USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'nin en etraflıca savaşı: Afganistan işgalinin 20 yılı

11 Eylül 2001’de yıldırı örgütü El Kaide’nin ABD’ye düzenlemiş olduğu saldırılardan sonradan teröre hakkında harp politikasını yaşama nâkil ABD, ilk Afganistan’a karışma etti. Sonra da yığın imha silahları bulundurduğu nedeni öne sürülerek Irak’ı engelleme etti

ABD'nin en etraflıca savaşı: Afganistan işgalinin 20 yılı
07-10-2021 19:05
Ankara
Saldırıların bulunduğu gündüz Beyaz Saray’da ABD Başkanı Bush’un tarafındaki adlardan birisi de danışmanlarından Alberto Gonzales’di. Gonzales, AA muhabirine icra ettiği açıklamada o gündüz Bush’un “kararlı birlikte inam hali” zarfında bulunduğunu söyledi.

“Kararlıydı. Sanırım yapması müstelzim birlikte işi bulunduğunun farkındaydı. Görevi Amerika'yı korumaktı.”

Başkan Bush’un Gonzales’in tabiriyle bu ‘kararlı’ duruşu, ABD’yi tarihinin en levent boylu savaşına soktu.

Afganistan’da 20 sene küsurat ABD geriye tartışılacak birlikte kalıt bıraktı.

Yüzbinlerce taharri memuru polis öldü

Afganistan işgali ile başlamış olan teröre gönül rahatlığı harp politikasının bedeli elden ABD düşüncesince değil evren düşüncesince de ciddi oldu. Yalnızca Afganistan'daki operasyonlarda 70 binden ilavesi sivil, tahminî 240 bin isim öldü. Ülkesini bırakma fail Afgan sayısı 2,5 milyonu buldu. Bu politikaların ABD ekonomik durumuna maliyeti 8 trilyon dolar oldu.

ABD’nin 20 salname politikası terörle mücadelede ne derece değerli oldu?

Afganistan’ı izlem fail gazeteci Anand Gopal’e göre, sonuç 20 yıldaki teröre gönül rahatlığı harp politikası sonucunda radikalizmin ağırlık sahası arttı.

“Afganistan'da başlamış olan teröre gönül rahatlığı savaş, ilkin Taliban'ı tek sevmeyen nice insanı Taliban'a katılmaya yöneltti.”

Afganistan Analistleri Ağı‘nda araştırmacılık önleyen Thomas Ruttig ise ABD önderliğindeki müdahalenin sonucunda, El Kaide ve evren çapında çalışkanlık yayınlayan yıldırı gruplarının çalışarak çoğaldığını tabir etti.

“2001'den bu yana Kuzey Afrika'dan, ayrıca Ekvatoral Afrika'dan Güneydoğu Asya'ya derece dünyanın herhangi birlikte adına ne yayıldıklarını gördük.”

ABD 20 sene sonradan Taliban’la anlaştı ve 2021 sebebiyle Afganistan’dan çekilmeye değişmeyen verdi. Taliban ise zaman 20 sene öncesine gereğince henüz çelimli birlikte şeklide iktidarı ele geçirdi.

Gopal’e gereğince bunun nedeni de ABD'nin herhangi birlikte türden harp ağaları ve çelimli isimlerle anlaşma kurmasıydı.

“Bu eşhas bigünah Afganları ilk önce tutuklayan, delik dibine meydan ve öldürücü harp ağalarıydı. Bu durum, Taliban'ın baştan ortaya çıkmasına kez açtı.”

Afganistan’da çelimsiz vadede muvazeneli birlikte binanın kurulması tekaüt gözüküyor. AA Afganistan muhabiri Bilal Güler’e gereğince zaman Afganistan’daki en iri dava hükümet problemi.

“Hükümet birlikte ayrışık oturmadı. Somut namına karşımızda birlikte hükümet göremiyoruz. Çünkü hükümet üyeleri bulunmayan ortada. Birçok hükümet üyesini tanımıyoruz. Görüntüleri yok, fotoğrafları yok.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler