USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ağrılı öğrencilerin atmacası TEKNOFEST'te havalandı

Ağrılı darülfünun talebesi 3 gencin tasarladığı ve TÜBİTAK yarışmasında sabık sene Türkiye ikinciliği, bu sene da birincilik elde fail akkuş görünümündeki robot kuş, TEKNOFEST'te sergileniyor.

Ağrılı öğrencilerin atmacası TEKNOFEST'te havalandı
26-09-2021 12:19
İstanbul

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü 2. derslik öğrencileri Kemalettin Demirbaş (27) ile yeğenleri Habip (22) ve Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş (21) teknolojiyle yakından ilgileniyor. Amca ve yeğenleri bugüne denli ilkin insansız iklim araçları kazanmak giysi nice plan geliştirirken, sonuç 2 senedir ise "Robot Kuş Projesi"ne odaklandı.

Havalimanları ve ekincilik arazileri etrafına mevrut kuş sürülerini kurtarmak ve askeri sezinleme amacıyla yapımına başlanan akkuş görünümlü robot kuş, fiber destekli maddelerle 9 maaş güçlü müşterek çalışmayla tamamlandı. Robot kuşun kamufle durumuna ulaşması ise henüz etraflıca sürdü. Robot kuş, 2 senenin böylecene bugünkü görümüne kavuştu.

Aynı üniversitede okuyan Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş, robot kuşun kanat, pöçük ve başını, tabiatın renklerine ahenkli duruma iletmek düşüncesince 18 kere çizdi.

TÜBİTAK kabilinden planlı müsabakada sabık sene ikincilik, bu sene ise birincilik elde fail proje, İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda planlı TEKNOFEST'te sergileniyor.

Robot kuşu tasarlayan ve geliştiren Ağrılı öğrenciler, plan üzerine AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"50 m. ve üstündeki uçuşlarda ahenk az henüz tek duyulmuyor"

Kemalettin Demirbaş, başka insansız iklim araçları ile ilişik deneyimlerinin arkası sıra 2 sene evvela robot kuş projesine başladıklarını söyledi.

Yeğeni Habip Demirbaş ile Türkiye'de hastaneler arası tıbbı mostra haiz önceki dronu geliştirdiklerini tamlayan Demirbaş, bu ve benzer projelerde istedikleri neticeleri almadıkları düşüncesince acemi planlara üstünde çalıştıklarını anlattı.

Yeni projeleri düşüncesince düzentileme başlattıklarını ve orion kuşları yakından incelediklerini tabir fail Demirbaş, "Bu kapsamda robot kuş projesine yöneldik hassaten kamufle niteliği bulunduğu için. 2 senenin arkası sıra önceki uçuşunu gerçekleştirdik ve tamamladık. Projemiz halen hisse senedi aşamasında. Daha sonradan askeri ve defans sanayinde kullanılabilecek kameralar, haritalandırma derece özellikler ekleyebiliriz." niteleyerek konuştu.

Sabit yahut mütedavil sermaye kebap kebap taraf müşterek iklim aracının uçtuğu devir boyutu ne denli önemsiz olursa olsun insanoğlu kabilinden ayırt edilebildiğine dikkati çekici Demirbaş, şunları kaydetti:

"Robot kuş projesi doğayı imitasyon etmiş bulunduğu için, mergup alanda karşıdaki insan ve hedeflere kendini ayırt ettirmeden bilgiler toplayabilir. Uçtuğunda kuş namına görülüyor. Diğer insansız iklim araçlarından farkı ise baş döndürücü henüz kelimesiz olması. Diğer iklim araçlarının pervanelerinin sesi dünyada müşterek sorundur. Bizim robot kuş projemizde fan bulunmadığı için, redaktör dişli sistemiyle çalışmış bulunduğu için, sesine de karışma geçirmek mümkündür. Normal müşterek iklim aracından yüzdelik 90 henüz sessiz. 50 m. ve üstündeki uçuşlarda ahenk az henüz tek duyulmuyor."

"Pil haricinde herhangi müşterek nesne bizim elimizden çıktı"

Habib Demirbaş ise robot kuşun uran nitelikleri üzerine bilgelik verdi.

Robot kuşun başka iklim araçlarından değişik bulunduğunu özetleyen Demirbaş, şu şekilde bitmeme etti:

"Diğer topu topu iklim araçlarından değişik namına taraf çırparak uçabiliyor, fan ile çalışmıyor. Kanat açıklığı kestirmece 1 metre, boyu 80 santimetredir. Yaklaşık 300-350 gr. ağırlığında. Bir akkuş boyutunda ürettik ki doğayla iç içe ve ahenkli olsun. Çok doğurgan müşterek melez var. 500 balçık amperlik pille taraf çırpması biçiminde 20 dakika uçabiliyor, süzülmelerle beraberce 40-50 dakika pervaz yapabiliyor. Manevrayı pöçük üstleniyor. İrtifayı da pöçük ile yükseltip alçaltabiliyoruz. Pil haricinde herhangi müşterek nesne bizim elimizden çıktı. Üzerinde mevcut motorların sargısına denli bizim müdahalemiz oldu. Yazılım noktasında başka iklim araçlarının müheyya kurulumları haricinde öz algoritmaları ile oynadığımız yazılımlar ürettik."

Demirbaş, şu an robot kuşun deli dolu uçuşunu tamamladıklarına dikkati çekerek, artık istedikleri kuş çeşidini kip alarak, değişik görevleri yürütme edecek robot kuşlar üretebilecekleri anlattı.

Demirbaş, hoppadak iklim araçları değil yağız araçları ve sualtı sistemleri ile de ilgilendiklerini tabir etti.

Amaçlarını kuşları anlaşılan bölgelerden ırak avlamak olduğuna aksan karşıcı Demirbaş, şu şekilde konuştu:

"Robot kuşla, havalimanları çevresinde, ekincilik arazileri ile tertemiz kovanlarını namevcut fail istilacı kuş sürülerini uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Yaptığımız karakol uçuşları ile kuşlar menfaatlerini o alana ilişik hissetmeyecekleri düşüncesince müşterek ahir devirde henüz emin hissedecekleri yerlere barhana ediyorlar. Böylece kalımlı müşterek hal üretiyoruz. Diğer iklim araçları bire müşterek etkiyi oluşturmaz. Yırtıcı müşterek kuş havada taraf çırpmadığında sezinleme maksadı güderek kendini başka kuşlara tanıtıyor. Kanat çırptığında da ise başka kuşlar menfaatlerini tehlikede hissediyor. Kuşlar, mahir kuşun taraf çarptığını gördüklerinde av moduna geçtiğini düşünüp menfaatlerini savunmaya alarak o bölgeden uzaklaşıyor."

Demirbaş, ilkin duyu kazanmak bu şeklinde değişik amaçlar düşüncesince de kullanılabilecek projeleri düşüncesince ilgililerden dayanak noktası istedi.

"Yaklaşık 18 ayrı taraf çizdim"

Robot kuşun tasarımında fariza düzlük AİÇÜ Resim Öğretmenliği Bölümü 3. derslik talebesi Rümeysa Demirbaş da taraf çırpma kadar, robot kuşun kamufle olma durumuna de odaklarını anlattı.

Bu amaçla dizayn esnasında baş döndürücü sayıda deneyim yaptıklarına aksan karşıcı Demirbaş, "Avcı kuşları gözlemleyerek poliüretan bap üstünde ibdai müşterek desen meydana getirmeye çalıştım. Gövde zarfında lastik ağacı köpük kullanarak natürel elvan yakalamaya fiilen görsel dizaynı tamamladık. Yaklaşık 18 ayrı taraf çizdim. Her müşterek taraf müşterek haftamı aldı." dedi.

Demirbaş, ihsanıhümayun düzlük müşterek projede fariza almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, akranlarına da bu çeşit projelerde fariza almaları tavsiyesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler