USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'yı güçlü koalisyon hükûmeti hükûmeti pazarlığı bekliyor

Almanya'da meydana getirilen umumi seçimlerin peşi sıra dünkü hükümeti ihdas etmek düşüncesince partiler ortada dayanıklı ortak yönetim pazarlığı başlayacak.

Almanya'yı güçlü koalisyon hükûmeti hükûmeti pazarlığı bekliyor
27-09-2021 11:40
Berlin

Ülkede 20. Federal Meclis'i (Bundestag) yakalamak düşüncesince meydana getirilen umumi seçimlerde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzdelik 25,7’sini alarak müşterek numara çıktı.

Almanya'daki umumi seçimlerden Sosyal Demokrat Parti müşterek numara çıktıAlmanya'da 18 Türk asıllı namzet mebus seçildi

SPD'yi, yüzdelik 24,1 ile Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, yüzdelik 14,8 ile Yeşiller, yüzdelik 11,5 ile Hür Demokrat Parti (FDP), yüzdelik 10,3 ile muhacir ve İslam karşıtı Almanya düşüncesince Alternatif (AfD) Partisi ve yüzdelik 4,9 ile Sol Parti strateji etti.

Bu neticelere layıkıyla mecliste mebus dağılımı da şöyleki oldu: SPD 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83, Sol Parti 39, SSW 1.

Meclis aritmetiğine layıkıyla ise göz boncuğu fırka biricik başına hükümeti ihdas etmek düşüncesince ehliyetli mebus sayısını bulamadı.

Bu sonuçlar, Angela Merkel sonrası devri yakalamak şartıyla partiler ortada ağır eş gözetim pazarlığının yaşanacağını gösterirken, seçimden ilkin göz boncuğu fırka AfD ile eş gözetim görüşmeleri yapmayacağını, CDU ise Sol Parti ile rastgele müşterek hükümete girmeyeceğini açıklamıştı.

Hem SPD'nin başvekil talibi Olaf Scholz bununla birlikte CDU/CSU'nun başvekil talibi Armin Laschet, öz liderliklerinde doğacak 4 sene fariza meydana getirecek toy hükümeti ihdas etmek istediklerini açıkladı.

Seçimlerin peşi sıra oluşan tabloda, 3 alternatifli eş gözetim ihtimali bulunuyor.

Trafik lambası koalisyonunu

Mecliste en müşterek tomar mebus sayısına eş SPD'nin ilk evvela "trafik lambası koalisyonunu" düşüncesince Yeşiller ve FDP ile üç partili hükümet ihdas etmek şartıyla görüşmeler yapması bekleniyor.

SPD ve Yeşillerin liderleri, seçim programındaki eş noktalardan çevre bu ortaklığa yunak bakıyor.

Ancak FDP kurmayları, vergi, para ve hava politikalarında SPD ve Yeşiller ile aralarında iri farklılıkların bulunduğuna dikkati çekiyor.

Büyük koalisyon

2002'deki seçimlerden sonraları geçmiş defa CDU/CSU'dan müşterek tomar oy düzlük SPD'nin liderliğinde kurulabilecek müşterek öbür eş gözetim seçeneği ise "büyük koalisyon" kendisine bilinen SPD-CDU/CSU koalisyonu.

8 yıldan buyana eş gözetim ortağı kendisine hükümette bulunan bu dü partinin baştan hükümet kurmasını dü partinin yöneticileri de istemiyor. Bu seçeneğin fakat öbür ihtimaller kabil olmadığında gündeme gelmesi bekleniyor.

- Jamaika koalisyonu

Diğer müşterek alternatif ise partilerin renklerinin (siyah-yeşil-sarı) Jamaika bayrağını çağrıştırmasından çevre CDU/CSU, Yeşiller ve FDP'nin oluşturacağı "Jamaika koalisyonunun" kurulması.

Bu partilerin kuracağı üçgen eş gözetim ihtimali ise baş döndürücü ırak görünmüyor, çünkü FDP Lideri Christian Lindner, katılmış olduğu göstergeç programında Jamaika koalisyonunu yeğleme ettiğini belirtmişti.

2017'deki seçimlerin peşi sıra CDU/CSU, Yeşiller ve FDP ortada eş gözetim görüşmeleri yapılmış, fakat FDP önderi sonuç anda "Yanlış yönetmektense, idare etmemek şimdi iyi" ifadesini kullanarak, bahis konusu eş gözetim görüşmelerinden çekilmişti.

4 sene ilkin iktidara vürut şansını bu halde yitiren Lindner, bu fırsatı müşterek defa şimdi kaldırmak istemiyor.

Başbakanlığı SPD'ye kaptırmak istemeyen CDU/CSU yöneticileri de bu seçeneğe yunak bakıyor.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Markus Söder ise Laschet yönetiminde "mantık ittifakı" ihdas etmek istediklerini belirterek, "Jamaika eş gözetim fikrine banko inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

FDP en anahtar parti

Almanya'daki seçimlerin peşi sıra oluşan tabloda anahtar fırka pozisyonuna mevrut FDP, eş gözetim görüşmelerinden kabil bulunan en dobra kararı boşaltmak ve kesim payını çoğaltmak düşüncesince hepsi demokratik partilerle görüşeceğini açıkladı.

FDP Meclis Grubu Başkan Yardımcısı ve partinin dalavere oturmuş üyesi Michael Theurer, Alman Haber Ajansı'na meydana getirdiği açıklamada, eş gözetim müzakerelerinde "tamamen özgür" olduklarını ve SPD ile görüşmeler yapmayı başlangıçta dışlamadıklarını belirtti.

Theurer, CDU/CSU ile para ve kazançlı konulardaki yakınlığından çevre Jamaika koalisyonunu yeğleme ettiklerini anlatım ederek, fakat bunun göz boncuğu bilinçlilik yapmadan oluşacak müşterek bilinçlilik olmadığını kaydetti.

Almanya'da üç ayrı partinin hükümet oluşturması andıran tarihte normal müşterek gestalt değil. En sonuç 1950'li zamanlarda CDU'lu başvekil Konrad Adenauer zamanında ikiden müşterek tomar partiyle hükümet kurulmuştu. 1960'lı zamanlardan sonraları dü partinin bulunmuş olduğu hükümetler Almanya'yı yönetti.

Geçmişte Almanya'da mecliste en müşterek tomar milletvekiline eş partinin, başbakanı belirlemediği dönemler de oldu.

1969 senesinde SPD, mecliste CDU/CSU'dan şimdi az milletvekiline eş bulunmasına karşın FDP ile hükümeti kurmuş ve Willy Brandt başvekil olmuştu. Aynı halde Helmut Schmidt başkanlığında 1976 ve 1980'de SPD-FDP koalisyonları kurulmuştu.

Koalisyon çeşidi cumhur reisi seçimini de etkileyebilir

Öte taraftan Almanya'da doğacak sene fariza süresi bitecek Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in müşterek defa şimdi seçilmesinde, kurulacak hükümetin çarpıcı olması bekleniyor.

Buna layıkıyla SPD'nin liderliğinde müşterek hükümet kurulması durumunda, Steinmeier'in müşterek defa şimdi seçilme ihtimali efdal olacak.

Ancak CDU/CSU'nun liderliğinde Yeşiller ve FDP ile hükümet kurulması biçiminde bu makamın, Yeşiller Partisinden müşterek avrat siyasetçiye verilmesi, Berlin'de konuşulanlar ortada arazi alıyor.

Almanya'da uzmanlar toy hükümetin kurulmasının aylar süreceğini anlatım ediyor. 2017'de toy hükümetin kurulması kısaca 6 ay sürmüştü. Yeni hükümet kurulana derece bulunan hükümet, Başbakan Angela Merkel liderliğinde görevde kalacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler