Dijital Dönüşüm Ofisi, 2025 yılında 50 bin yapay zeka uzmanı istihdamını hedefliyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, yapay zeka uzmanı sayısını artıracaklarını belirterek, "2025 yılı için 50 bin istihdam hedefi koyduk, 10 bin de lisans üstü mezunu yetiştireceğiz." dedi.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul

Koç, AA muhabirinin Türkiye'nin dijital dönüşümü ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ne ilişkin sorularını yanıtladı.

Ali Taha Koç, dijital dönüşümün, dijital teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesi yoluyla ekonomik ve sosyal refahın arttırılmasına yönelik insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirilen bütüncül dönüşümü hedeflediğini kaydetti.

Dijital Dönüşüm Ofisi olarak görevlerinin, yenilikçi teknolojilerin Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu aktaran Koç, "Günümüzdeki en önemli yenilikçi teknoloji, yapay zeka. Dünyadaki en değerli 10 şirkete baktığımız zaman, hepsinin yenilikçi teknolojileri kullandığını ve yapay zekayı yoğun biçimde kullandığını görüyoruz. Bizim için Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi'ni yazmak bir varoluş sebebi." diye konuştu.

Stratejiyi üç odakta belirlediklerini ifade eden Koç, şunları söyledi:

"Birinci odağımız beceri, ikinci odağımız altyapı, üçüncü odağımız teknik veri. Şu an bir yapay zeka ile ilgili bir ortam hazırlamak istiyorsanız bu üç şeye ihtiyacınız var. Yapay zeka algoritmalarını yazabilecek iş gücüne ihtiyacınız var. Problemi çözmek için veriye ihtiyacınız var ve tabii bunları harmanlayabilecek bir işlem gücüne sahip olmanız gerekiyor. Türkiye’de bunu geliştirmek için neler yapabiliriz diye düşündük ve altı öncelik içinde 119 tane tedbir belirledik. Yapay zeka uzmanı sayısını artıracağız. Üniversitelerimizde lisans, lisans üstü programların sayısını artıracağız. 2025 yılı için 50 bin istihdam hedefi koyduk, 10 bin de lisans üstü mezunu yetiştireceğiz. Yapay zeka girişimlerinin, gayrisafi milli hasıla içindeki payının yüzde 5 seviyelerine ulaşmasını amaçlıyoruz."

"Türkiye AçıkVeri Platformu start-up girişimlerinin kullanımına sunulacak"

Dünyanın en iyi yüz tanıma algoritmasını yapan şirketin, dünyanın en yüksek nüfusuna sahip ülkenin şirketi olduğunu hatırlatan Ali Taha Koç, "Bu şirket ülkesindeki bütün nüfusun görüntü kayıtlarını aldı. Kaliteli veri olmadan algoritma geliştirmeniz imkansız. Bizler de veri alanları oluşturacağız. Kamu verisini, mahremiyetini ayıklayarak, start-up girişimlerimize açacağız ve algoritma üretmelerini sağlayacağız. Türkiye AçıkVeri Platformu'nu vatandaşlarımızın ve start-up girişimlerinin kullanımına sunacağız. Genç nüfusumuzun dijital teknolojilere ilgisi çok fazla. Bizim için en büyük fırsat budur." ifadelerini kullandı.

Koç, teknolojik altyapıya ulaşmanın bazen çok pahalı olabildiğini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tip algoritmaların çalışabilmesi için çok yüksek işlem kapasitesine ihtiyacınız var. Kamu olarak bir işlemci ekosistemi oluşturacağız. Start-uplara bir işlemci ekosistemi sunacağız. Bu üç odağı geliştirerek yapay zeka alanında yeni unicornlar ve turcornlar çıkartacağız. Bizim dijital dönüşümü sağlayabilmemiz için yenilikçi teknolojileri kullanmamız lazım. Biz 10 sene sonra yapay zeka farkındalığını sağlayamazsak dijital dönüşümü sağlayamayacağız. Bu bir zorunluk tıpkı okuma yazma öğrenmek gibi bir sorumluluk."

"Her bakanlık kendi stratejisini yayınlayacak"

Bu konuda kurumlara çok iş düştüğünü, her kurumun kendi spesifik eylem planlarını oluşturması gerektiğini vurgulayan Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, "Savunma Sanayi Eylem Planı, Tarımda Yapay Zeka Eylem Planı gibi… Her bakanlığımızın üst stratejik metne uyarak kendi stratejik eylem planlarını yapmalarını istiyoruz. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında kurduğumuz bir yürütme kurulumuz var. Her bakanlıktan temsilciler bu toplantılara katılıp kendi stratejilerini anlatacaklar ve yayınlayacaklar." bilgilerini verdi.

Dünya genelinde yapay zeka alanının çok dinamik olduğunu bildiren Koç, "Önce genel bir yapay stratejisi çıkar, sonra ekonomi, turizm, tarım, sağlık gibi spesifik alanlarda ek yapay zeka stratejileri çıkar. Bizim oluşturmuş olduğumuz dönüşüm ekipleri farklı bakanlıkları gezerek verileri toplayacak, eksikleri görecek, fırsatları belirleyecek. Her bakanlıkta proje ekipleri kurup çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’de 200 yapay zeka start-up girişimi var. Yapay zeka girişimleri Amerika’da 20 bin, Çin’de 15-16 bin seviyelerinde. Çok hızlı yol almamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Siemens’in yeni yangın söndürme portföyü ihtiyaca uygun doğal çözümler sunuyor

2021-08-26 15:45 - Ekonomi

İnteraktif siteyle Kapalıçarşı’da parkur serüveni

2021-08-27 11:49 - Teknoloji

Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulu Lefkoşa eğitime açıldı

2021-08-27 13:54 - Eğitim

ABD'de Ida kasırgası Katrina'dan 16 yıl sonra Louisiana'yı tehdit ediyor

2021-08-27 19:39 - Dünya

Kazakistan, aşı olmayan kişilerin hafta sonlarında AVM ve restoranlara girişini yasakladı

2021-08-25 14:01 - Dünya

A Milli Takım'ın aday kadrosu açıklandı

2021-08-27 16:49 - Spor

Evlat nöbeti tutan acılı aileler gece nöbetine devam ediyor

2021-08-26 23:00 - Gündem

Pablo Longoria: 'Cengiz Ünder’in performansından dolayı mutluyuz'

2021-08-27 17:15 - Spor

Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonası'na damga vurdu!

2021-08-24 20:04 - Spor

Kaplumbağa terbiyecisi Zekiye teyze

2021-08-24 10:09 - Gündem

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da şirket içi belgeleri inceleyecek

12:06 - Teknoloji

Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı başvuruları başladı

11:07 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik ölçüm yaptı

15:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne üst düzey ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji alanının 37'sinde ABD'nin önünde yer alıyor

15:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem