USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrikalı gençler, Afrika-Fransa zirvesinde Macron'a taleplerini sıraladı

Afrika-Fransa zirvesinde Afrika diasporasından gençler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a müstemlekecilik ve Fransa'nın kıtadaki varlığına bağlı eleştirilerini yönelterek, elini bundan böyle kıtadan çekmesi icap ettiğini söyledi.

Afrikalı gençler, Afrika-Fransa zirvesinde Macron'a taleplerini sıraladı
09-10-2021 23:35
Dakar

Fransa'nın Montpellier kentinde 54 Afrika ülkesinden tahminî 3 bin dinç ve aktivist, bu sene 28'incisi hesaplıca Afrika-Fransa zirvesinde birlikte araya geldi.

Hiçbir Afrikalı liderin katılmadığı zirvede, 11 Afrika ülkesinden dinç de Macron'la uygun hesaplıca celsede Afrika-Fransa ilişkilerine ilişikli düşün ve önerilerini paylaştı.

Burkina Fasolu aktivist Ragnimwende Eldaa Koama, Fransa'nın Afrika'ya bağlı söylemlerinde yoğun pıtrak kullandığı "yardım" kelimesinin akıbet aşama uygunsuz, demode ve budaklı bulunduğunu söyledi.

Koama, Burkina Faso'nun hayvan önderi Thomas Sankara'dan alım yaparak, "Bu yardımlar, iane edinmeyi bıraktırmadığı sürece hemen sona erdirilmeli." dedi.

Fransa'nın Afrika ile birlikteliği üzerine da eleştirilerde mevcut Koama, şöyleki bitmeme etti:

"Afrika ile Fransa arasındaki ilişkiyi şayet birlikte kazana benzetecek olursak bilin ki o kulaklı aşırı kirli! İşlenen suçları hafife almakla, yolsuzluklarla, küçülten birlikte anahtar kullanımıyla enikonu kirlenmiş durumda. Sayın Macron, sizi bu kazanı ağız ağıza temizlemeye çağırma ediyorum. Eğer hala bu bulaşık kazanda kemirmek hazırlamaya bitmeme ederseniz güvenli olun ego bu yemeği yemeyeceğim, tığ bu yemeği yemeyeceğiz, Afrika bu yemeği birlikte henüz yemeyecek!"

"Artık yardımlardan değil ortaklıktan bahsetmeliyiz

Malili aktivist Adam Dicko da Macron'un, "Fransa olmasaydı Mali'de birlikte hükümet olmazdı" açıklamalarına atıfta bulunarak, şu kıymetlendirme bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanı, temelli Fransa'nın müdahalesi yapılmaksızın Mali'de hükümet olamayacağını söylüyorsunuz. Lütfen bilin ki Afrika olmasaydı Fransa olmazdı. Aslında Afrikalılara iane geçirmek dilediğiniz üzerine çevresi inandırma etmeyi bırakın. Terör hoppadak Mali'nin değil sizinde sorununuz. Bizi bu aşamada kıygın konumuna sokarak kendimizi kabahatli hissettirmeyi bırakın. Artık yardımlardan değil ortaklıktan bahsetmeliyiz. Afrika aylaklık veya yoksulluk süresince birlikte toprak değil tersine genç, nikbin ve cümbüş mahmul birlikte kıta."

Dicko, Fransa'nın Sahel'deki varlığının da Fransa'nın Afrika Birliğini dikkate almadan Libya'ya icra ettiği müdahalenin birlikte kararı bulunduğunu kaydetti.

"Afrika'da yaptıklarınız düşüncesince defo dileyin"

Senegalli aktivist Cheick Fall da dünyanın batın grado küreselleştiği birlikte çağda Afrika'nın da içerisine kapanmayacağının altını çizerek, "Ama Afrika'nın genişlemek düşüncesince başlangıcında birlikte anne babaya gereksinimi yok." dedi.

Fall, Afrikalı çoluk çocuk alegori Fransa'dan taleplerini şöyleki sıraladı;

"Afrika'da yaptıklarınız düşüncesince defo dileyin. Afrikalı diktatörlerle emek vermeyi bırakın. Bu neymiş 'babacan' teşrikimesai tavrını bırakın. Afrika'daki üslerinizden aşamalı ve hesaplıca biçimde çekilin. Demokratik kazanımları perçinlemek düşüncesince içten birlikte teşrikimesai mekanizması oluşturalım. Abidjan'da 2019'da taahhütte bulunduğunuz CFA frangı reformunu yaşama geçirin ve elinizde tuttuğunuz Afrika ülkelerinin millî rezervlerini bu devletlere gönderin."

"Afrikalı liderlerin değil Afrika halklarının partneri olun"

Gineli Aliou Bah da "demokratik yönetim" tanımı üzerine Fransa ile ayrımsız düşünmediklerini söyledi.

Bah, "Sizden diktatörlerimizle ilgilenmenizi istemiyoruz. Onu elhak tığ yapıyoruz, hazırlamaya da bitmeme edeceğiz. Ben iktidarda fevt olmak talip birinden acemi vareste birlikte ülkeden, Gine'den geliyorum. Sizden iç meselelerimizle uğraşmanızı istemiyoruz. İsteğimiz; iktidarda ikamet geçirmek düşüncesince hepsi gelişigüzel şeyi deneyen birtanesini muhatap şekilde görmemeniz ve onunla eş olmamanızdır. Çad'ı Mali, Gine, Fildişi Sahili'nden ayrımlı değerlendirmeyin. Kendinizi Afrikalı liderlerin değil Afrika halklarının partneri şekilde konumlandırın."

Kenyalı Adelle Onyango da Afrika'da gelişigüzel güneş kolonyalist geçmişin acısını hissettiklerinin altını çizerek, "Bu inanma eksikliğine müstenit ilişkileri nite baştan düz yazı edebiliriz? Fransa'nın dört dörtlük şekilde neyi anabolizma etmiş olduğu üzerine şüpheyle gönül rahatlığı karşıyayız." dedi.

Fildişi Sahilli Arthur Banga da 2030'da Afrika'nın nite görünmesi gerektiği üzerine "2030'da Afrika koloni döneminden artan çirkinliklerden duru olur. CFA frangına akıbet verir, öz mülk birimine geçer. Yabancı askeri üsler alegori öz ari orduları olur." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler