Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: 'Batı, gıda tedarikinde oluşturduğu sorunları çözmeli'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mısır'da, "Moskova yaptırımların kaldırılmasını istemiyor ancak gıda tedariki konusunda Batı'nın oluşturduğu sorunları ortadan kaldırması gerekiyor" dedi.

Politika - 2 yıl önce

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile yaptığı görüşmede, Batılı ülkelere önemli mesajlar vermesinin yanı sıra Mısır - Rusya ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. Rusya-Mısır ortak ticaret, ekonomik, bilimsel ve teknik işbirliği komisyonunun bir sonraki toplantısının Kahire'de gerçekleşeceğini belirten Bakan Lavrov, "Ticari-ekonomik ve bilimsel-teknik ortak komisyona özel bir rol tahsis ediyoruz. Bir sonraki toplantının bu sonbaharda Kahire'de yapılması planlanıyor" diye konuştu. Rusya'nın, Afrika ülkeleri ile iyi ilişkiler kurmak ve ikili işbirliği anlaşmaları yapmak için organize ettiği Rusya - Afrika zirvesinin 2023'te de gerçekleşeceğini söyleyen Lavrov, "Mevkidaşımla, gelecek yılın ortasında planladığımız zirvenin detayları hakkında konuştuk" ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 70 yabancı gemi hala Ukrayna limanlarında engelleniyor"

Rus tahılının Mısır'a ulaştırılması konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi arasındaki telefon görüşmesini hatırlatan ve Rus tahıl üreticilerinin Mısır'a tahıl sevkiyatı konusunda anlaşmalara bağlı olduğunu ifade eden Lavrov, "Rus tahıl ürünleri ihracatçılarının tüm yükümlülüklerini yerine getirme üzerine taahhütlerini yeniden teyit ettik" diye konuştu. Sözlerinin devamında Ukrayna ile İstanbul'da imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması hakkında konuşan Lavrov, Rusya'nın bu anlaşmanın hazırlanması aşamasında hem Ukrayna tahılının sevkiyatı hem de Rus tarım ürünlerinin ihracatının önündeki engellerin kaldırılması yönünde çaba gösterdiklerini aktararak, "Sonuçta her iki sorunun da bir pakette çözülmesinde ısrar ettik. Ukrayna tahılıyla ilgili sorunlar İstanbul'da bir koordinasyon merkezi kurularak çözülecek. Ukraynalıların karasularını boşaltması ve gemilerin geçişine izin vermesi garanti edilecek. Rusya ve Türkiye açık denizlerde geçişleri boyunca deniz kuvvetleriyle güvenliklerini sağlayacaklar" dedi.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in önerileriyle Rus gıda ürünlerinin kısıtlamalarla önüne getirilen engellerin aşılabileceğini söyleyen Lavrov, "BM Genel Sekreteri, inisiyatif kullanarak, tarım ürünleri konusunda bu gayri meşru kısıtlamaların kaldırılması için gönüllü oldu. Başarılı olmasını umuyoruz. Moskova yaptırımların kaldırılmasını istemiyor ancak gıda konusunda Batı'nın oluşturduğu sorunları ortadan kaldırması gerekiyor. Rus ürünlerinin ihracatının önündeki engellerin kaldırılması sorunu çözülmeseydi Moskova, bir gıda anlaşmasını kabul etmeyecekti" şeklinde konuştu.

Limanlardaki gemilerin çıkışının Kiev tarafından engellendiğini savunan Lavrov, "Hala 16-17 ülkeden yaklaşık 70 yabancı gemi rehin olarak bulunuyor ve bu arada Mısır'a gıda getirmesi beklenen bir gemi mayın tehlikesi nedeniyle Ukrayna limanlarında engelleniyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ile Rusya'nın barış müzakerelerini sürdürme ihtimali hakkında da yorum yapan Lavrov, "Ukrayna ile daha geniş bir konu yelpazede müzakereleri sürdürmeye karşı bir önyargımız yok. Ancak bu bize bağlı değil. Çünkü Ukrayna makamları, devlet başkanından sayısız danışmanına kadar, Ukrayna'nın Rusya'yı mağlup edene kadar müzakere olmayacağını söylüyor" dedi.

Erhan Altıparmak

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Buradan alacağımız netice tüm dünyayı olumlu etkileyecektir

2022-07-19 21:03 - Gündem

ABD'de Gizli Servis'ten Kongre baskını günü silindiği öne sürülen mesajlar için soruşturma

2022-07-19 21:04 - Dünya

Fransa ve BAE'den, Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için çabaların yoğunlaştırılması çağrı

2022-07-19 22:03 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından Mısır’a taziye mesajı

2022-07-19 22:04 - Politika

Twitter-Musk davasının görüleceği tarih belli oldu

2022-07-19 23:03 - Dünya

Bolu'da 52 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

2022-07-19 23:04 - Gündem

Meksika'da uçak acil iniş yapmak zorunda kaldı

2022-07-20 00:03 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleriyle mücadelemiz her daim sürecek

2022-07-20 00:04 - Gündem

Adalet Bakanlığının denetimi ortaya çıkardı

2022-07-20 01:03 - Gündem

Netflix yılın ikinci çeyreğinde 970 bin abone kaybetti

2022-07-20 01:04 - Teknoloji

İlgili Haberler

Borçların yapılandırılması teklifine depremlerin etkilerinin giderilmesine yönelik maddeler eklendi

03:05 - Politika

YTP Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz: 'Seçimlerin ertelenmesi için YSK‘ya başvuracağız'

00:05 - Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı için Rusya’dan davet aldık'

14:06 - Politika

Türkiye, İsrail'in Batı Şeria’da artan saldırı ve şiddet eylemlerini kınadı

05:05 - Politika

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:06 - Politika

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem