Depremzede o anları anlattı: 'Bina gidiyor geliyor, ben kapıyı bulamadım'

Kahramanmaraş merkezli depremlerde evini kaybederek Burdur'a gelen İbrahim Binici, deprem anını anlattı. Binici, "Bina gidiyor geliyor, ben kapıyı bulamadım. Eşime bağırıyorum, eşim donmuş, cevap vermiyor. Balkonun penceresinden atlamaya çalıştım. O psikolojiyle Allah Allah dedim

Gündem - 1 yıl önce

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından birçok depremzede evleri yıkıldığı için farklı şehirlere gitmek zorunda kaldı. Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde depremde evleri yıkılınca Burdur'un Bucak ilçesine gelerek bir eve yerleşen İbrahim Binici, deprem anında yaşadıklarını anlattı. Binici, “Çok zor şartlarda geldik. Şimdi saat 04.20 gibi oldu. Bina gidiyor geliyor, ben kapıyı bulamadım. Eşime bağırıyorum, eşim donmuş, cevap vermiyor. Balkonun penceresinden atlamaya çalıştım. O psikolojiyle Allah Allah dedim. Dört katlı bizim oturduğumuz bina. O sırada komşulardan 'Kaçın deprem oluyor' diye kapılara vuran oldu. Biz kapıya çıktık. Kar, fırtına, ayakkabı ayakta yok, üstümüzde pijama var. Saat 08.00'e kadar dışarıda ateş yaktık, onun başında bekledik. Sonra teyzemin evine gittik" dedi.

"Biz bu binanın altında kalsak 25 kişi birden kalacağız"

Teyzesinin evinin iki katlı ahşap bir bina olduğunu ve içeride 25 kişiden fazla olduklarını anlatan Binici, "Evin içindeyken şöyle düşündük,'Biz bu binanın altında kalsak 25 kişi birden kalacağız.' Ben namaza gittiğim zaman ikinci deprem oldu. Onların hepsi torunlar falan yalın ayak, baş açık karın üstüne çıkmışlar ama ben çok korktum. Çarşıdaydım, 'Eyvah' dedim. Çünkü teyzemlerin hepsi de oradalar. Vardım ki karın üstündeler. Başı açık yalın ayak dinleniyorlar. Allah'a şükürler ettim” diye konuştu.

“Çok fazla kaybımız oldu”

Depremde birçok yakınını kaybettiğini belirten Binici, “Bu arada teyzemin evi yan yatmış, birden çökmemiş. Patlamış her tarafı ama bizden can kaybı olmadı. Fakat eşimin kız kardeşi, eşimin kız kardeşinin çocukları, arkadaşlarım. Maraş'ta çok kaybımız oldu, Göksun'da da oldu. Komşunun çocuğu benim yaşımda. Ben daha buraya gelmemiştim, Göksun'daydım. Yani o anı nasıl anlatayım? Üç katlı bina çökmüş, altında kalmışlar. Adam torununu korumak için üzerine siper olmuş. Eşini ben enkaza varmadan çıkarmışlar, o da hastanede vefat etmiş. Gelini ölmüş, 25 yaşında gencecik. Onlara ben yardım ettim, enkazdan çıkardım ikinci deprem olduktan sonra. Bu arada dayımı da çıkardık enkaz altından. Dayımın kızının görümcesi öldü, dayım yaralı, dayımın kızı yaralı. 2 katlı bina benim boyum kadar kalmış” ifadelerini kullandı.

“Artık bu Yörüklerin benim başımın üzerinde yeri var”

Kendilerine yardımcı olan Burdur halkı için “Bu Yörüklerin benim ömrüm boyunca başımın üstünde yeri var” diyerek onlara duyduğu minneti dile getiren İbrahim Binici, “Şimdi kendimizi toparladık. Burdur Bucak'a geldik. Sağ olsunlar bize çok yardımcı oldular. Saat 07.00'de yola çıktık biz. Kar, fırtına içindeydi Kayseri yolu, çok kötüydü. Göksun'dan Kayseri'ye kendi arabamızla saat 1'de gelebildik. Aslında Kayseri-Göksun yolu iki saat. İşte hesabını siz yapın. Kayseri'den otobüse binip Antalya'ya geldik. Antalya'da sağ olsun bizim bir Uğurlu köyü muhtarı var, adı İbrahim. O bizi Antalya'da karşıladı. Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya beldesine getirdi. Ev buldu bize, ihtiyaçlarımızı karşıladı. Kızılkaya Belediye Başkanı yardımcı oldu, Bucak'taki toplama merkezindeki arkadaşlar yardımcı oldu” dedi.

“Müteahhitler suçluysa gün yüzü görmesin, devletimiz en ağır cezayı versin"

Depremde birçok binanın yıkılmasına şahit olan Binici, "Ama öyle binalar var ki dimdik duruyor. Demek ki hile yapmamış adam. Erzin'de hiçbir bina yıkılmamış. Kendi akrabalarına bile iltimas göstermemiş belediye başkanı. Şunu söylemek istiyorum. Müteahhitler suçluysa kardeşim gün yüzü görmesin, devletimiz en ağır cezayı versin. 2 yıllık bina yıkılmış. Allah bu hayırseverlere, devletimize, milletimize yardım etsin” ifadelerini kullandı.

Kağan Onaran

İLGİLİ HABER
102 saat sonra enkazdan çıkarılan depremzede: 'Delirmek üzereydim'
Haftanın Öne Çıkanları

514 depremzede, deprem bölgesinden tahliye edildi

2023-02-15 23:05 - Gündem

Çin: Japonya, balon meselesinde ABD'nin yolunu izlememeli

2023-02-15 23:06 - Dünya

Nurdağı'nda deprem nedeniyle mısır ve buğday siloları da hasar gördü

2023-02-15 23:09 - Gündem

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, haziran sonuna kadar istifa edecek

2023-02-16 00:05 - Dünya

Katar Büyükelçisi Lekhwiya üyeleri ile birlikte Hatay’ı ziyaret etti

2023-02-16 00:09 - Gündem

AFAD ve Kızılaya yapılan bağışlara vergi indirimi uygulanacak

2023-02-16 01:05 - Gündem

Katarlı çocukların katılımıyla depremzedeler için yardım kampanyası düzenleniyor

2023-02-16 01:08 - Dünya

Warner Bros, depremzedelere 1 milyon dolar bağışta bulundu

2023-02-16 02:05 - Gündem

Sırbistan ve Bosna Hersek'ten deprem bölgelerine yeni yardım tırları gönderildi

2023-02-16 02:09 - Dünya

Hollanda'da deprem bölgesine yardım kampanyasında toplanan bağış 89 milyon avroya yaklaştı

2023-02-16 03:06 - Gündem

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:05 - Gündem

2023 hac kura sonuçları açıklandı

04:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem