USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Assange'ın ABD'ye iadesi davasında temyiz duruşması başladı

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın beyin sağlığıyla ilgilendiren endişeler dolayısıyla ABD'ye iadeli edilemeyeceği yönündeki karara bağlı temyiz duruşması başladı.

Assange'ın ABD'ye iadesi davasında temyiz duruşması başladı
27-10-2021 14:15
Londra

ABD'nin karara icra ettiği itiraz, dakika ve erte başşehir Londra'daki Yüksek Mahkeme'de yapılacak duruşmalarda ele alınacak.

WikiLeaks'in kurucusu Assange ABD'ye reddetme edilmeyecek

50 yaşındaki Assange'ı 18 suçtan ölçümlemek düşüncesince İngiltere'den iadesini talip ABD, temyizi kazanabilmek düşüncesince WikiLeaks kurucusunun efdal güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve cezaevi cezasını ülkesi Avustralya'da çekebileceği taahhüdünde bulunuyor.

Savunma kadrosu ise CIA'in, Assange'ı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde saklandığı tam kaçırma ve kanlı planı yaptığına bağlı gelişmeleri destek göstererek dirilik güvenliğinin altını çiziyor.

Bu arada murafaa evveliyat murafaa uğrunda birleşen göstericiler, Assange'ın başıboş bırakılmasını istedi.

175 yıla denli hapis

ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan Assange'ı elektronik beyin korsanlığı ve casusluğun da aralarında bulunduğu 18 suçtan ölçümlemek düşüncesince İngiltere'den iadesini istiyor.

İade edilmesi yerinde 175 yıla denli cezaevi cezası alabileceği tamlanan Assange'ın destekçileri ve avukatları, Assange'ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda politik erek güdüldüğünü, bellek sağlığının riziko altında bulunduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere'nin insanoğlu hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyor.

ABD, Assange'ın yayımladığı belgelerle kendileri namına etkin Irak ve Afganistan'daki domestik personel yahut muhbirlerin yaşamını riske attığını öne sürerek gazetecilik yahut yayıncılığın zeval el işi izni vermediğini kaydediyor.

Basın örgütleri ise Assange'ın yayımladıkları zımnında yargılanmasının biçimsiz ortak kalıp oluşturacağını ve bundan böyle ABD'nin rastgele ortak gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyor.

Dava süreci

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren baş döndürücü sayıda duyurulmayan belgeyi yayımlamıştı.

ABD'nin casuslukla suçlamış bulunduğu ve iadesini istediği Assange, üzerine taarruz ve eşeysel rahatsızlık suçlamalarıyla oluşturulan davalar düşüncesince İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına gücenmiş ve "kefaletle başıboş bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.

Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın reddetme talebi çerçevesinde vakfedilmiş kalmasına değişmeyen verilmişti.

Duruşmaların arkası sıra 4 Ocak'ta, Assange'ın intihar riskinin efdal bulunduğunu ve ABD hapishanesinde hususi yönetsel önlemlere yayımcı tutulacağını, ilkin de ihsas toplumunun namına yağı olması zımnında "gerçek ortak riziko altında" bulunduğu nedeni öne sürülerek ABD'nin reddetme talebi reddedilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler