Bosna'nın 'bağımsızlık referandumu' 30. yılında anıldı

Demokratik Eylem Partisinin önemli ismi Amila Omersoftic, "Referandum sonuçları için sevinecek vaktimiz olmadı, hemen ardından savaş başladı." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Saraybosna

Ülkeyi bağımsızlığa götüren referandum ve ardından gelen savaş sonrası Bosna Hersek, bağımsızlığının 30. yılını kutluyor.

Demokratik Eylem Partisinin (SDA) önemli isimlerinden Amila Omersoftic ve Aliya İzetbegoviç’in özel koruması Nurudin İmamovic, AA muhabirlerine, Bosna Hersek’i bağımsızlığa götüren referandum hakkında açıklamalarda bulundu.

Bosna Hersek’in bağımsızlığına dair kararın alındığı zaman SDA Yürütme Kurulu Üyesi olduğunu hatırlatan Omersoftic, şunları söyledi:

"Rahmetli Aliya, referandum sorusunu hazırladı ve bizlerin fikirlerinin ne olduğunu öğrenmek istedi. Kendisine 'arkamızda kimin olduğunu' sordum. Herkes Amerika’nın bizi destekleyeceğini düşünüyordu. Ben ise Hırvatistan’ın bağımsızlığında önemli rol oynayan Almanya’dan destek almaktan yanaydım.

Boşnakların referandumu tek başlarına yapamayacağını anladığımızda, zamanın Dışişleri Bakanı Haris Silajdzic’i Papa’yı ziyaret etmesi için uğurladık. Cumhurbaşkanımız, Silajdzic’e, 'Papa, Katoliklere ne vereceksiniz? diye sorarsa Müslümanlara ne vereceksek aynısı vereceğimizi ifade edersin' dedi."

Omersoftic, referandum için uluslararası toplumdan gözlemcilerin Saraybosna’ya geldiğini ve kendisinin de onlardan sorumlu olduğunu belirtti.

Referandumun başarılı olduğunu ve gözlemcileri bulundukları otelden alıp şehri gezdirme planı yaptığını ancak otelden gelen bir telefonun büyük sorunlar oluşturduğunu dile getiren Omersoftic, şöyle devam etti:

"Otel resepsiyonu tarafından arandım. Gözlemcilerin fuaye alanında olduğunu, otelde maskeli ve silahlı kişilerin gezdiğini söylediler. Hemen otele gittim. Zamanın İçişleri Bakanı Avdo Hebib’i aradım, bana 'gözlemcileri yalnız bırakmamamı' söyledi. Hebib, otobüs ile gözlemcileri almak için yola çıktı. Onları havalimanına yetiştirmek istiyorduk ancak Saraybosna barikatlar ile kapatıldığı için şehre girilemediğini öğrendik. Bir süre sonra Hebib geldi, ilk anda birbirimize uzunca baktık. Hebib, referandumun kahramanı olmuştu."

Omersoftic, "Referandum sonuçları için sevinecek vaktimiz olmadı, hemen ardından savaş başladı" diyerek her ne kadar savaş beklentisi içinde olmasalar da iyi şekilde organize olduklarını kaydetti.

"Aliya’nın vefatına kadar her zaman yanındaydım"

1990 yılından 2003’teki vefatına kadar her zaman Aliya İzetbegoviç’in yanında bulunduğunu belirten özel koruması İmamovic, Aliya ile 26 Mayıs 1990’da SDA’nın kuruluş toplantısında tanıştığını anlattı.

İmamovic, “Rahmetli Aliya ve eşine referandumda eşlik ettim. Bosna Hersek üzerindeki baskı çok fazla artmıştı, buna rağmen referandumu gerçekleştirdik ancak sonrasında Yugoslav Halk Ordusu'nun baskısı iyice arttı. 4 yıl sürecek bir savaşa gireceğimizi kimse düşünmemişti.” ifadesini kullandı.

Bağımsızlık referandumu

Slovenya ve Hırvatistan'ın Yugoslavya’dan ayrılmalarının akabinde Bosna Hersek'te de bağımsızlık referandumu kararı alındı.

Bosnalı Sırpların büyük oranda boykot ederek katılmadığı referandum, 29 Şubat-1 Mart 1992'de yapıldı. Halkın yüzde 64,31'inin sandığa gittiği halk oylamasında kullanılan oyların yüzde 99,44'ü bağımsızlık için "evet" oldu. "Bağımsız" olan Bosna Hersek, 22 Mayıs 1992'de Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğine kabul edildi.

Bağımsızlık referandumunun hemen akabinde Yugoslav Halk Ordusu'nun yanı sıra Bosna Hersek ve Sırbistan'dan paramiliter Sırp birlikler, Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik başlattı.

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı olan Boşnak lider Aliya İzetbegoviç'in liderliğinde ülkenin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını korumak için bir araya gelen farklı dini ve etnik kökenlerden Bosna Hersekliler, kuzeyde ve doğuda Sırplar, güneyde ve batıda ise Hırvatlarla mücadele etti.

Dayton Barış Anlaşması

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliamların yaşandığı Bosna Savaşı, Dayton Barış Antlaşması ile sona erdi.

ABD'de günler süren müzakerelerin ardından 21 Kasım 1995'te paraf edilen antlaşma, 14 Aralık 1995'te ise Fransa'da Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman tarafından resmen imzalandı.

Antlaşma ile Boşnak, Hırvat ve Sırplar "ülkenin kurucu halkları" kabul edildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye uzay ve roket sektörü Gebze'de buluşacak

2022-02-24 06:02 - Teknoloji

Rusya, savaş helikopterleriyle Ukrayna'daki hava saldırılarının görüntülerini paylaştı

2022-03-01 08:42 - Dünya

THY ve Pegasus Ukrayna seferlerini iptal etti

2022-02-24 10:03 - Gündem

Canlı yayında kan donduran itiraf

2022-02-26 13:41 - Gündem

Ukrayna, öldürülen veya esir alınan Rus askerlerin aileleri için özel hat kuruyor

2022-02-26 16:30 - Dünya

Rus güçleri Berdyansk şehrindeki tüm kamu binalarını ele geçirdi

2022-02-28 01:44 - Dünya

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusuna ait çok sayıda hava aracını düşürdüğünü duyurdu

2022-02-27 00:30 - Dünya

Vladimir Zelenskiy: 'Harkov’a acımasızca saldırdılar. Bu açıkça savaş suçudur'

2022-03-01 09:57 - Dünya

Bugün hava nasıl olacak? 28 Şubat Hava Durumu...

2022-02-28 09:34 - Gündem

KKTC'ye gelen tam aşılı kişiler için Kovid-19 testi zorunluluğu kaldırıldı

2022-03-01 10:31 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, yeni başbakanlığı döneminde İsrail'i "çalkantılı bir sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, gece 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:07 - Dünya

İsrail güçleri, Cenin'e düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü

10:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır taşıyan ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin olası Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem