USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB, Belarus'a gidecek göçmenleri eşme devletlerde bloke etmek istiyor

AB, Belarus-Polonya sınırında sonuç günlerde yaşanmış olan düzensiz göçmen krizine hal hatırlamak şartıyla göçmenlerin geldiği devletler ve transit ülkelerle teşrikimesai gerçekleştirmek istiyor.

AB, Belarus'a gidecek göçmenleri eşme devletlerde bloke etmek istiyor
09-11-2021 17:09
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, göçmenlerin Belarus'a gidişini engel iktisap etmek amacıyla onlarca ülkeyle dek kurmaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın bu kapsamda kimi devletleri görüşme etmesi bekleniyor. AB yetkilileri, Schinas'ın ne devletleri ne devir görüşme edeceği dair çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Belarus yönetimini "göçmenleri giymek ve AB sınırlarına gitmeye isteklendirme etmekle" suçlayan Birlik yönetimi, ortak yandan da Belarus'a akıbet çağda ne ülkelerden ne çoğunlukla uçuşlar düzenlendiğini strateji ediyor.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, "Uçuşların sıklıklarına, pervaz rotalarına, Belarus'a ne denli uçağın gittiğine, ne kadarının art döndüğüne, uçuşların doluluk oranına bakıyoruz." dedi.

Stano, Belarus'a hava yolu seyahatlerinin nerelerden yapıldığını sıralarken Irak, Suriye, Fas, İran, Katar, Güney Afrika, Hindistan, Sri Lanka, Venezuela, Rusya, Azerbaycan, Tunus, Cezayir, Libya ve Yemen denli devletleri saydı.

AB Sözcüsü Stano, göçmenlerin Belarus'a vardıktan sonradan Belarus yönetimi kabilinden Birlik sınırlarına akilane itildiklerini ve gayrikanuni halde Polonya, Letonya ve Litvanya'ya girmeye zorlandıklarını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de geçmiş akşam icra ettiği açıklamada, AB üyesi ülkelerden Belaruslu yetkililere müteveccih esnetilmiş müeyyide rejimini onaylaması çağrısında bulunmuştu.

Von der Leyen, "AB, ilkin karaca listeye kabul etme yolu da karışma iktisap etmek neredeyse insanoğlu kaçakçılığında çalışan bulunan üçüncü diyar hava yolu şirketlerine elbette müeyyide uygulanacağını da inceleyecek." ifadesini kullanmıştı.

Belarus'tan AB ülkelerine 8 bine benzeyen göçmen girdi

AB kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 2021'de Belarus'a bitişik AB ülkelerine Belarus'tan toplanmış 7 bin 935 eş geldi. Bu sayı, güzeşte sene 150 olmuştu.

AB ülkelerine bu sene mevrut 8 bine benzeyen göçmenin 4 bin 216'sı Litvanya'ya, 3 bin 305'i Polonya'ya, 414'ü ise Letonya'ya girdi. Bu şahısların çoğunun Iraklı yer aldığı belirtiliyor.

AB yönetimi, Belarus içre şu anda üçüncü ülkelerden mevrut ne denli göçmen olduğuna müteveccih ortak adet anlatım etmiyor. Bazı duyum bilgilerine eş olduklarını tamlayan fakat gine de adet vermekten mümteni AB yetkilileri, hoppadak şu anda Belarus-Polonya sınırında 2 bin denli göçmenin bulunmuş yer aldığı bilgisini paylaştı.

Irak'tan Belarus'a uçuşlar durmuştu

Irak hükümeti, AB ile görüşmelerden sonradan ağustosta Belarus'a uçuşları iare yerine durdurmuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ilkgüz başlangıcında Bağdat'ı görüşme ederek Irak'tan Belarus'a iare yerine durdurulan uçuşların temelli halde sonlandırılması düşüncesince Irak hükümetinden talepte bulunmuştu.

AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson da teşrinievvel başındaki açıklamasında, Irak hükümetini inandırma ederek Irak'tan Belarus'a gidişleri durdurduktan sonradan bu el da Afrika'daki eşme ülkelerle ayrımsız amaçla görüşmeler yaptıklarını açıklamıştı.

AB, üçüncü devletlerde "farkındalık" görüntülemek istiyor

Belarus yönetimini "göçmenleri siyasal amaçları yoluna taşıt yerine kullanmakla" suçlayan AB, göçmenlerin Belarus kabilinden AB'ye huzur giymek düşüncesince tuzağa düşürüldüğünü ve bu şahısların hayatlarının tehlikeye atıldığını savunuyor.

AB, bu çerçevede özelikle eşme devletlerde "farkındalık" yaratarak göçmenlerin Belarus'a, ordan da AB sınırlarına gitmesini engellemeyi hedefliyor.

AB yetkilileri, göçmenlerin Belarus'a ve AB sınırlarına geldiklerinde "başlarına neler gelebileceği" huzur hem eşme devletlerin yetkililerini tıpkı zamanda Belarus'a gitme niyetinde olanları "bilgilendirmeyi" planlıyor.

Sınırdaki göçmen krizi

Avrupa ülkelerine görmek talip baş döndürücü sayıda düzensiz göçmenin Belarus üstünden AB üyesi Polonya'ya devredilmek istemesi, Belarus ile Polonya sınırında tansiyonu yükseltmişti.

Çoğu Irak asıllı yer aldığı belirtilen, aralarında eş ve evlatların da bulunmuş yer aldığı binlerce düzensiz göçmen, Belarus'tan Polonya'ya dönüşmek neredeyse bitmiş noktasına akilane ilerlemeye başlamıştı.

Göçmenlerin ortak bölümü tek müdahaleye sunulan kalmadan Belarus bitmiş noktasını geçmiş, ortak bölümü da bitmiş boylarındaki ormanlık bölgeye akilane ilerlemişti. Düzensiz göçmenlerin Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişi sürüyor.

Polonya, Belarus’u düzensiz göç akınına müsaade vermekle, Belarus ise Polonya’yı sınırda göçmenlere orantısız kuvvet kullanarak karışma etmekle suçluyor.

AB-Belarus gerilimi

AB ile Belarus arasındaki gerilim Ağustos 2020'de Belarus'ta planlı ve Aleksandr Lukaşenko'nun kazanılmış yer aldığı açıklayan cumhurbaşkanlığı seçiminin peşi sıra tırmanmıştı. AB, Belarus'ta seçime alavere dalavere karıştırıldığı nedeni öne sürülerek seçme sonucunu tanımadığını açıkladı.

AB, seçimlere alavere dalavere karıştırıldığı öne sürülen nedeni haricinde Belarus'ta muhalefete edisyon uygulandığını belirterek bu ülkeye yaptırımlar uyguluyor. Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun da karışma yer aldığı yaptırımlar, yolculuk kısıtlaması ve varlıkların dondurulması denli uygulamaları içeriyor.

AB devletleri başkaca 23 Mayıs'ta Atina-Vilnius seferini fail Ryanair geçici uçağının bomba suç duyurusu ilişkin Belarus’un başkenti Minsk'e indirilmesi ve uçaktaki Belarus yurttaşı aykırı Roman Protaseviç'in gözaltına katılması dolayısıyla Belarus hava yolu şirketlerine AB hava bölgesini kapattı.

AB, Belarus yönetimini Irak denli ülkelerden göçmenleri getirerek AB devletleri Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndermek, "düzensiz toprak kayması taşıt yerine giymek ve Birlik'i bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler