USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ambalajsız keklerde ölümcül risk

İstanbul'da mevcut değişik yerlerden tahsil edilen ambalajlanmış ve ambalajlanmamış mecmu 84 sayı kek örneği üstünde meydana getirilen icraat sonra çıkan akıbet şaşırttı. Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uyarınca başta ambalajlanmamış keklerde evren üstünde en çok ölüme

Ambalajsız keklerde ölümcül risk
09-11-2021 10:34

Yeterli ve istikrarlı tagaddi namına almamız müstelzim mahsus çivi besin maddeleri mevcut ve bu besin maddelerini tehlikesiz müşterek halde alabilmek beslenmemiz düşüncesince baş döndürücü önemli. Fakat besin alerjileri kabil mesail hem evlatları bununla beraber yetişkinleri etkileyen besin kaynaklı afiyet problemlerinin başlangıcında gelmektedir. Gıda alerjileri akıbet senelerde etkinliğini ve yaygınlığını arttıran müşterek el sağlığı problemi biçimine gelmiştir. Dünya genelinde en yoğun rastlanan alerjen gıdalar Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kabilinden müşterek ekip altında toplanmıştır. Yasalarla belirlenen ölüme fark götürebilen alerjen besinlerden müşterek tanesi de arazi fıstığıdır.

Yer fıstığı, besin alerjenleri içinde en kazalı olanıdır. Dolayısıyla kaslı ve büyümekte bulunan devletlerde ölümcül besin kaynaklı anafilaksinin en yayılmış nedenidir. Yer fıstığı alerjisine ehil bireyler, arazi fıstığı ile kontamine bulunan hammadde kullanımı, el işi esnasında karşılıklı bulaşma, kuma geçer not ekipmanlardan maksatsız alerjen taşınması, fark dahi iltihak yahut etiketleme kurallarına uyulmaması kabil hallerde arazi fıstığına verilen kalma tehlikesiyle huzur karşıyadırlar.

Hem arazi fıstığına alerjisi bulunan mahveden fertleri bununla beraber besin üreticilerini bilinçlendirmek ve anımsatmak namına İstanbul piyasasındaki keklerde ELISA ile arazi fıstığı kalıntısı arandı. Bu amaçla etiketinde arazi fıstığı içermediği bildirilen 42 skor ambalajlanmış kek ve vandöz kabilinden arazi fıstığı içermediği bildirme edilen 42 skor ambalajlanmamış açıkça kek iktisap etmek neredeyse toplamda 84 skor kek örneği toplandı.

“Ambalajsızların yüzdelik 37,8'inde ambalajlıların 2,4'ünde arazi fıstığı var”

Çalışma içinde arazi düzlük İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayşe Seray Çetin birleşen ambalajlanmış keklerin yüzdelik 2,4'ünde, ambalajlanmamış mamüllerin ise yüzdelik 37.8'inde arazi fıstığı kalıntısı belirleme edildiğini söyledi. Özellikle arazi fıstığına alerjisi bulunan fertler namına bu oranların enikonu faziletli bulunduğunu vurgulayan Ayşe Seray Çetin, “Ambalajlı ve ambalajlanmamış şekilde satışa verilen kek örneklerinin ayrı ayrı miktarlarda arazi fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine akıllıca bulunmadığı ve bundan ötürü da el sağlığını gözdağı edebileceği kanaatine varıldı” dedi.

“Üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve personel bilinçsizliği kalıntılara faktör oluyor”

Kalıntıların keklerde çıkmasının en ehemmiyetli nedenleri ortada üretimdeki hıfzıssıhha eksikliği ve canlı personellerin bu aşamada şuurlu olmaması bulunduğunu aktaran Çetin, “Ambalajlı mahsulat ambalajlanmamış ürünlere layıkıyla alerji dair harabe itibarıyla elan güvenilir” dedi. Çetin, “Asıl benek istihsal ve ambalajlama evresindeki hatalardır. Üretim çizgileri yahut üretimde geçer not maşa ve ekipmanlar canlı müşterek halde temizlenmeden üretime geçiliyorsa katıksız şekilde müşterek esbak üründen ahir ürüne karşılıklı kontaminasyon hali bahis konusu oluyor. Bir esbak mahsul arazi fıstığı içeriyorsa müşterek ahir mahsul karşılıklı temasla arazi fıstıklı müşterek mahsul olmasa fark harabe bıraktığı düşüncesince alerjen reaksiyonlara faktör oluyor” niteleyerek konuştu.

“Anaflaktik beklenmedik kabil ansızın ve ağırbaşlı sorunlara derece faktör olabilir”

Yer fıstığı alerjisinin anaflaktik beklenmedik kabil ansızın ve ağırbaşlı sorunlara derece faktör olabileceğinden ötürü elan titiz davranılması icap ettiğini tabir fail Çetin, “Yer fıstığı alerjisi esasta çocukluk çağında ortaya çıkabildiği kabil kimi fertler yetişkinlik çağında de arazi fıstığına huzur alerji geliştirebilmektedir. Bazı baş döndürücü duyar bireylerde mikrogram derece ıvır zıvır alımlar fark reaksiyonlara faktör olabiliyor. Miligram miktarındaki alımlar ise anaflaktik beklenmedik kabil sistemik reaksiyonlara illet olmaktadır. Bu da ölümlere derece gidebilmektedir. Aslında bu gidiş arazi fıstığı alerjisinin ne derece kazalı ve ağırbaşlı müşterek alerji bulunduğunu göstermektedir. Yer fıstığı kabil besili tohumlar anaflaktik beklenmedik kabil ansızın ve ağırbaşlı seyreden hallere faktör olmaktadır. Bu kabil hallerde da müşterek ilk hastaneye bulunmak gerekiyor” halinde konuştu.

“İçerik ve etiketleme besin alerjisi düşüncesince ehemmiyetli nokta”

Çetin, besin alerjilerinin daha müşterek tedavisinin olmadığının altını çizerek alerjen bulunan gıdadan ırak durulması noktasında üreticilerin zımni belirtmesinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyle bitmeme etti;

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri ortada teneffüs yollarında daralma, ürtiker, tuzlu balgam ve yutakta ödem kabil ehemmiyetli belirtiler vardır. Az oranda verilen kalınırsa kaşıntı kabil sade müşterek tepki da kabil lakin bu ferdin duyarlılığına layıkıyla de değişebilmektedir. Ceviz ve arazi fıstığı kabil besin maddeleri teneffüs eliyle fark alerjik reaksiyonlara faktör olmaktadır. Gıda alerjilerinin daha müşterek tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı alerjiden korunmadaki en çarpıcı formül alerjiye faktör bulunan gıdaların belirlenip rejimden ağız ağıza çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme ehemmiyet taşımaktadır. Gıda üreticileri ait talimatname doğrultusunda satışa sundukları mamüllerin etiketinde alerjen maddelerle ait tüketiciye bilim özgülemek zorundalar. Burada tüketiciye sakıt fariza de kimlik okumaya uyanıklık etmektir. Özellikle alerjisi olanlar banko kimlik okumayı boşlama etmemelidir.”

“Ambalajsız ve açıkta satılan gıdalara alerjisi olanlar fazladan uyanıklık etmeli”

“Özellikle arazi fıstığı kabil baş döndürücü ağırbaşlı müşterek gıdaya alerjiniz mevcut ise ambalajlanmamış ve açıkta satılan ürünleri tüketirken baş döndürücü elan titiz olmaktadır kâr var” diyen Çetin, iri afiyet sorunlarına faktör olabilecek bu hali ortadan dağıtmak adına, “Bu gidiş bizlere şurası gösteriyor ki ayrı ayrı oranlarda arazi fıstığı kalıntısı bulmamız besin kodeksine akıllıca müşterek gidiş değildir. Aykırıdır ve esasta el sağlığını ağırbaşlı müşterek halde gözdağı fail müşterek gidiş gır konusudur. Bu hali ortadan dağıtmak düşüncesince üretimde canlı halis muhlis personeller rüçhan şekilde aş damı hijyeni, alerjenler, karşılıklı konteminasyon, karşılıklı dek kabil mevzularda canlı müşterek halde eğitilmelidirler. Üretimde canlı personel ve besin müstahsil şirketlerin etiketleme dair şuur düzeylerinin arttırılması gerekmektedir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler