Slovak diplomat Jan Kubis: İnsani müdahalelerde ve sorunun çözümünde arabulucu tarafsız olmalı

Antalya Diplomasi Forumunda, "Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk" konulu panel düzenlendi.

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumunda (ADF), çatışma ve savaşların önlenmesi için arabuluculuk çalışmalarına önem verilmesi ve bu konuda daha fazla adım atılması gerektiği vurgulandı.

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu forumda, "Değişen Barış Ortamında Arabuluculuk" konulu panel düzenlendi.

Panele katılan Birleşmiş Milletler (BM) Eski Libya Özel Temsilcisi Slovak diplomat Jan Kubis, farklı bölgelerde yaşanan çatışma ve savaşların önlenmesi için arabuluculuk çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Çatışmalara karşı önleyici bir şekilde hareket etmiyoruz ve zamanında müdahale etmiyoruz. Ukrayna krizinde de durum bu oldu. Her iki tarafla temasa geçip bunu önlemeliydik çünkü her şey gözümüzün önünde gerçekleşti." dedi.

Türkiye'nin arabuluculuk noktasında attığı adımlara değinen Kubis, "Türkiye'deki dostlarımız arabuluculuk noktasında güzel bir örnek gösteriyor ve kendilerini takdir ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kubis, arabuluculuk noktasında Çin ve Avrupa Birliği (AB) ile uluslararası örgütlerin de devreye girmesi gerektiğini belirtti.

İnsani müdahalelerde ve sorunun çözümünde arabulucunun tarafsız olması gerektiğini belirten Kubis, "Yaklaşımımız belirli ilkelerle şekillenmiş olmalı. Taraflarla görüşürken nerede durduğunuzu da bilmeniz gerekiyor. Arabulucu sağlıklı bir çözüm gerçekleştirmeli. Sabırlı ve empati sahibi olmalı. Donuk müzakere ve çatışmalarda belli açılımlar var ancak bazen bir statükoyu yıkmak ya da çatlatmak lazım." dedi.

Önleyici diplomasiye önem verilmeli

Uganda'daki çatışmalarda arabuluculuk görevi üstlenen Betty Bigombe, arabuluculuk çalışmalarında "önleyici diplomasi" konusuna daha fazla ödenek ayrılması gerektiğinin altını çizdi.

Bigombe, önleyici diplomasiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin belirterek, "Arabuluculuğun yerine geçecek bir şey yok. Savaşın ne zaman başlayacağını bilmiyoruz ancak modern teknoloji ile dünya bir oldu. Bu noktada daha erken müdahalede bulunmalıyız, insani krizler yaşanmadan müdahale edebiliriz." diye konuştu.

Son olarak Bigombe, arabuluculuk noktasında kadınların hafife alındığını ve göz ardı edildiğine dikkati çekti.

"Sıkıntı kapımıza dayandığı zaman sorunu ciddiye alıyoruz"

AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, arabulucu olmanın 5 temel prensibi olduğunu belirterek bunların başında, yerel meselelere ilişkin sahip olunması gereken "derin bilginin" geldiğini söyledi.

Arabulucunun, tarafların güveninin sağlanması olduğunu dile getiren Lajcak, uluslararası bir örgüt adına hareket edildiğinde uluslararası toplumun bütüncül şekilde desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Lajcak, "Krizler patlak vermeden önce önlenmesi büyük bir önem taşıyor. Biz hep geç kalıyoruz. İşaretleri, emareleri görmezden geliyoruz. Sıkıntı kapımıza dayandığı zaman sorunu ciddiye alıyoruz." dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde de benzer emarelerin olduğunu hatta ABD istihbaratının Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini aktardığını kaydeden Lajcak, "Bu savaş inanılmayacak kadar saçmaydı. Ukrayna'daki çatışmanın çıkacağından emin olamadık." dedi.

"Myanmar'daki krizi önceden görmüştük"

ABD'nin eski Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman da krizlerin patlamadan önce tespitinin önemli olduğunu ancak kısıtlı tedbirlerin her zaman işe yaramadığını vurguladı.

Myanmar'da 2016'da yaşananları daha önce öngördüklerini ve Myanmarlı generallerle görüştüğünü kaydeden Feltman, tüm girişimlere rağmen cinayetlerin durmadığını dile getirdi.

Feltman, BM gibi uluslararası kuruluşlar yerine bir ülke adına arabuluculuk yapmanın oldukça farklı olduğuna değinerek, "ABD adına çalıştığımda çantamda yaptırımlar gibi şeyler vardı. BM'de ise prensiplerimiz var, kurallar var, bambaşka bir ortam. Ülke adına arabuluculuk yapmak çok başka." dedi.

Foruma, dünyanın birçok noktasından katılım sağlanıyor

Bu yılki teması "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" olarak belirlenen forum kapsamında Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının katılımıyla üçlü formatta toplantı düzenlendi.

Bunun yanı sıra NATO ve AB başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden katılımlarla küresel ve tematik konu başlıklarında oturumlar düzenlenecek.

Kurumsallaşma ve diplomasi alanında referans gösterilen bir diyalog platformu olması hedefiyle geçen yıl ilki düzenlenen forumda, bu yıl da dünyanın dört bir yanından siyasetçi, önde gelen akademisyen, düşünür, kanaat önderi, diplomat ve iş insanları bir araya geliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Necip Sever son yolculuğuna uğurlandı

2022-03-06 17:42 - Spor

Yapay zekanın geleceği "AI Tomorrow Summit"te masaya yatırılıyor

2022-03-07 12:47 - Teknoloji

Yargıtaydan Galatasaray'ın stadındaki baz istasyonlarının gelirine ilişkin karar

2022-03-06 11:45 - Gündem

Putin, Ukrayna savaşına yönelik 'sahte haberlere' hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylad

2022-03-04 23:07 - Dünya

Engelleri madalyalarla aşan üç arkadaş yeni başarılar için birlikte ter döküyor

2022-03-06 13:42 - Spor

Belediye başkanından ‘Bergen’ filmi hakkında açıklama

2022-03-07 13:11 - Magazin

İbrahim Tatlıses 12 yıl aradan sonra Antalya’da konser verecek

2022-03-09 10:30 - Magazin

TürkTraktör'ün 1 milyonuncu ürünü Konya Tarım Fuarı'nda

2022-03-08 16:45 - Ekonomi

SUMMITS 3. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi 9 Mart'ta başlayacak

2022-03-07 22:03 - Ekonomi

Lider, Trabzonspor çizgisini bozmuyor

2022-03-07 13:36 - Spor

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:05 - Gündem

2023 hac kura sonuçları açıklandı

04:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem