Milyon dolarlık ilacın üretimi için üç kurum bir araya geldi

‘Nobel' deva firması, Türkiye'nin gelişigüzel yıl 10 milyonlarca dolar ödeyerek diyar dışından ithal etmiş olduğu ve eşsiz bir hastalığın tedavisinde geçer not ilacın Türkiye'de üretilmesi için İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve Ozbio LLC ile barışma imzaladı.

Sağlık - 3 yıl önce

Nadir rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak bulunan olan bir ilacın üretimi için İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve OzBio LLC firması, deva üretiminde geçer göze geliştirdi. Bu geliştirilen hücrenin Türkiye'de üretiminin yapılabilmesi ve müstelzim endüstri desteğinin sağlanabilmesi için Nobel İlaç şirketi göze klonunu satın aldı.

Satın tahsil edilen hücrelerden elde edilecek proteinin, Nobel İlaç şirketi kabilinden deva biçimine getirilerek 2026'da senesinde hastaların kullanımına sunulması planlanıyor. Türkiye'ye bu yıl tahminî 150 milyon dolar maliyetinin olabileceği öngörülen ilaç, Türkiye'de hammaddesi de engelleme imal edilmeye başlandığında müstesna alım açığı kalkmış olacak ve ilacın ihracatı ile bu arada Türkiye'ye esenlik de sağlanacak.

Anlaşmayı Nobel Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, İBG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, OzBio LLC Inc. USA CEO'su Dr. Sadettin Öztürk imzaladı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal imza töreni esnasında meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'de deva sanayiinin güçlendirilmesinin önemine aksan yaparak “Türkiye'de deva sanayiinde dışa bağımlılığın azaltılması için araştırı altyapısını yapan ve bilgelik üreten darülfünun ve araştırı merkezleri ile üretimi meydana getiren endüstri müesseselerinin bütünleşmesi gerekiyor. Bilgiyi üreten ile bilgiyi kullanan ortada bir tane cepheli değil koşa cepheli birlikteliğin olması önemli. Bizim hepsi gayretimiz da bu birlikteliğin koşa cepheli olması ve işbirliğinin ötesine geçerek, beraberce iş ika kültürüne dönüşmesi. Böylelikle baş döndürücü kalburüstü planlara imza atılıyor. Bugün de memleketimiz için baş döndürücü kıymetli bir iş donanmasına tanık oluyoruz. Ülkemizde üretilecek bu deva baş döndürücü iri bir ilişik bedel oluşturacak.” dedi.

“Ülkemizde Ar-Ge desteği büyüklük politikası olmalı”

Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, dünyada deva Ar-Ge'sini ülkelerin desteklediğini Türkiye'de de Ar-Ge desteğinin büyüklük politikası olması icap ettiğini belirtti. Ulusoy, “Ülkemiz için faydalı olsun diliyorum. Biz 50 yılı geride bırakmış esaslı bir firmayız. Bundan ahir 50 yılımızda da mevcut olabilmenin şartlarından bir tanesi de biyoteknoloji sahasına girmemizdi. Zira dünyada biyoteknolojik ilaçların kullanması giderek artıyor. Şu anda bedel kendisine yüzdelik 20'lere mevrut vaziyette ve baş döndürücü ehemmiyetli tedavilerde kullanılıyor. Onun için kılıç de bu bölgeye envestisman yaptık. Bütün dünyada deva Ar-Ge'sini ülkeler destekliyor. Dolayısıyla devletimizde de Ar-Ge desteği büyüklük politikası olmalı. Bizim için iri güç yatırımlarla üreteceğimiz bu ilaçların, büyüklük kabilinden elbette ne koşullarda alınacağını öngörebilmemiz lazım. Bunun indinde bu denli güç koşullarda geliştirilen yerel ilaçların ruhsatlandırma süreçlerinin de evren standartlarına akıllıca bir halde kısalması lazım. Şu anda bu süreler baş döndürücü uzun. Bu anlaşmayla kılıç ihya periyodunu yükseltmiş olacağız. İBG ve OzBio LLC'nin bugüne denli geliştirdiği, meydana getirdiği gelişmelerden faydalanarak kılıç oradan alıp bunu sınai boyuta taşıyacağız.” dedi.

“Hedefimiz ülkemizin dışa bağımlılığı ve aut açığını azaltmak”

İBG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, “İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsünde afiyet ekosisteminde mevcut bir merkezimizdir. Yaklaşık 300 mensubu ve lisansüstü talebesi ile kanser, biyoteknoloji ve genom dalında baş döndürücü ayrımlı icraat yapıyoruz. Burada elbette ki amacımız ülkemizin biyoteknoloji dalında yetkinliğini yükseltmek ve bu yetkinliği hususi sektörümüze aktararak ve onlarla teşrikimesai yaparak ülkemizin bu bölgede kompetitif enerjisini çoğaltmak ve dışa bağımlılığı azaltmaktır. Bugün imzaladığımız bu barışma kamu, endüstri ortaklık dalında baş döndürücü ehemmiyetli bir manken oluşturmaktadır” sanarak konuştu.

Emre Sertdemir - Sevgi Canpolat 

Haftanın Öne Çıkanları

Bu uyarıya dikkat: Cep telefonları bakteri saçıyor

2021-10-15 10:29 - Sağlık

Avrupa'daki rastgele 5 kuştan bir tanesi namevcut olma tehlikesiyle için karşıya

2021-10-15 13:50 - Dünya

Cihat Arslan: 'Bütün hastalıkların çözümü teknik direktör mü?'

2021-10-17 16:48 - Spor

Türkiye'nin geçmiş çoklu bombaatarı göreve hazır

2021-10-16 13:15 - Teknoloji

Hem genç hem hamile bununla birlikte aşısızdı: "Pişmanım"

2021-10-16 11:00 - Sağlık

ABD ile Yunanistan dü iklim arasındaki Karşılıklı Savunma Anlaşması'nı güncelledi

2021-10-14 23:34 - Dünya

Merkel Avrupa'daki Türkiye karşıtlığına karşın diyalog ve iş birliğini savundu

2021-10-16 22:44 - Dünya

Fransız basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretini yakından izleme ediyor

2021-10-19 12:19 - Dünya

Avustralya’da 400 koala klamidyaya karşı aşılanacak

2021-10-16 19:28 - Dünya

Arap ülkelerinin erke dalında Batı'nın karşısına akıbet çıkışı: 1973 petrol ambargosu

2021-10-14 12:20 - Dünya

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde polikliniklerde ayaktan hasta kabulüne başlandı

16:07 - Sağlık

Depremzedelere yönelik aşı çalışmaları devam ediyor

14:10 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem