USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Akıllı maske" kullanıcılarına şen soluk aldıracak

Gebze Teknik Üniversitesinde çokbilmiş teknolojilerle geliştirilen maske, eş bulunduğu dü ayrı çizgi yardımıyla kullanıcının almış bulunduğu ve verdiği havanın birbirine karışmasını engelliyor.

18-10-2021 12:44
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesinde tasarlanan "akıllı maske", kullanıcılarına şen dem aldıracak.

Biyomühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Oflaz, AA muhabirine, dünkü sima koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde başlamış olan maske gereksinimi zımnında plan geliştirdiklerini söyledi.

Oflaz, çaput maske kullanan vatandaşların teneffüs güçlüğü yaşayabildiğini gözlemlediklerini aktararak, bunun da başlangıç ağrısına kere açabildiğini anlattı.

Maske dair dünkü ortak mahsul niyetlenmek düşüncesince harekete geçtiklerini tamlayan Oflaz, 6 ayda 3 boyutlu yazıcılarla prototipini ürettikleri "akıllı maske" tasarımıyla katıldıkları TEKNOFEST'e finale kaldıklarını, etkinlikte tasarımlarıyla ait iyi art dönüşler aldıklarını kaydetti.

Oflaz, müstevli bittikten sonradan da maske kullanımının yaşamın ortak parçası olmaya bitmeme edeceğine ayraç ederek, tasarladıkları maskeyle ait şu detayları paylaştı:

"Maskenin smart özelliği ile bluetooth özelliği ile telefona bağlanılıp içindeki kurnaz fanların mücahede ayarları arama edilebiliyor. Bu da soluduğumuz havanın müvellidülhumuza miktarının standardını artırabiliyor. Smart özelliği ile telefondaki esenlik verilerini arama edebiliyoruz. Nefes alım satım sayısını, hızını. Maskenin birtakım patentlere husus olabilecek unsurları var. Mesela sunulan havayla tahsil edilen iklim ayrı kanallardan alınıyor. Dolayısıyla tahsil edilen havayla sunulan iklim birbirine karışmıyor, verdiğimiz karbondioksiti art almıyoruz. Bu da kişilere esenlik adına art dönüyor. Aynı sürede sunulan karbondioksit miktarında karbonhidrat yakımı veya yağ yakımı kendince birtakım parametreler veriliyor. O parametreleri izleme edebileceğiz birtakım değerler veriyor. Nabız, nefesteki coşkunluk takip edeni kabil nice özelliğe de eş olacak. “

Oflaz, TÜBİTAK'tan aldıkları destekle 1 Kasım'da başlayacakları 1 salname çalışmayla niteliklerini geliştirerek maskeyi sınai tasarımla üretime apiko bir duruma getireceklerini anlatarak, "Maskeyi, solunumun gerektiği rastgele bölgede kullanılabilecek bir duruma tahvil etmek istiyoruz. Tasarladığımız maske ağırlığından ötürü ihtimal ortak çaput maskenin adına tutmayacaktır fakat faziletli derecede siper sağlayacaktır." dedi.

Başta esenlik personeli, itfaiyeciler, manşet kuvvetleri ve ağırbaşlı sanayide çalışanların kullanımı maksut maskenin eş olabileceği teknolojiyle birtakım haberleşmeleri de sağlayabileceğini özetleyen Oflaz, şunları kaydetti:

"İçerisine bluetooth mikrofon ve hoparlör koyacağız. İletişim ihdas etmek istediğimizde doğrudan sesi telefona aktarılabilecek. Aynı sürede karşınızdaki biriyle konuşurken istediğimiz anda sesi dışarıya hoparlörle verecek. Şu an görüyoruz ki maske takarak yazışma ihdas etmek talip kişiler, sesi ulaştırmak düşüncesince maskeyi indiriyorlar. Buna lüzum kalmayacak. Maskemiz doğrusu enfeksiyondan koruyacak. Bunun beraberinde riski meslekleri avantajlı ortak bir duruma getirecek. Bu manada imal edilen ithal maskeler var. Onların da tutarları aşırı yüksek. Bu, yerel istihsal olacak. Sahadan mevrut talepleri teknolojik adına süresince barındıracağı düşüncesince öbür maskelere gereğince üstünlük sağlayacak. Fiyatından ötürü da elan avantajlı olacak."

"Günümüzde beğenilen maske teknolojileri esasta eski"

Araştırma görevlisi Muhammed Tarık Çöpoğlu da projeye 9 yabanlık ortak ekiple bitmeme edeceklerini söyledi.

Günümüzde beğenilen maske teknolojilerinin esasta emektar olduğuna dikkati çekici Çöpoğlu, "Teknolojik nitelikleri barındırdığı söylenen maskeler de esasta ihtimal 50-60 sene öncesinin teknolojileriyle çalışıyor. Geniş kitleler kabilinden beğenilen maskelerin eksiklikleri ortaya çıkmaya başladı; verdiğimiz nefesi yeniden almamız gibi. Maskelerin, teknolojik adına geride eskimiş mahsulat bulunduğunu gördük." ifadelerini kullandı.

Çöpoğlu, belirleme ettikleri eksikleri bertaraf etmek düşüncesince harekete geçtiklerini ve projeyi ihya çalışmalarının bitmeme ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler