USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 2. Karabağ Savaşı, tanınmış tarihimizde temiz birlikte sayfadır

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "2. Karabağ Savaşı, şöhretli tarihimizde ak pak müşterek sayfadır. Azerbaycan halkı hepsi enerjisini seferber etmiş ve bu şöhretli rolü namına getirmiştir." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 2. Karabağ Savaşı, tanınmış tarihimizde temiz birlikte sayfadır
08-11-2021 16:00
Bakü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ zaferinin 1. yılında, Şuşa'da, Cıdır Ovası'nda planlı törene katıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva, Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Şuşa'nın kurtarılmasında gösteriş meydan askerlerin katılmış bulunduğu törende Türkiye'den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arsa aldı.

Tören, Azerbaycan ulusal marşının okunması ve şehitlerin hürmet duruşu ile başladı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, "Zafer Günü" zımnında askerleri ve Azerbaycan halkını kutlayarak kazandıkları zaferle arsa bütünlüğünü ve zamanı adaleti baştan bünye ettiklerini belirtti.

"İşgale akıbet hasretmek düşüncesince topu topu gücümüzü seferber ettik"

Düşmanı öz topraklarından kovarak zamanı misyonlarını namına getirdiklerini vurgulayan Aliyev, "Azerbaycan, Ermenistan'ın 30 yılda kurduğu istihkam ve mevzileri 44 günde yıkarak, Ermeni ordusunu bulunmayan ederek zamanı galibiyet kazandı. Bu tanınmış bayramı siz ve sizin üzere on binlerce askerimiz halkımıza hediye etti. 2. Karabağ Savaşı, tanınmış tarihimizde temiz ortak sayfadır. Azerbaycan halkı topu topu enerjisini seferber etmiş ve bu tanınmış rolü namına getirmiştir. İşgal zamanında rastgele ortak Azerbaycan vatandaşının düzentileme ve eylemleriyle bu kutlu haset şimdi da yakınlaştırması icap ettiğini tekraren söyledim. Azerbaycan halkının işgali katiyen kabullenmeyeceğini söylemiştim. İşgale akıbet hasretmek düşüncesince topu topu gücümüzü seferber ettik ve düşmanı zamanı topraklarımızdan kovduk." dedi.

Aliyev, 2003'te cumhur reisi seçildiğinde ne pahasına olursa olsun toprakları düşmandan alacaklarını dediğini hatırlatarak etraflıca seneler planlı sulh müzakerelerinden ürün alınmadığını kaydetti.

Ermenistan ve destekçilerinin işgali ezel ebet devam etmek istediğini kail Aliyev, "Topraklarımızı tahminî 30 sene engelleme altında tuttukları düşüncesince işgali sonsuza derece sürdüreceklerine inanıyorlardı. Fakat yanıldılar. " ifadelerini kullandı.

Aliyev, toprakların kurtarılması düşüncesince senelerce hazırlandıklarını ve ülkenin askeri potansiyelini güçlendirmeyi esas fariza ikrar ettiklerini kaydederek "En çağdaş silah, cephane ve donatı ülkemize getirildi ve bu donatı kargaşa çeşidinden usulüne akla yatkın kullanıldı. 2. Karabağ Savaşı bunun belirgin ortak kanıtıdır." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanlığı zamanında atılmış adımlar sebebiyle kazançlı bağımsızlıklarını kazandıklarını bildiren Aliyev, toprakların kurtarılmasında bunun esas etkenlerden bir tanesi bulunduğunu vurguladı.

"Adil ortak harp verdik ve düşmanı harp dalında yendik"

Aliyev, Karabağ gerçeklerini ve işgalle ilişik Ermeni mezalimini evren kamuoyuna aktarabildiklerini belirterek laflarını şu biçimde sürdürdü:

"1. Karabağ Savaşı'ndan ahir önceki devirde bunu başaramadık. Dolayısıyla dünyada savaşa, Ermenistan ile Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ihtilafına müteallik ayrık ortak idrak oluştu. Biz bu algıyı ortadan kaldırdık. Gece şems fiilen evren kamuoyunu bilgilendirdik, önde mevrut arsıulusal kuruluşlarda değerli ortak biçimde fiilen bizlere asistan olacak ve doğruyu yansıtan kararlar alınmasını sağladık. Tüm bu çalışmalar, bugünün gerçekliğinin kanuni dayanağıdır. Bugün düşmanı topraklarımızdan kovduğumuz düşüncesince on paralık kimesne bizi eleştiremez. Çünkü kılıç öz toprağımızda değerli ortak harekât yürüttük, arsıulusal hukuku, harp hukukunu ihlal etmedik. Adil ortak harp verdik ve düşmanı harp dalında yendik."

Devlet rastgele ortak ne derece çelimli silahlara ve ekonomiye erbap olsa da vatandaşların yurt düşüncesince güçlerini ortaya koymadığı taktirde başka etkenlerin ortak öneminin kalmayacağını bildiklerini tamlayan Aliyev, bunun düşüncesince canlı neslin yetişmesine şişman ehemmiyet verdiklerini, vatanseverlik ruhuyla büyüyen gençlerin canlarını feda ederek kutsi yurt yurtlarını kanları pahasına düşmandan arka aldığını vurguladı.

"Zafer Günü bizim bayramımızdır"

Aliyev, harp evveliyat yaşananlardan, Erivan yönetiminin provokatif izah ve adımlarından bahsederek "Ermenistan şopar bizi acemi ortak işgalle gözdağı ediyordu. Buna dayanma edemezdik. Birisi onlara ibret vermeliydi. Yüzlerce, on binlerce canlı Azerbaycanlı, er ve zabit düşmana yerini gösterdi. Düşmanı anca ortak bir hale soktu ki onlar sonsuza derece bu durumun içerisinden çıkmayacak. Düşmanımız sonsuza derece aşınmış ortak ulus ve devletin damgasıyla yaşayacak." dedi.

Ermenilerin engelleme zamanında Azerbaycan düşüncesince kutsi kent bulunan Şuşa'nın engelleme gününü kutladıklarını hatırlatan Aliyev, "Artık bu topraklarda bu arsa ve feza düşüncesince ecnebi bulunan şarkılar seslenmeyecek. Bundan sonraları tarihte bulunduğu üzere bu topraklara Azerbaycan dili bilge olacaktır. Şuşa Camisi'nde ezan sesi, Cıdır Ovası'nda muğam sesi, Vagif'in türbesi uğrunda şiirler duyuluyor. İşte asıl budur. Tüm arsıulusal baskılara, topu topu tehditlere karşın halkımız ortak sumsuk üzere kenetlendi, ordunun peşinde durdu ve bu tarihi, abidevi rolü namına getirdik. 44 güneş süresince rastgele ortak güneş ilerledik, arka aşama atmadık. Ermenistan ordusunda 10 bin er kaçma etti, Azerbaycan ordusunda ise ortak er fark harp bölgesini bırakma etmedi. Bu bizim ulusal ruhumuzdur, bu Azerbaycan ruhudur." halinde konuştu.

Aliyev, Azerbaycan halkının ne derece şişman ortak el bulunduğunu topu topu dünyaya gösterdiklerini vurgulayarak konuşmasını şu biçimde tamamladı:

"Zafer Günü bizim bayramımızdır. Bu galibiyet bayramıdır, bu kahramanlık bayramıdır, bu hak bayramıdır, bu ulusal gururun, ulusal haysiyetin bayramıdır. Onurumuzu arka kazandık. Bundan hakeza yenmiş ortak iklim ve yenmiş ortak ulus adına sonsuza derece yaşayacağız. Artık Karabağ'da ve Zengezur'da sonsuza derece yaşayacağız. Ermenistan'da rastgele ortak kuvvet bizi aşağı görmeye kalksa, rastgele ortak öç eğilimine kalkışsa yumruğumuzu görecektir. Yumruğumuz yerindedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler