USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avusturya'da İslam karşıtı Başbakan Kurz'un yöntemsizlik soruşturması kararı istifası tartışı

Avusturya’da sonuç 10 yılda adından en baş döndürücü lakırtı ettiren politik adlardan Sebastian Kurz, Türkiye, İslam ve muhacir karşıtlığı ile yükseldiği başvekillik görevinden, karşı başlatılan usulsüzlük soruşturması zımnında çekilmek durumunda kaldı.

Avusturya'da İslam karşıtı Başbakan Kurz'un yöntemsizlik soruşturması kararı istifası tartışı
10-10-2021 11:09
Viyana

İçişleri Bakanlığı içerisinde 2011'de kurulan bütünleşme müsteşarlığına hâlâ 25 yaşlarındayken getirilen Kurz, bu zamanda Müslüman, muhacir ve Türklerle kurduğu dobra ilişkilerle yöntem arenasında kendini göstermeye başladı.

Yolsuzlukla suçlanan Avusturya Başbakanı Kurz istifa etti

Kurz, "Uyumun başörtüsü takıp takmamaya indirgenilmemesi gerektiğine" müteveccih laflarıyla göçmenlerin beğenisini kazanırken, Sosyal Demokratlar (SPÖ) karşısında servet gösteremeyen özek saf Avusturya Halk Partisi (ÖVP) süresince de yükselmeyi sürdürdü.

Dışişleri Bakanlığına getirilmiş olduğu 2013’te, 27 yaşlarında Avrupa Birliği’nin (AB) en güre dışişleri bakanı unvanına malik bulunan Kurz’un, Türkiye, İslam ve göçmenlere müteveccih yaklaşımı bu zamanda değişmeye başladı.

Aşırı sağa kayan oylara yöneldi

Avrupa’da 2015’te yaşanmış bulunan mülteci krizi sonra Sosyal Demokrat ve özek saf partilerin oy oranlarının düşmesi ve çok sağcı partilerin önlenemez yükselişi karşısında Kurz, muhacir ve Müslüman karşıtı gelir yönelerek, çok sağa kayan oylara cezaevi dikti.

Kurz, önceki şekilde 1912’de yürürlüğe giren, ülkede İslam dininin yöntemince bildirme edilmesi ve Müslümanların haklarını güvence dibine düzlük "İslam Yasası"nı değiştirdi. Bu değişiklikle Müslümanların hakları sınırlandırılırken, Avusturya’da yöntemince bildirme edilen 16 dini topluluk ortada Müslüman topluluğu ayrımcılığa sunulan kaldı.

Devletin dini cemaatlerin iç işlerine dahil etmediği ülkede, yasadaki değişiklikle Müslümanlara ilişik büyüklenme ve kuruluşlara taşınmazlar dışından meydana getirilen mali dayanak noktası ağız ağıza yasaklanırken, resmi velayet şekilde bildirme edilen Avusturya İslam Cemaatine (İGGÖ) başbakanın hâlâ şen müdahalede olmasına imkân sağlayacak biçimde yetkileri genişletildi.

Türkiye karşıtlığı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) çarpış girişiminin arkası sıra Ankara’yı aracısız karşısına düzlük Kurz, Türkiye karşıtı söylemi sebebiyle çok sağa kayan seçmenin beğenisini çekmeyi başardı. Daha ahir zamanlarda intihap süreçleri ilkin peyda geçirmek az daha namına müteveccih türlü suçlamaları örtbas geçirmek düşüncesince göçmen, Müslüman ve Türkiye karşıtı gelir çoğunlukla başvurdu.

ÖVP’nin umumi başkanlığına getirilmiş olduğu 2017’de planlı seçimde, çok sağcı partinin İslam ve muhacir karşıtı söylemini uygun özek sağa taşıyarak, sandıktan ortak numara fırka şekilde çıktı.

Aşırı sağcı partiyle ortak yönetim ortağı bulunan Kurz’un başvekillik vazifesini üstlendiği önceki hükümet programında, "siyasal İslam"la mücadele, sığınmacıların ülkeye girişlerinin sonlandırılması, ülkedeki sığınmacıların haklarının kısıtlanması ve Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin sonlandırılması derece maddeler ilgi çekiyordu.

Peçe ve başörtüsü yasağı

Birinci Kurz devri şekilde isimlendirilen ve kestirmece 17 ay devam eden iktidarında, kamuoyunda "peçe veya burka yasağı" şekilde aşina düzenlemeyi yaşama geçirdi. Yok denecek denli az kadının sır taktığı Avusturya’da çok sağcı hükümetin almış olduğu bu değişmeyen camianın nice kesimi kabilinden eleştirildi.

Neredeyse tek çocuğun takmadığı başörtüsünü anaokullarında zecrî Kurz, yasağı ilkokulu kapsayacak biçimde genişletti. Yahudi ve Sih dinine mensup evlatların kipa ve türban takmalarına müsaade verilirken başörtüsünün yasaklanması erk kanalıyla meydana getirilen açıkça ortak ayrımcılık şekilde dünya geçmişine geçti.

Başörtüsü yasağını ortaokula taşımayı planlayan Kurz ve ekibi, kanun mahkemesinin 2020’de ilkokullarda geçerli başörtüsü yasağının anayasaya karşıt olduğuna hükmetmesinin arkası sıra bu düzenlemeyi kapatmak durumunda kaldı.

Getto sınıfları

Sözde muhacir evlatlarının Almancayı hâlâ dobra öğrenmelerini gelmek amacıyla “Almanca heveslendirme sınıfları” kuruldu. Başta eğitmenler olarak, türlü kesimlerden uzmanların dirlik çıkmış olduğu bu kombinezon kamuoyunda "getto sınıfları" şekilde adlandırıldı.

Göçmen asıllı ailelerin kabusuna dönüşen bu kombinezon zımnında kollar sene kaybı yaşarken, akranlarından değişik ortak muameleye naşir tutuldukları düşüncesince ayrımcılığa sunulan kaldı.

Siyasal İslam

Siyasal İslam’la savaşım ifadesini ülkenin politik literatürüne sokan Kurz, ilmî şekilde tanımı yapılmamış bu anlatım üstünden Müslümanların haklarını baskıcı adımlar attı.

Kurz iktidarında, ülkede Müslümanlara ilişik cami, okul, cemiyet derece kurumları lens dibine alan, ortak nevi "fişleme faaliyeti yürüten" ortak belgeleme merkezi kuruldu.

"İslam Haritası"

Söz konusu özek kabilinden “İslam Haritası” ismi maruz çevirim içi ortak uygulamayla Müslümanlara ilişik 600 üstünde derneğin ayrıntılı detayları paylaşıldı. Fişlemeyi mail bu emek vermek camianın türlü kesimlerinin koyu tepkisi kararında kaldırıldı.

Avusturya’da Kasım 2020’de terörle savaşım ismi altında aralarında Siyaset Bilimci Dr. Farid Hafez’in de bulunmuş olduğu 30 Müslüman öğretim üyesi ve aktiviste müteveccih kolluk baskınları düzenlendi.

Sabahın er saatlerinde planlı operasyonda polisin uyguladığı orantısız sertlik zımnında 100'e benzeyen Müslüman, "terörist" muamelesine sunulan bırakılırken, ilkin kollar peyda geçirmek az daha hanımlar ağır ruhsal mesail yaşadı.

Ülkede 2 Kasım 2020’de 4 bireyin ölümüne minval açan yıldırı saldırısı sonra terörle savaşım yasasını muhavvil hükümet, kanun kapsamında ortak kat hâlâ İslam Yasası’nı değiştirerek, Müslümanların haklarını baskıcı düzenlemelere imza attı.

Kurz’un iktidara geldiği 2017’den itibaren benzeyen etrafında toprak düzlük 4 bakana müteveccih yöntemsizlik soruşturmaları başlatıldı.

Son şekilde emektar Başbakan Kurz kendisince rüşvet, yöntemsizlik ve itimatı kötüye görmek suçlamalarıyla anket başlatıldı. Suçlamaları bildirme etmeyen Kurz, evvel istifa etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler