USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan'daki çatışmalar zımnında Kabil'deki parklara sığınan Afganlar evlerine dönüyor

Önceki Afganistan hükümeti ile Taliban'a ilişkin güçler arasındaki çatışmalar dolayısıyla memleketlerinden kaçıp Kabil parklarında yaşamaya başlamış olan Afganlar, evlerine dönüyor.

Afganistan'daki çatışmalar zımnında Kabil'deki parklara sığınan Afganlar evlerine dönüyor
08-10-2021 12:15
Kabil

Almanya merkezli Afgan Gönüllü Kadınlar Derneği, Kabil merkezli Union Aid Derneği ile Taliban yönetiminin, Kabil'deki Afganların evlerine dönmeleri düşüncesince başlattıkları projede 4'üncü hamle gerçekleşti.

Taliban'ın 15 Ağustos'ta hükûmet merkezi Kabil'i kontrolü dibine almasının öncesinde ilkin şimal vilayetlerinde canlı ve çatışmalar dolayısıyla Kabil'e uzaklaşmak mecburiyetinde küsurat 223 Afgan karı daha, kiralanan 13 otobüs ile evlerine gönderildi.

AA muhabirinin düzenleme yetkililerinden almış bulunduğu bilgilere göre, Kabil'deki Şehr-i Nev parkında canlı Afgan ailelerden 1005'i Kabil'den boşanmak düşüncesince yük yaptırdı.

Rota Takhar, Badahşan ve Kapisa vilayetleri

Parkta kurmuş oldukları çadırlarda canlı kısaca 500 karı memleketlerine sevk edilirken projenin akıbet etabında 223 karı Afganistan'ın kuzeyindeki Takhar, Badahşan ve Kapisa'daki evlerine gönderildi.

Kalan ailelerin ilerleyici günlerde memleketlerine gönderilmesinin planlandığı, Hayırhah ve Saray-ı Şomali kadar Kabil'in değişik bölgelerindeki parklarda canlı Afganlar düşüncesince de türlü iane kurumlarının Taliban ile teşrikimesai zarfında düzentileme yürüttüğü öğrenildi.

Çatışmalar dolayısıyla hükûmet merkezi Kabil'e, çoğunluğu şimal vilayetlerden edinmek kıl payı kısaca 2 bin ailenin hicret yazar parklara yerleştiği belirtiliyor. Söz konusu iller ağırlıklı yerine Kunduz, Bağlan, Badahşan, Takhar, Nangerhar, Lağman, Kapisa yerine sıralanıyor.

Her aileye maddesel yardım

Kabil'in kısaca 30 kilometre kuzeyinde mevcut Pole Sufiyan bölgesinde, herhangi nezdinde aileye doğrudan 10 bin afgani (120 dolar) iane yapıldı. Söz konusu uygulamanın, ailelerin Kabil'e dönmemeleri düşüncesince kentin haricinde yapıldığı belirtildi.

Ayrıca, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan Yetem Eli ve Ebrar derneklerinin gerçekleştirme etmiş bulunduğu besin kolileri ailelere dağıtıldı.

168 karı değiştirmek istemiyor

Union Aid Derneği Müdürü Emced Ahmed Safi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada Şehr-i Nev parkında canlı 168 ailenin değiştirmek istemediğini söyledi.

Safi, bu ailelerin 45'inin Pencşirli bulunduğunu ve burada Taliban ile Afganistan Ulusal Direniş Cephesi ortada devam eden çatışmalar dolayısıyla diğerlerinin ise evlerinin yıkma edilmiş bulunduğu düşüncesince değiştirmek istemediğini belirtti.

Parkta yaşayanlar düşüncesince keyif hizmeti gerçekleştirme ettiklerini aktaran Safi, "Gitmek istemeyen ve Kabil'de duracak ailelere apayrı elbette iane edebileceğimizi değerlendireceğiz." dedi.

Evlerine dönen aileler düşüncesince yardımlarının süreceğini kaydeden Safi, "İlerleyen günlerde besin yardımlarına ek yerine evleri hasar gören ailelere de iane gerçekleştirme edecek programımız bulunuyor." ifadesini kullandı.

Safi, "Taliban güçleri düzenlilik ve eş güdüm dair asistan oluyorlar. Mali ve türlü konulardaki yardımlar ise derneklerimizce karşılanıyor." dedi.

Taliban yetkilisi emektar hükümeti suçladı

Kabil Göç Müdürü Qari Abdulmetin Rahimzay ise Afganların Kabil'e sığınması dair emektar hükümeti suçladı.

Rahimzay, "Eski hükümetin körü körüne attığı bombalar kadar düzenlilik problemi yaşayanlar endişe dolayısıyla buraya geldiler. Ancak şu an Afganistan'ın tüm Taliban güçlerinin kontrolü altında ve tek kimsenin düzenlilik problemi bulunmuyor. Herkes inanma zarfında evlerinde yaşayabilir. Güvenlik güçlerimiz de bu insanlara tarz süresince haremlik ediyor." dedi.

Ulusal ve arsıulusal iane kuruluşlarından bahis konusu insanları evlerine irsal dair iane istediklerini aktaran Rahimzay, "Göç Bakanlığı öteki vilayetlerden Kabil'e mevrut kardeşlerimizin tamamını evlerine irsal kılmak düşüncesince akla yatkın koşulları gerçekleştirme etmeye kararlıdır." ifadesini kullandı.

Afganlar evlerine dönmekten memnun

Kabil'in merkezinde degaje nezdinde meydan hesabına müesses Şehr-i Nev parkı çatışmaların artmasıyla akıbet aylarda Afgan aileleri ağırladı ancak, bu eşhas nice sorunla gönül rahatlığı karşıya kaldı.

İlk aşamada tam parlak su ve abdesthane sisteminin olmaması, gıda, düğün ve battaniye kadar nekais hücre çarpıyor. Bunun yanında, ıvır zıvır evlatların trafiğin dip bulunduğu yollarla oynamaları yabanıllık oluşturuyor.

Bir çevrim yerlerinden edilen Afganlar, ülkede savaşın sona ermesiyle evlerine dönmekten mutlu olduklarını belirtiyor.

58 yaşındaki Nur Muhammed Ahmedi, parkta yaşadıkları müddet süresince ağır külfet çektiklerini belirtti.

Çatışmalar dolayısıyla 3 ay geçmiş parkta yaşamaya başladıklarını tamlayan Ahmedi, sürücülük mesleğine memleketi Takhar'da bitmeme edeceğini söyledi.

36 yaşındaki Dost Muhammed Muhammedi ise 1,5 ay geçmiş benzeri ve 3 evladı ile beraberce parkta yaşamaya başlamış.

Eskiden nezdinde hükümet kurumunda çalıştığını tamlayan Muhammedi, şu an aylak bulunduğunu ve dönünce iş arayacağını anlatım etti.

Muhammedi, "Yaşam koşullarımız epey zordu. Ekmek, su ve servet yoktu. Buraya gelmeye ahlaksız kaldık. Şimdi ise dönüyoruz. Taliban'dan insanoğlu düşüncesince iş olanaklarını artırmasını istiyoruz. İnsanlar hicret eylemek mecburiyetinde kalmasınlar." dedi.

52 yaşındaki mütekait kolluk Mirdil Sezar, akıbet aylarda aylık almadığını ve 1,5 ay geçmiş ailesiyle bu arada parka yerleştiğini söyledi.

Sezar, "Savaş ortada kaldık. Kabil'e geldik. Bu kere Taliban Kabil'i kontrolüne aldı. Önceleri endişeye kapıldık ve korktuk. Gördük ki kimsenin ardında değiller. Burada nice dava yaşadık. Şu an ise bizlere iane vaadi verdiler ve evlerimize dönüyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler