Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalı'

G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumunda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalı. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız" dedi.

Politika - 2 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde temaslarını sürdürüyor. Apurva Kempinski'deki G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmasında misafirperverliği için Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'ya teşekkür etti. Geçen sene tüm meydan okumalara rağmen küresel ekonominin yüzde 6 büyüdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan talep, tedarik zincirlerinde yaşanan bozulma, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve hammadde sıkıntılarının dünyayı yüksek enflasyonla karşı karşıya bıraktığını belirtti.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ise gıda ve enerji kulvarında tıkanmaya, bunun da emtia fiyatlarında ilave artışlara yol açtığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2015 yılındaki G20 dönem başkanlığımız sırasında gıda güvenliğini önceliklerimizden biri olarak gündemimize almıştık. Antalya'da sizleri misafir ettiğimizde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri başlıklı eylem planımıza imza atmıştık. Aradan geçen süre zarfında 7 sene önce gündeme getirdiğimiz hususların isabeti görüldü. Eşim Emine Erdoğan'ın öncülüğünde yürüyen Sıfır Atık Projesi çerçevesinde bu sene Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğumuz '2030 Gündeminin Geliştirilmesi için Sıfır Atık Yaklaşımlarının Teşvik Edilmesi' başlıklı Karar Taslağına kıymetli desteklerinizi bekliyorum" dedi.

"Tahıl koridorundan 10 milyon tonun üzerinde tahılın sevkiyatı sağlandı"

Dünyadaki gıda krizine işaret eden Erdoğan, "Mevcutta, dünya, buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıyadır. Keza, dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız" ifadesini kullandı. Afrika'nın kuraklığın da etkisiyle kıtlık riski içinde bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya beşten büyüktür' şiarıyla, Afrika'nın sesinin küresel ve bölgesel meselelerde yankı bulmasını önemsiyoruz. Türkiye olarak küresel gıda güvenliğinin temini için yoğun çaba sarf ettik. Tarafların yapıcı yaklaşımları sayesinde Birleşmiş Milletlerle birlikte Karadeniz'de tesis ettiğimiz koridordan şimdiye kadar 10 milyon tonun üzerinde tahılın sevkiyatı sağlandı. İstanbul Mutabakatı, savaşa rağmen tarafların uzlaşıya varabildiklerini de gösterdi. Tabii mekanizmanın işlemeye devam etmesi için sizlerin de desteğiyle, sıkıntıya yol açan engellerin esnetilmesi noktasında adım atılması lazım. Ayrıca ihraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyan az gelişmiş bölgelere ulaştırılması için de harekete geçmeliyiz" açıklamasında bulundu.

"Enerji merkezi olarak Avrupa başta olmak üzere yakın bölgemizin güvenliğine net katkı sağlıyoruz"

Bu süreçte küresel enerji güvenliğinin tesisi ile tüketicilerin ucuz ve sürdürülebilir şekilde enerjiye erişimlerinin de öncelikli hal aldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerçekçi, ayakları yere basan ve akılcı bir şekilde temiz enerji dönüşümünü idare etmemiz hayatidir. Gıda krizinin idaresinde olduğu gibi bir enerji merkezi olarak Avrupa başta olmak üzere yakın bölgemizin güvenliğine net katkı sağlıyoruz. Hatırlanacağı üzere G20 tarihindeki ilk enerji bakanları toplantısı, 2015 yılında ülkemizin dönem başkanlığı sırasında düzenlenmişti. Türkiye, kendisinin ve bölgesinin enerji arz güvenliğine destek verecek hamleleri uzun süredir kesintisiz şekilde hayata geçirmektedir" dedi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), Güney Koridorunun işlerliği bakımından hayati öneme sahip olduğunu bir kere daha gösterdiğini aktaran Erdoğan, "Küresel ekonominin büyük sarsıntılar geçirdiği böyle bir dönemde dünya G20'nin yol göstericiliğine ve birlikteliğine daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu düşüncelerle toplantımızın ve alacağımız kararların tüm insanlık için hayırlı olmasını diliyor, ev sahibimiz Endonezya'ya teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bankacılık sektörü kredi hacmi geçen hafta 7 trilyon lira oldu

2022-11-10 15:07 - Ekonomi

Medipol Başakşehir- Galatasaray maçını Atilla Karaoğlan yönetecek

2022-11-10 15:09 - Spor

TEKNOFEST, Samsun’da meyvelerini vermeye başladı

2022-11-10 15:09 - Teknoloji

Spor Toto Süper Lig'de 14. haftanın hakemleri belli oldu

2022-11-10 16:07 - Spor

Rusya askeri birliklerini Ukrayna'da Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekmeye başladı

2022-11-10 16:08 - Dünya

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı'dan "12 Kasım'daki deprem tatbikatına katılım"

2022-11-10 16:10 - Gündem

Beşiktaş'ta Antalyaspor maçı hazırlıkları başladı

2022-11-10 17:07 - Spor

Kadınlar, böbrek hasarını erkeklerden daha kolay atlatabilir

2022-11-10 17:08 - Sağlık

Dr. Mehmet Yavuz: 'Terapi dededen değil senden başlar'

2022-11-10 17:09 - Sağlık

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği 17. Ulusal Kongresi 17 Kasım'da başlıyor

2022-11-10 18:07 - Sağlık

İlgili Haberler

Borçların yapılandırılması teklifine depremlerin etkilerinin giderilmesine yönelik maddeler eklendi

03:05 - Politika

YTP Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz: 'Seçimlerin ertelenmesi için YSK‘ya başvuracağız'

00:05 - Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı için Rusya’dan davet aldık'

14:06 - Politika

Türkiye, İsrail'in Batı Şeria’da artan saldırı ve şiddet eylemlerini kınadı

05:05 - Politika

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:06 - Politika

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem