USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avusturyalı uzman, Ermeni teröristlerin martir Büyükelçi Tunalıgil'e düzenlemiş olduğu suikastı anlatt

Tarihçi edip Seyrl, martir Büyükelçi Tunalıgil'e müteveccih suikaste bağlı "Bu görüngü rolü başındaki müşterek büyükelçiye müteveccih yapıldığı düşüncesince aşırı feci müşterek durumdu. Burada müşterek ulusa, arkadaş müşterek ülkeye gerçekleştirilmiş müşt

Avusturyalı uzman, Ermeni teröristlerin martir Büyükelçi Tunalıgil'e düzenlemiş olduğu suikastı anlatt
22-10-2021 13:19
Burgenland

Avusturya Ulusal Suç Müzesi Müdürü ve müverrih edip Harald Seyrl, Ermeni yıldırı örgütleri ASALA ve JCAG kabilinden 22 Ekim 1975’te martir edilen Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil'e müteveccih suikastı AA muhabirine anlattı.

Suç müzesi şekilde yaklaşan tarihte meydana mevrut kriminal vakaları yük dibine aldıklarını tamlayan Seyrl, 70 ve 80'li senelerde 3 Türk dış ilişkiler uzmanı ve Türkiye'nin buradaki resmi kurumlarına müteveccih yıldırı saldırılarının kabahat zamanı açısından ülkenin geçmişinde toprak düzlük can sıkıcı hadiseler bulunduğunu anlatım etti.

Büyükelçi Tunalıgil suikastının müşterek çarşamba haset yaşandığını tamlayan Seyrl, "Meydana mevrut fenomen bekâr Avusturya’yı değil etraflı dünyayı sarstı." ifadesini kullandı.

Seyrl, 22 Ekim'de sayaç 12.00 sularında 3 ferdin Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği'ne geldiğini, zile basarak hapis tahavvül geçirmek istediklerini, o çağda konsoloshane faaliyetleri de sefaret binasında yapıldığı düşüncesince bu durumun serüvenli karşılanmadığını kaydetti.

Danışmadaki memur kapıyı açar açmaz, 3 teröristin memura saldırarak yere yatırdığını, bağrışma zımnında danışmadaki yetkilinin eşinin de fenomen hesabına geldiğini, onu da güçlükle yere yatırdıklarını özetleyen Seyrl, silahlarını müşterek belge çantasında haiz teröristlerin yanlarında müşterek tabanca ve belli belirsiz makinalı tabanca bulundurduklarını söyledi.

Seyrl, danışmayı kontrolör dibine düzlük teröristlerin elçiliğin müşterek numara katına yöneldiklerini, merdivenlerde müşterek sefaret çalışanıyla karşılaştıklarını, bu kişiyi de silahla korkutarak sekreterin bulunmuş olduğu odaya ulaştıklarını anlatım etti.

Teröristler Türkçe konuşuyor

Sekreteri de nötr bir vaziyete getiren teröristlerin sefaret binasına girmeden evvela telefon kablolarını keserek elçiliğin dışarıyla bulunan iletişimini kopardığını kail Seyrl, şu halde bitmeme etti:

"Teröristlerden bir tanesi silahıyla sekreterin başlangıcında beklerken, ötekisi direkt elçinin kayırma odasına giriyor. O tam emek vermek masasında oturmuş, bazı evrakları inceleyici Büyükelçi'ye, hapis giren yıldırıcı Türkçe 'Büyükelçi siz misiniz?' niteleyerek soruyor. Büyükelçi zekice müşterek davranış sergileyerek bu soruya 'hayır' diyor, şişman ihtimalle tehlikeyi ayırt ediyor. Bunun hesabına yıldırıcı 'Hayır siz Büyükelçisiniz' diyor. Elçi, namına tabanca doğrultmuş suikastçıyla diyalog kurmaya çalışıyor, konuşabileceklerini söylüyor. Daha sonradan yıldırıcı arka arkaya tabancasını ateşliyor ve Büyükelçi'yi katlediyor."

Seyrl, Tunalıgil’i martir fail teröristlerin rastgele müşterek engele hatasız sefaret binasını ayrılma ettiklerini, çıkarken içre tabanca mevcut belge çantasını yapının girişinde müşterek yere koyduklarını, ahir günlerde meydana getirilen aramalarda, suikastta beğenilen tabanca ve teröristlerin kullandığı melhuz kıyafetlerin elçiliğin karşısında mevcut Belvedere Sarayı'nın bahçesinde bulunduğunu aktardı.

"Dost müşterek ülkeye gerçekleştirilmiş müşterek saldırı"

Saldırının peşi sıra serbest yetenekli müşterek kontrolör faaliyeti başlatıldığını fakat faillerin bulunamadığını kaydeden Seyrl, "Bu fenomen rolü başındaki müşterek büyükelçiye müteveccih yapıldığı düşüncesince baş döndürücü feci müşterek durumdu. Burada müşterek ulusa, arkadaş müşterek ülkeye gerçekleştirilmiş müşterek atak lakırtı konusu." niteleyerek konuştu.

Seyrl, mevzunun uzmanı güvenlik güçlerinin vakayla birlikteliği olabilecek yüzlerce kişiyi sorguladığını, baş döndürücü sayıda adrese baskınlar düzenlendiğini, fakat meydana getirilen araştırmaların verimsiz kaldığını anlatım etti.

Kanlı saldırıların başlangıcı

Olaydan endamsız müşterek müddet sonradan Ermeni müşterek yıldırı örgütünün saldırıyı üstlendiğini dile getiren Seyrl, "Bilindiği neredeyse bu fenomen Türkiye’nin bekâr Avusturya'da değil evren genelindeki kurumlarına müteveccih hunriz ve alevlenmiş atak serisinin başlangıcı oldu." dedi.

Seyrl, vakası ışıklandırmak düşüncesince Avusturya’dan polislerin Türk yetkililerle mülaki olmak neredeyse İstanbul ve Ankara’ya gittiklerini fakat meydana getirilen çalışmalardan katillerin olmasına müteveccih müşterek meal elde edilmediğini söyledi.

Şehit Büyükelçi'nin cenazesinin şişman müşterek hürmet içerisinde, askeri merasim düzenlenerek havalimanına taşındığını aktaran Seyrl, o günkü hükümet temsilcilerinin havalimanında apiko bulunduklarını vurguladı.

Ülke tarihinde müşterek ilk

Seyrl, Tunalıgil suikastının Avusturya'nın yaklaşan tarihinde müşterek evvela bulunduğunu belirterek, "Görevi başlangıcında müşterek ülkenin temsilcisinin yıldırı saldırısında yaşamını kaybetmiş olduğu müşterek apayrı fenomen bilgilerime göre yaşanmadı. Çeşitli elçiliklere müteveccih gösteriler, protestolar oldu. Bazı elçilikler basıldı fakat müşterek büyükelçinin katledilmesi hakkıyla benzeşim sıfır münferit müşterek olaydı." niteleyerek konuştu.

"Anma törenleri baş döndürücü hatırlı müşterek eylem"

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği kabilinden gelişigüzel sene burada martir edilen diplomatlar anısına planlı yâd programlarının baş döndürücü delici olduğuna dikkati çekici Seyrl, "Görevi başında, ülkesine işlev ederken yaşamını kaybetmiş, ülkesi düşüncesince yaşamını kaybetmiş şahısların anılması, hatırlanması, bence haysiyetli ve hatırlı müşterek eylem. Bu banko dümdüz müşterek boyut değil ve gelişigüzel ülkenin de meydana getirdiği müşterek obje değil." görüşünü paylaştı.

Seyrl, Viyana’da martir edilen 3 Türk dış ilişkiler uzmanı hesabına müşterek işaret hazırlandığını, bu çalışmanın da endamsız müddet sonradan okuyucuyla buluşacağı bilgisini paylaştı.

Tunalıgil'in odası korunum ediliyor

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da 22 Ekim 1975’de "3 cani, alçak Ermeni teröristin Büyükelçi Tunalıgil’i martir ettiğini" hatırlatarak, "Şehidimizin kayırma odasını, ibretlik müşterek 'müze oda' şekilde gelişigüzel devir tutuyoruz. Çünkü terörizme dirlik mücadelemiz, Ermeni yıldırı örgütlerine, PKK'ya, PYD'ye, DEAŞ'a, adları ne olursa olsun topu topu yıldırı örgütlerine dirlik bitmeme ediyor." niteleyerek konuştu.

Ceyhun, Tunalıgil’in teröristlerin erek almış olduğu evvela sefirikebir bulunduğunu belirterek, Viyana’da martir edilen öbür diplomatlar Erdoğan itina ve Evner Ergun'un da katillerinin bugüne derece bulunamadığını söyledi.

Büyükelçi Tunalıgil'in yoluna martir düşmüş olduğu Türk bayrağını yiğitçe korumak ve Türkiye’yi en dobra halde anabolizma geçirmek düşüncesince çalıştıklarını kaydeden Ceyhun, "Cumhuriyetimizi, Ulu Önderimizin bizlerden beklediği halde bu ülkede anabolizma etmeye ve topu topu değerlerimize erbap çıkmaya uyanıklık gösteriyoruz. Bunu hakkıyla Danış Tunalıgil’e de verecekli olduğumuzu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler