Dünyada enerjinin yüzde 40’ı binalarda tüketiliyor

Yaşamanın sürdürülebilir olmasında büyük bir paya sahip olan enerjinin verimliliği ve tasarrufunun sağlanması için ev ve iş yerlerinde alınabilecek önlemlere dikkat çeken Çevre Sağlığı Programı Öğr. Gör. Hasan Ateş, “Dünyada enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ı b

Gündem - 2 yıl önce

Enerji kaynaklarının hem tükenilebilir olması hem de bu kaynakların bilinçsizce kullanılmasının iklim değişikliği gibi geri dönülemez sonuçlara yol açmasından dolayı enerji kullanımına azami dikkat edilmesi gerektiğini belirten İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Çevre Sağlığı Program Başkanı Öğr. Gör. Hasan Ateş, enerji tasarrufu ve temiz enerji hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Dünyada enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ını binalardaki tüketimin oluşturduğunu belirten Öğr. Gör. Ateş, bireysel olarak enerji tasarrufu yapılan yöntemlerin ev ve iş yerlerinde kullanılmasına dikkat çekerek, “Türkiye'de toplam üretilen elektriğin yüzde 25'i aydınlatma amacı ile kullanılmaktadır. Bu tüketimler dikkate alındığında, enerji tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve tasarruf sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

Enerji tasarrufu sağlayacak yöntemlerEnerji tasarrufunu sağlayabilmek adına alınacak önlemlerden bahseden Ateş, “Enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak için yapılması gerekenlere baktığımızda daha az ve temiz yakıt kullanan, emisyonu düşük araçları tercih etmeliyiz. Daha az enerji kullanan demiryolu, denizyolu ulaşımına öncelik vermeliyiz. Hem şehir içi hem de şehirlerarası taşımacılıkta raylı sistemleri tercih etmeliyiz. Bisiklet gibi doğa dostu taşıtlar kullanabilmeye özen göstermeliyiz. İyi yalıtım yapılmış binalarda oturmaya dikkat etmeliyiz. Evlerde düşük enerji tüketimi sağlayan, enerji tasarruflu son teknoloji, çevreci elektrikli makineleri ve cihazları tercih etmeliyiz. Isıtmada uygun yakma sistemlerinin kullanılmasını sağlamalıyız. Aydınlatmada gün ışığından daha fazla yararlanmalıyız. Elektrikli aletlerle işimiz bittiğinde fişlerini prizden çıkarmalıyız. Buzdolabının kapağını gereksiz yere açıp, kapatmamalıyız. Elektrik tüketimi az olan ampulleri seçmeliyiz. Musluklardan gereksiz yere su akmamasına özen göstermeliyiz. İhtiyaç fazlası ürünler, giysiler almaktan kaçınmalıyız. Odalarımızda boş yere yanan ışıkları kapatmalıyız.

En önemlisi ise bir ürünün üretilmesi için enerji ve hammadde gerekli olduğu için kağıt, karton, plastik, cam, metal gibi geri dönüşümü yapılabilen atıklarımızı kaynağında yani ev, okul, iş yeri, alışveriş merkezi gibi yerlerde ayrı olarak toplayıp, geri dönüşümünü sağlattığımız zaman hem bunların üretilmesi için gereken enerjiden ve girdilerden tasarruf etmiş hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz” ifadelerinde bulundu.

“İnsanları tasarruf konularda bilinçlendirmeliyiz”Son yıllarda dünyada çevre koruma bilincinin artması ile sürdürülebilir bir enerji verimliliği ve tasarrufu oluşturmaya yönelik çalışmalar yapıldığını aktaran Ateş, “Enerji tasarrufu ile kullanılan enerjinin azaltılması amaçlanırken, enerji verimliliği ile üretimin kalitesi ve miktarını düşürmeden talebi karşılayacak enerji kullanımının düşürülmesi amaçlanmalıdır. Enerjinin verimli kullanılmaması, kaynakların hızla tükenmesi, çevrenin ve sağlığın bozulması, ülkelerin enerji açısından dışa bağımlı olması gibi birtakım sorunları beraberinde getirmektedir. Bizler üretim ve tüketim şeklimizi değiştirmediğimiz sürece gelecek nesillere daha yaşanabilir, sağlıklı bir dünya bırakamayacağız. Bu bağlamda enerji verimliliği ile tasarrufun önemini vurgulayarak insanları bu konularda bilinçlendirmeli ve enerji verimliliğini destekleyecek yatırımların, projelerin yapılmasını sağlamalı ve desteklemeliyiz” diye konuştu.

Kaynaklar tükeniyorEnerjinin canlıların hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayan yaşamın önemli bir parçası olduğunu kaydeden Ateş “Gelişen yeni teknolojiler ile işletmelerin üretim faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri enerji sayesinde olmaktadır. Enerji, genellikle yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklardan üretilebilmektedir. Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil olan kaynaklarımız yenilenemeyen enerji kaynaklarımızdır. Toprağın altında milyonlarca yıl boyunca kalmış olan bitki ve hayvansal kalıntıların birtakım tepkimeler geçirmesi sonucu oluşan bu kaynaklar ne yazık ki gün geçtikçe tükenmektedir. Ayrıca, fosil kaynaklı yakıtların kullanılması sonucunda atmosfere, karbondioksit, karbonmonoksit, kükürtdioksit ve azotoksitler gibi çevreye ve sağlığa zararlı emisyonlar yayılmaktadır. Bu emisyonların yayılımı, iklim değişikliği gibi atmosferik olayların da yaşanmasına neden olmaktadır. Fosil kaynaklar yerine daha çevreci, canlılar ve dünyamız için daha sağlıklı olan güneş, jeotermal, hidroelektrik, dalga, biyokütle enerjisi gibi yenilenebilir olan enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekmektedir. Tüm dünya ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gelecek nesillerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi adına önemli bir adımdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'da doğal gaz fiyatları yeniden yükseldi

2022-01-04 22:13 - Ekonomi

Bakan Karaismailoğlu: Demir yolu yatırımları yüzde 50'nin üzerine çıkacak

2022-01-08 02:10 - Politika

Ukrayna, düşürülen uçağına ilişkin 2 yıldır çözüm sağlanamamasında İran'ı suçluyor

2022-01-08 13:17 - Dünya

Memur ve emekliye ek zammı da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2022-01-08 01:20 - Politika

Tren kazasında ölen 9 yaşındaki Arda doğum gününde mezarı başında anıldı

2022-01-09 16:43 - Gündem

Kamerun'da Afrika'nın en eski yerlileri Pigmeler kimliksiz yaşamaya mahkum ediliyor

2022-01-10 12:47 - Dünya

Dünyaca ünlü sanatçı Inna, Erciyes’te kayak yaptı

2022-01-04 15:08 - Magazin

DATÜB'den Kazakistan açıklaması

2022-01-07 19:34 - Gündem

Fırıncılar TMO'nun eski fiyattan un satışını olumlu karşıladı

2022-01-07 12:59 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş: 2022 ile ilgili iddialı bir hedefle yola çıkmış bulunuyoruz

2022-01-07 17:59 - Ekonomi

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:05 - Gündem

2023 hac kura sonuçları açıklandı

04:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem