USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'da başbakan adayları sonuç kozlarını paylaştı

Almanya'da 26 Eylül'de yapılacak umumi seçimlere 2 güneş kaldığında tarafları sonuç defa birlikte araya getiren monitör programı, başbakan adaylarının vaatlerine oyunluk oldu. Kamu yayıncısı ARD ve ZDF televizyonunun kolektif düzenlemiş olduğu "Son Tur" programında ağırl?

Almanya'da başbakan adayları sonuç kozlarını paylaştı
24-09-2021 12:06

Almanya'da umumi seçime 2 gündüz kaldığında Federal Meclis'teki partilerin temsilcileri ve Başbakan Angela Merkel'in koltuğuna aday isimler, göstergeç programında dirlik karşıya geldi. Kamu yayıncısı ARD ve ZDF televizyonunun kolektif düzenlemiş olduğu "Son Tur" programında Yeşillerin talibi Annalena Baerbock, Sosyal Demokrat Parti (SPD) talibi ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, hükümeti meydana getiren tutucu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) talibi Armin Laschet'in beraberinde erkinci Hür Demokratik Partiden (FDP) Christian Lindner (FDP), CSU Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, Almanya düşüncesince Alternatif'ten (AfD) Alice Weidel ve Sol Parti'den Janine Wissler arazi aldı.

Programında öne çıkan konulardan birisi hava değişikliği oldu
Siyasilerin şimdi serbest siyaset meselelerinden konuşmak adına özlük karbon fut izlerini en örgen düşürmek düşüncesince attıkları zatî adımları ele alması uyanıklık çekti. CDU/CSU talibi Laschet, "Elektrikli birlikte otomobil kullanıyorum ve onunla eğleniyorum" dedi. Yeşillerin talibi Baerbock ise akıbet 7 hafta süresince çelimsiz mesafeli iç güzergâh uçuşlarından kaçınarak intihap kampanyası rotasında "otobüsle ve gerektiğinde birlikte gece" yolculuk ettiğini söyledi. FDP'den Christian Lindner, fut izini "silmek" düşüncesince değme sene CO2-Nötr sertifikalarını nite satın aldığından bahsetti. AfD'den Weidel ise gibi olduğunda otomobil adına bisiklete bindiğini söylerken, Sol Parti'den Wissler, şişko nakil araçlarını kullandığını ve evde erke tüketimini sınırlamaya çalıştığını vurguladı. Seçimlerde öne çıkan kişi Scholz ise "güvenlik konvoylarında yolculuk fail ve nice pervaz önleyen birlikte politikacı" namına hava üstündeki zatî tesirini alıkoymak düşüncesince birlikte gösteriş manken bulunduğunu öne sürmenin akla yatkın olamayacağını anlatım etti. İklim değişikliğiyle nite savaşım edileceğine bağlı belirlenecek politikaya müteveccih soruların sorulara 7 partiden 6'sı hareket gereksinimi üstünde serbest çapta anlaştı, fakat bunun nite başarılacağı dair kesin birlikte biçimde düşün ayrılığı yaşadı. Hem Yeşiller tıpkı zamanda Sol, Almanya'nın 2038'de bitirilmesi planlanan kömür enerjisinden şimdi er depar belgesi düşüncesince çağrıda bulundu. Scholz, yenilenebilir erke kapasitelerini genişletmeye odaklanırken, Laschet kimya ve polat endüstrilerini modernize ika ihtiyacından bahsetti. Sadece AfD'den Alice Weidel, global ısınmanın insanoğlu inşası olduğuna yer verdi ve acemi evlat çekirdeksel santraller düşüncesince çağrıda bulundu, Alman piyasasına dokunca gelmemesi dair uyarma yaptı.

Savunma harcamaları, AUKUS ve Kuzey Akım 2
Perşembe akşamı planlı program, intihap sürecinde aut siyaset mevzularına ağırbaşlı biçimde devir ayrılan önce ağız dalaşı oldu. SPD talibi ve Maliye Bakanı Scholz, "ekonomik gerçeklerin sınırları içinde" küsurat defans masraflarını savunurken, Solcu Wissler ise "daha aşkın silahın dünyayı banko şimdi emniyetli duruma getirmeyeceğini" ve paraya apayrı birlikte yerde gerekseme duyulduğunu anlatım ederek Scholz'ün fikrine dirlik çıktı. Program süresince Laschet'i destekleyen Söder de Laschet'nin Alman ordusunu ihya görüşüne katıldı.
Ayrıca Olaf Scholz, Almanya'nın Fransa ile yaklaşan bağlarını da yer vererek kendisinin ve federal hükümetin Fransa'nın Avustralya, Amerika ve İngiltere ortada imzalanan acemi AUKUS ittifakına itirazlarını "çok dobra anlayabileceğini" dile getirdi. CDU'dan Laschet'e, Baltık Denizi üstünden Rus saf gazını Almanya'ya 2 katıksız gürültü yağı lambası yağı borazan hattının faaliyete geçmesini isteyip istemediği soruldu. Projeyi açık açık destekleyen Laschet, "Evet. Bu projeye ihtiyacımız var, zira öbür erke türlerinden vazgeçtiğimizde gaza ihtiyacımız olacak" dedi.
Laschet, "Önemli olan, şu demek oluyor ki birlikte transit şehir olarak, Ukrayna'nın kâr namına göz boncuğu dezavantaja sunulan kalmamasıdır. Rusya bu anlaşmayı ihlal ederse, geçim hemen durdurulacak" ifadelerini kullandı.
Sol Parti'den Wissler ise partisinin derinlemesine vadede NATO'dan incizap mevzusundaki kesinleşmemiş tutumunu savundu. Wissler, NATO'nun “tamamen modası geçmiş” birlikte teşekkül bulunduğunu tez etti.

Çin ile ilişkiler
AfD talibi Weidel ise "Çinlilerle şen birlikte ilişki" çağrısında bulunurken, Yeşillerin talibi Annalena Baerbock ise Çin'e dirlik kaba birlikte vakfe ekspozisyon ve "ortak birlikte Avrupa Çin politikası" çağrısı yaptı. Baerbock, Çin ile gelecekteki ilişkilere müteveccih "insan hakları vaziyetini şimdi çelimli birlikte biçimde ele almak" istediklerini anlatım etti. FDP'den Lindner ise Almanya'nın ticari kendilerini ve değerlerini denktaş namına savunması icap ettiğini söyledi. CSU Başkanı Markus Söder de Çin'e dirlik yaptırımların Almanya'nın oradaki hesaplı çıkarlarına uymadığını söyledi. Çin dair şimdi okşayıcı görüşte bulunan Söder, “Ülke, Yeşillerin masmavi evren görüşü zımnında milyonlarca işi tehlikeye atmamalı" dedi.

Avrupa Birliği konusu
Seçim kampanyasının 90 dakika devam eden akıbet tartışması, adayların Avrupa Birliğini (AB) arsıulusal ilişkilerde şimdi iddialı birlikte tekstil durumuna getirilmesindeki kararlılığını gösterdi. Olaf Scholz ve rakibi Armin Laschet, AB'nin egemenliğini aut müdahalelerden arkalamak düşüncesince şimdi fazlasının yapılmasını icap ettiğini vurguladı. Scholz, "Avrupa'nın merkezinde en şişman nüfusa ve en şişman hesaplı güce eş şişman ülkeyiz. Güçlü ve hükümran birlikte Avrupa'ya eş olacağımızdan tehlikesiz olmalıyız. Almanlar namına üzerimize sakıt en ehemmiyetli fariza bu” diyerek konuştu. Anketlere mucibince hala önde bulunan SPD Başbakan Adayı Olaf Scholz Almanya'nın aut politikasıyla ilişik soruları yanıtlarken, çelimli birlikte AB ve Amerika ile ilişkileri geliştirilmesi ve iş birlikteliğinden yana bulunduğunu belirterek, "Avrupa'nın birlikte tane birlikte sesle konuşabilmesini sağlamamız gerekecek" dedi.

Korona virüs, tahsil edilen önlemler, tutum ve konut
Politikacılar, ülkede bu hafta müşteriden peçe takmasını talip birlikte benzinlik personelinin vurulmasını görüştü. Söz konusu olay, tabanca yasaları, Covid-19 kısıtlamaları, mevhum ortamda radikalleşme ve toplumsal medyanın rolüne derece mütebeddil asayiş sorunları üzerine tartışmalara kere açmıştı. Baerbock ve Laschet, umumi ağ ve toplumsal iletişim araçları devlerini çevrimiçi ortamda tiksinme söylemi ve aşırılık yanlısı içeriklere dirlik şimdi kaba önlemler almaya çağırdı. Baerbock, intihap kampanyası süresince partisini gaye meydan kampanyalardan da ilkin bahsetti. Sol Parti'den Wissler, baş döndürücü sağcı muhbirlerin karıştığı geçmişteki skandalların, bunların gayeye birebir olmadığını gösterdiğini söyleyerek Almanya'nın iç ihsas servislerinin baştan düzenlenmesi çağrısında bulundu. Söder ise toplumsal iletişim araçları platformlarında muharrik mesajlar paylaşmakla suçlamış olduğu AfD'ye Covid-19'a dirlik şüpheyle yaklaşanları harekete geçirdiği sebebi öne sürülerek aksülamel gösterdi. Söder Sol Parti'yi ise manşet kuvvetlerini zayıflatmayı hedeflemekle suçladı. Weidel da müstevli esnasında tahsil edilen karantina engellemelerinin ve öbür önlemlerin hükümlere birebir olup olmadığını sorguladı.

Konut krizi, amme harcamaları, amme borcu
Programda intihap kampanyalarının anne gündemini meydana getiren ev sorunu, amme masrafları ve amme borcu karışma iktisap etmek neredeyse iç politikadaki öbür değişik mevzular üstünde de anlaşmazlıklar yaşandı. Laschet, vergileri artırmama ve güneş tacı virüs krizinden kurtulmaya asistan iktisap etmek düşüncesince gevşetilen dik bütçe kurallarına inkıyat lafı verdi. FDP'den Christian Lindner ile şişman seviyede ayrımsız fikirde bulunan Laschet, "Vergi artışı istemiyorum, bütçe kurallarını arkalamak istiyorum" dedi.

"Yüksek derecede açığımız var, erdemli şişkinlik oranlarına sahibiz" diyen Lindner, örneğin, elektrikli otomobiller düşüncesince sübvansiyonları kesmeyi yeğleme edeceğini anlatım etti. Scholz ise yöre dair yeteri kadar masraf gerçekleştirmek düşüncesince finansal kuralların yumuşatılabileceğini söylerken envestisman vurgusu yaptı. Scholz, ülkedeki ev hastalığına çevrik ise ev şirketlerinin kamulaştırmasına dirlik olduğunu, ev gereksinimi düşüncesince şimdi aşkın inşaata başlanacağını belirtti. Yeşillerin talibi Annalena Baerbock da yurt şirketlerinin kamulaştırılması dair kesin birlikte büyüklenme aldı.

Anketlerde SPD önde
Almanya'da 2 gündüz sonraları düzenlenecek seçimlerde rüzgar, SPD'den yana esiyor. Scholz'un partisi SPD'nin oy payı anketlere mucibince yüzdelik 25 iken, Laschet'in CDU/CSU'su yüzdelik 23'e yükseldi. Seçimlerin arkası esna muhtemel koalisyonda arazi alması muhtemel Yeşiller ise yüzdelik 16.5'e yükselirken, FDP ise yüzdelik 11'de çakılı kaldı. Anketler, seçimin galibinin yasama kurulu çoğunluğuna erişebilmek düşüncesince hem Yeşiller'e tıpkı zamanda Lindner'ın FDP'sine gerekseme duyacağını gösteriyor.

Markus Söder, şimdi aşkın insanoğlunun değişik SPD, Sol ve Yeşillerin yakınlaştığını ayırt ettiğini, bu nedenle Armin Laschet'in anketlerde arka kaldığını söyledi. Söder, "CDU ve CSU hala kazanabilir mi? Son beş altı gündeki anketleri gördüğümde bunun gibi bulunduğunu düşünüyorum" dedi.

Mehmet Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler