa'ya görmek düşüncesince bizlere henüz baş döndürücü punt doğdu. Otuz senedir burada güçlenen düşmanın tahkimatlarını kırarak geçmemiz halkımızın iri kahramanlığını ve özverisini birlikte kat henüz gösterdi. Düşmanlarımız, askerlerimizin memleketlerini çevirmek düşüncesince ölmeye müheyya olduklarını gördü. Canlarını feda fail alp askerlerimiz, Azerbaycan halkının büyüklüğünü birlikte kat henüz düşmana göstermiş oldu. Füzuli'nin işgalden kurtardıktan sonradan Ermeni ordusunda firarlar henüz da yaygınlaştı. Fuzuli'nin kurtuluşu bizlere ek birlikte içsel kuvvet verdi. Bundan sonradan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri istirdat vazifesini iri birlikte kararlılıkla başarıyla sürdürdü. Füzuli'nin kurtarılmasından üç devir sonradan Zengilan şehri, iptidai devir sonradan Gubadlı, peşi sıra Laçın koridoruna derece ilerledik” dedi.

“Fuzuli'yi kurtardıktan sonradan bayrağımızı dikebileceğimiz tek çatı bulamadık”

Füzuli en baş döndürücü yıkma edilen semt bulunduğunu vurgulayan Aliyev, “Bugün Füzuli'de iken herkes Ermeni vahşetinin tezahürlerini görüyor. Füzuli şehri ağız ağıza yıkıldı. İyi hatırlarsınız, Azerbaycan halkı dobra hatırlar, Fuzuli'yi kurtardıktan sonradan bayrağımızı dikebileceğimiz tek çatı bulamadık. Bir askeri birliğin bahçesindeki direğe bayrağımızı astık. Buraya gelen herkes Ermeni vahşetini, Ermeni vahşetini görüyor ve bunu kimesne inkar edemez. Füzuli şehrini ve köyleri restore edeceğiz. Geçen sene bu yönde iri icraat yapıldı. Kurtarılan hepsi topraklarda sahn baştan kurulacak ve yurttaşlar evlerine dönecek. Ancak bu proses baş döndürücü karmaşıktır. Burada akilane planlama yapılmalı ve mayın tasfiye yapılmalıdır. Füzuli, kurtarılan yerler ortada mayın sayısı itibarıyla en murdar bölge, buraya beniz binden birlikte tomar mayın gömüldü. Bütün bu emekleri koşut alegori yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Füzuli Uluslararası Havalimanı, Karabağ'ın iklim kapısıdır”

Füzuli Uluslararası Havalimanı'nın hemen sekiz ayda düz yazı edildiğini tamlayan Aliyev, “Bugün havalimanını incelerken, mayınlı birlikte alanda, bu derece endamsız birlikte vakitte arsıulusal havalimanın evren tarihinde düz yazı edilmediğini birlikte kat henüz düşündüm. Şuşa'ya revan Zafer Yolu'nu yaptık ve şu anda Füzuli-Şuşa karayolunun inşaatı bitmeme ediyor ve Füzuli-Hadrut, Füzuli-Cebrail, Füzuli-Ağdam yağız yollarında icraat sürüyor. Füzuli-Ağdam istikametinde toy birlikte yolun temelinin attık. Ağdam'a gelen misafirlerin ve yurttaşlar Füzuli Uluslararası Havalimanı'nı kullanabilecek. Füzuli Uluslararası Havalimanı, Karabağ'ın iklim kapısıdır” ifadelerini kullandı.

“Dövletyarlı köyünde ‘akıllı köy' konsepti temelinde iri birlikte iskân noktayı oluşturulacak”

Dövletyarlı köyünün "akıllı köy" konsepti temelinde baştan düz yazı edileceğini tamlayan Aliyev, “Beş köyü birleştiren bu proje, doğacak senenin sonuna derece yurttaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. İlk evrede 450, peşi sıra da 300 hane henüz yapılması planlanıyor. Bu Fuzuli'deki evvel iskân merkezi olacak” dedi.

“Zorunlu göçmenler, en endamsız müddette öz topraklarına arka dönecek

Savaşın ve Dağlık Karabağ problemininin bundan böyle tarihte kaldığını vurgulayan Aliyev, “Geleceğe bakmalıyız. Bugün geleceği öz ellerimizle oluşturuyoruz. Hedeflerimize ulaşacağız, ülkemizi güçlendireceğiz, ordumuzu güçlendireceğiz ve Azerbaycan halkının itimat süresince hayatını realizasyon edeceğiz. Tabii ki, 30 senedir içsel teessürat da müdahale iktisap etmek az daha biberli çekici mecburi göçmenleri en endamsız müddette öz topraklarına arka döndüreceğiz” dedi.

Kamil Nadirli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler