Karabük'te bilgi kullanıcılarını otonom kontrollü kalp masajı cihazı geliştirdi

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü akademisyenleri Aydın Sinan Apaydın ve Cevat Akıncı'nın fizyoterapist ve mekatronik mühendisinin desteği ile tasarladığı cihaz, kalp masajını başlatıp durdurabiliyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Karabük

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü akademisyenleri, yerel kaynaklarla otonom kontrollü kalp masajı (CPR) cihazı tasarladı.

KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Aydın Sinan Apaydın, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cevat Akıncı, fizyoterapist ve mekatronik mühendisinin yardımı ile henüz amelî ve henüz teknolojik müşterek CPR cihazı niyetlenmek neredeyse emek vermek başlattı.

19 ulusal, müşterek arsıulusal buluş belgesi ve yarayışlı manken başvurusu olup nice bölgede henüz ilkin ihsanıhümayun düzlük ekip, kalp masajını başlatıp durdurabilen cihaz geliştirdi. Test ve konfirmasyon süreci başlamış olan cihaz düşüncesince buluş belgesi başvurusu yapıldı.

"6 senedir medikal teknolojileri ilişkin icraat yapıyoruz"

Aydın Sinan Apaydın, AA muhabirine, 2015 yılından buyana 2 akıl cerrahı, müşterek mekatronik mühendisi ve müşterek fizyoterapist namına medikal teknolojileri ilişkin emek vermek yaptıklarını söyledi.

Serebral palsili ayrıntılar düşüncesince 2016'da tasarladıkları cihazın TÜBİTAK'tan aldıkları destekle evvel prototipini çıkardıklarını özetleyen Apaydın, TEKNOPARK içerisinde çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirtti.

Apaydın, türlü bölgelerde tasarladıkları cihazlar ve yürüttükleri çalışmalarla nice müsabakada ödüle bedel bulunduklarını kaydetti.

Son projelerinin otonom kontrollü kalp masajı cihazı bulunduğunu dile getiren Apaydın, şunları belirtti:

"Cihazı, Acil Tıp Uzmanları Derneği çeşidinden planlı Uluslararası Acil Tıp Kongresi'nde acele hekimlerine haberleşme fırsatı bulduk. Yerli ve ulusal teknolojiye cemaat otonom kontrollü müşterek CPR cihazı. Dünya üstünde CPR'ı kişi başlatıp kişi durdurabilen müşterek uygulayım bilimi yok. Yerli ve ulusal namına evvel tığ tasarladık. Cihaz kendisi CPR'a değişmeyen verebilme ve sonlandırabilme kabiliyetine sahip. Ayrıca üstünde olan kişi kendine eksternal defibrilatörle (şok cihazı) hastayı defibrile (şok uygulanması) etmesi gerektiğine kendisi değişmeyen verebilmekte."

Cihazın pestil başı monitöründe EKG, gerginlik kabilinden verilerin takibinin yapabildiğini tamlayan Apaydın, "Cihazımız gelişigüzel hastaya en akıllıca konumda uygulanabilmektedir. 4 dost namına evvel günkü heyecanla yerel ve ulusal medikal teknolojiler ilişkin çalışmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Cevat Akıncı da "işin mutfağı"ndan geldikleri düşüncesince öteki CPR cihazlarındaki eksikleri görüp henüz amelî ve henüz teknolojik müşterek cihaz niyetlenmek düşüncesiyle yola çıktıklarını söyleyerek, "Cihazımız etkin kalbe basmamakta. Kalp durması gerçekleştiğinde cihaz aracısız kendini durduruyor. Ayrıca kalbin kendini iş biçiminde titremesi vakasında cihaz kişi şokunu vererek yeniden masaja başlayabilmektedir. Ayrıca nabızdan verileri müşterek yazılımla alarak, 'kalp çalışıyor' sanarak algılayıp cihaz kendini durdurabiliyor. Bu özellikleriyle olan cihazlardan ayrılıyor. En iri sevincimiz cihazı yerel ve ulusal namına yapabilmemiz." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Cihat Arslan: 'Bütün hastalıkların çözümü teknik direktör mü?'

2021-10-17 16:48 - Spor

Almanya'da nesir edilen Remscheid camisi ibadete açıldı

2021-10-23 12:53 - Dünya

Merkel Avrupa'daki Türkiye karşıtlığına karşın diyalog ve iş birliğini savundu

2021-10-16 22:44 - Dünya

Fransız basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretini yakından izleme ediyor

2021-10-19 12:19 - Dünya

Avustralya’da 400 koala klamidyaya karşı aşılanacak

2021-10-16 19:28 - Dünya

Kütahya'da vaka rakamları düşüşe geçti

2021-10-18 12:09 - Sağlık

NASA Şubat 2022'de Ay'a insansız uçuşu planlıyor

2021-10-23 15:29 - Teknoloji

Rusya'da günlük Covid-19 vaka ve ölüm sayısında rekor

2021-10-23 14:29 - Dünya

Türkiye'nin Lome Büyükelçisi Demir'e gereğince Togo keşfedilmeyi bekliyor

2021-10-18 13:19 - Dünya

Rıza Zarrab, ABD’de yıllar sonra ortaya çıktı

2021-10-22 21:43 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da şirket içi belgeleri inceleyecek

12:06 - Teknoloji

Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı başvuruları başladı

11:07 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik ölçüm yaptı

15:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne üst düzey ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji alanının 37'sinde ABD'nin önünde yer alıyor

15:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem