Sağlık Bakanı Koca’dan sahte ilaç iddialarına ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Eczanelerden satın aldığınız ruhsatlı hiçbir ilacın sahte olma durumu söz konusu değil. Tüm ruhsatlı ilaçlar İTS'ye ve barkod sistemine kayıtlı” dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kabine toplantısı önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. SMA Bilim Kurulu toplantısının 31 Ocak Salı günü toplanacağının bilgisini veren Koca, “En önemli gündemimiz SMA Bilim Kurulu. Toplantının günü de netleşti. 31 Ocak Salı günü SMA Bilim Kurulu toplanacak. Bizde bildiğiniz gibi bütün hastalara uygulanan bir ilacımız var. Ayrıca ikinci ve üçüncü bir ilaç söz konusu. Bu diğer iki ilacın da Türkiye'de kullanımı ve hangi hasta grubuna kullanılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu'nun bir toplantısı olacak. Bilim Kurulu sonrası da bir açıklama yapmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının ‘sahte ilaç' sorusuna ilişkin Bakan Koca şöyle konuştu:

“Sahte ilaçla ilgili yanlış bir algı oluşturulmak isteniyor. Bizim dünyada benzeri olmayan, kısaca İTS dediğimiz İlaç Takip Sistemimiz var. Yani ilacın üretimden depoya, depodan eczane raflarına gelişine ve hastaya uygulanmasına kadar takip edebildiğimiz, dijital ortamda izlediğimiz güçlü bir sistemimiz var. Kaldı ki bu sistemi yurtdışına da ihraç ediyoruz. Eczanelerde gördüğünüz, raflarda gördüğünüz bütün ilaçlar İTS'ye kayıtlıdır. Yani raflardan, eczanelerden satın aldığınız ruhsatlı hiçbir ilacın sahte olma durumu söz konusu değil. Tüm ruhsatlı ilaçlar İTS'ye ve barkod sistemine kayıtlı. Bunun dışında yurtdışı ilaç adı altında, Türkiye'de ruhsatı olmayan, hastaya özel getirilen ilaçlar var. Bildiğiniz gibi tek bir ilaçla ilgili bir iddia söz konusu idi, bununla ilgili de Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun (TİTCK) nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu zaten gördünüz. Kurumumuz tarafından durum tespit edildi, soruşturma açıldı ve suç duyurusunda bulunuldu. Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde; bizde ruhsatlı olmayan yurtdışından bir ilacın ülkemize girişi olduğunda da, İTS'ye kaydedilmeden hastaya kullanımı söz konusu olamayacak. Vatandaşımız müsterih olsun.”

Bakan Koca, kuduz aşısıyla ilgili bir sıkıntının olmadığını ve şuanda ciddi miktarda kuduz aşısının olduğunu vurguladı.İlaç konusunda sıkıntı olduğuna dair soruya ise Bakan Koca, “İlaç konusuna gelirsek: Özellikle çocuk yaş grubu antibiyotikleri, soğuk algınlığı ilaçları, burun spreyi ve benzeri gibi ilaçlarda, mevsimsel olarak hastalık sayısındaki artışa bağlı olarak, dünyada da olduğu gibi bizde de zaman zaman eksikliği yaşandı. Şu an geçmiş döneme göre üretimin yüzde 55 oranında arttırılmış olmasına rağmen yer yer sorun yaşanabiliyor. Özellikle yılbaşına doğru hammaddenin ülkeye getirilememesinden ve hasta sayısının beklenenden fazla olmasından kaynaklı bir sorundu bu. Dünya da hammadde üretiminde ciddi bir sıkıntı var. 16 Aralık'ta biliyorsunuz kararname imzalanmıştı, yılbaşı ve sonrası hammadde siparişlerinin üretici ülkelerden kaynaklı şekilde geç gelmesi bu sorunun daha da artmasına sebep oldu. Zannediyorum önümüzdeki iki üç hafta içerisinde sorun önemli ölçüde azalacak. Önümüzdeki haftalarda, eksikliği yer yer hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere tüketimi fazla olan ilaçların önemli oranda üretimi artırılarak piyasaya verilecek. Yakından takip ediyoruz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

TİHEK'ten İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki

2023-01-22 04:06 - Gündem

Bakan Nebati: Türkiye dünyadan oldukça pozitif yönde ayrışmayı başarmıştır

2023-01-17 13:09 - Ekonomi

Uluslararası Demokratlar Birliği, İsveç'teki terör örgütü mensuplarının eylemine tepki gösterdi

2023-01-22 04:08 - Dünya

Anne Hacire Akar'ın uğruna eylem yaptığı oğlu Mehmet yaşamını yitirdi

2023-01-17 14:06 - Gündem

Bursa’da Duman coşkusu

2023-01-22 09:06 - Magazin

Tıp literatürüne giren rahim naklinin yaygınlaşması için mevzuat bekleniyor

2023-01-17 14:08 - Sağlık

Cumhurbaşkanı açıkladı, Aydın’da Romanlar ev sahibi olacak

2023-01-22 09:08 - Gündem

Bakan Akar, Çekya Savunma Bakanı Cernochova ile görüştü

2023-01-17 14:09 - Dünya

Kuş gribi salgını ve enflasyon, ABD'de yumurta fiyatlarını uçurdu

2023-01-22 10:06 - Ekonomi

Yabancılara konut satış adedi 67 bini aştı

2023-01-17 15:06 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde polikliniklerde ayaktan hasta kabulüne başlandı

16:07 - Sağlık

Depremzedelere yönelik aşı çalışmaları devam ediyor

14:10 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem