USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Artrit her yaşta görülebiliyor'

Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, “Artrit rahatsızlığı füru da müdahale edinmek kadar her yaşlarındaki insanı etkileyebilir. Genel namına hanımlarda beylere nazaran şimdi bir tomar görülür. Fakat damla rahatsızlığı ve ankilozan spondilit hastalıklarının beylerde şimdi kalın g?

'Artrit her yaşta görülebiliyor'
12-10-2021 11:55

Medipol Mega Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Özcan, vücutta müşterek yahut hâlâ müşterek tomar eklemde meydana mevrut kırmızılık veya kırmızılık niteliğine artrit denildiğini belirterek, “Artritin evren genelinde kestirmece 350 milyon kişiyi etkilediği kestirim ediliyor. Artrit, esasta Romatoid Artrit (RA), Ankilozan Spondilit (AS), gut, osteoartrit velupus kıl payı nice romatizmal rahatsızlığı içerisine düzlük müşterek terimdir. Artritin en münteşir türü el ortada kireçleşme namına tanıdık dejeneratif müşterek dert bulunan osteoartrittir. Artrite niçin bulunan dert tipine ilişkin namına alttaki yatan esbap ayrımlılık gösterir. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, bazısı kanserler, metabolik ve hormonal hastalıklar, bazısı ilaçlar, mekanik faktörler veya otoimmunite dediğimiz muafiyet sistemindeki bozukluklar kararı artrit gelişebilir. Kalıtsal yatkınlık, bazısı enfeksiyonlar, sigara, aşırı kiloluluk artrit gelişimine katkıda bulunabilir. Artrit rahatsızlığı çocuklarda müdahale peyda etmek kıl payı her yaşlarındaki insanı etkileyebilir. Genel namına hanımlarda baylara oldukça hâlâ müşterek tomar görülür. Fakat damla rahatsızlığı ve ankilozan spondilit hastalıklarının beylerde hâlâ yoğun görüldüğünü söyleyebiliriz. Osteoartrit görülme riski yaş ilerledikçe artarken, ankilozan spondilit ise hâlâ aşırı gailesiz yaşlarda ortaya çıkmaktadır” dedi.

“Akciğer, duygu ve böbreği caba etkileyebilir”
Artrit hastalığının belirtilerini Doç. Dr. Özcan, şu halde açıkladı: “Artritle seyreden romatizmal rahatsızlıkların tipine gereğince belirtilerde kimi farklılıklar olabilmekle birlikte, umumi namına mafsal ağrısı ve sertliği görülmektedir. Artrit müşterek yahut hâlâ müşterek tomar eklemde daima yahut tekrarlayan ataklar şeklinde görülebilir. Ağrı şikayetine şişlik, hararet artışı, kızarıklık, eklemlerde tutukluk, eklemi akım ettirmede yahut kullanmada güçlük zevcelik edebilir. Eklemde bariz hasar oluşmuşsa işlev bozukluklarına kez açabilir. Bazı apseli romatizmal emraz ise kas-iskelet sistemi haricinde deriyi, gözü, akciğer, duygu ve böbrek kıl payı iç organları da etkileyerek türlü bulgulara niçin olabilir. Hastanın hikayesi ve hikmet muayenesi kararında artritten şüphelenilen hastalara teşhis almak düşüncesince türlü koku testleri, radyografik incelemeler, gerekseme şeklinde tanıyı beslemek veya ayırıcı teşhis düşüncesince Magnetik Rezonans Görüntüleme (MR), Ultrasonografi ve Bilgisayarlı Tomografi kıl payı araştırmalar istenebilir. Artrite faktör bulunan hastalığın tipine ve şiddetine gereğince makul çıkar kez ve çıkar kez dışı tedavilere müşterek an evvel başlanmalıdır. Artrite niçin bulunan oluşturucu müşterek faktör var ise ortadan kaldırılmalı, hastalar kilogram kontrolü, dosdoğru tagaddi ve derneşik fiziki etkinlik açısından bilgilendirilmelidir. Artritlerde geçer çıkar kez tedavileri hastaların ağrısını gidermeyi, iltihabı baskılamayı, mafsal hasarını azaltmayı yahut durdurmayı hedeflemektedir. Yine hastaların tedavisinde hikmet otama ajanlarından, otama edici egzersizlerden, mafsal içi ve güzel nesiç enjeksiyonlarından ve mukteza hallerde cerrahi müdahalelerden yararlanılabilir.”

“Egzersiz programıyla rahatsızlıklar azalabilir”
Doç. Dr. Özcan, ilkin mafsal ve adale ağrılarına gönül rahatlığı egzersizlerin avantajını şu halde değerlendirdi: “Romatizma hastalarına müteveccih namına açılan antrenman programları, hastaların ihtiyacına gereğince mafsal akım açıklığı egzersizi, esneklik, germe, kuvvetlendirme, postür egzersizleri, teneffüs egzersizi, balans ve aerobik egzersizleri içerebilir. Yapılan derneşik antrenman programları ile eklemlerin akım açıklığı korunur veya arttırılır, kaslar kuvvetlenir, aerobik egzersizlerle akciğer ve duygu sağlığı müspet etkilenir. Dayanıklılık artar, iğbirar azalır, eklemlerin hâlâ dobra işlev kazanması sağlanır, osteoporoz açısından koruyucudur, hab ve ruhsal ilişkin müspet tesirleri olmaktadır ve hayat standardını arttırır. Eklemde dert ve ödemin alevli bulunduğu çalışkan artrit dönemlerinde antrenman hâlâ ılımlı, ilhak ciddilik bindirmeyecek şekilde, hâlâ edilgen ve dert sınırında yapılmalıdır. Şikayetlerin azalması ile baş başa ise hâlâ devim bilimi antrenman programına başlanmalı, antrenman müddet ve sertliği aşamalı namına arttırılmalıdır.”

“Geceleri kalan ağrıya dikkat”
Romatoid Artritin (RA), en yoğun tanıdık inflamatuvar (iltihaplı) artrit olduğuna yer veren Doç. Dr. Özcan, “RA'da muafiyet sisteminin aklık halde emek harcamaması sonucu, bedenin zat defans hücreleri, mafsal zarlarına saldırarak apseli tepkime oluşturur. Bu kırmızılık bitmeme ederse giderek kıkırdak, kemik, tendon ve bağlarda kalımlı harabiyete faktör olur. Artrite niçin bulunan başka romatizmal hastalıklardan; bazısı laboratuvar testlerinin artı olması, hastalığın vakayiname seyri, derinlemesine devam eden sabahleyin tutukluğu, ilkin el-bilek ve eldeki ıvır zıvır eklemleri içeren mütenazır mafsal tutulumu yapması fakat tırnaklara andıran uçtaki eklemleri etkilememesi, deri altında nodul oluşumu ve görüntülemede eklemlerde meydana getirdiği tipik harabiyetlerin saptanması başka artritlerden ayrılmasında araştırma görevlisi olur. RA'da, belirtilerin çeşitliliği ve sertliği insandan insana farklıdır. RA ilkin el ve kadem eklemleri kıl payı ıvır zıvır eklemleri mütenazır namına markajcı vakayiname seyirli müşterek romatizmadır. Bu eklemler haricinde diz, kalça, çiğin kıl payı şişman eklemleri de tutabilir. Tutulan eklemlerde tanıdık alevli ağrıya dert başında veya giderek şişik ve ısı artışı zevcelik edebilir. Ağrılar gece olunca artar ve etkilenen eklemlerde sabahları derinlemesine devam eden konuşma korkusu görülür” sanarak konuştu.

“Tedavi edilmezse biçim ve fonksiyonu bozabilir”
Doç. Dr. Özcan, laflarını şu halde sonlandırdı: Nadiren giysi omurlarının tutulduğu hastalarda art yukarı kısmından başın geri bölümüne yayılan alevli dert da hissedilebilir. RA bulunan bireylerin müşterek kısmında eklemler haricinde, asap dokusu, akciğerler, böbrekler, deri ve duygu kıl payı organların da etkilenmesine ilişkin namına kimi endeks ve bulgular da görülebilir. RA er çağda ve çalışan müşterek halde otama edilmezse tuttuğu eklemlerde tahribata kez açarak biçim bozukluğu ve işlev bozukluklarına niçin olabilir. RA'da çoğunlukla geçer çıkar kez tedavilerine dayanıklı namına dert kesiciler, steroid sıfır anti-inflamatuvar ilaçlar, steroidler, bireşimli dert modifiye edici ilaçlar ve dirim bilimsel otama ajanları verilebilir. Uygun hastalarda mafsal içi steroid uygulamaları, hikmet otama ajanları ve antrenman programlarını içeren fiziki tababet ve iyileştirme uygulamaları önerilir. İlaç tedavilerinin yanı esna eğitim, sigaranın bırakılması, beslenmenin düzenlenmesi, etkilenen eklemlere müteveccih atel uygulaması, ruh bilimsel dayanaklık etmek de önemlidir. Ayrıca bazısı hallerde eklemlere müteveccih cerrahi müdahaleler de gerekebilmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler