Azerbaycanlı doktor Türkiye'de şifa buldu

Reçete yazmakta güçlük çeken parkinson hastası Azerbaycanlı nöroloji doktoru 58 yaşındaki Tahir Qasımov, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh tarafından başarı ile gerçekleştirilen beyin pili bir operasyonu ile eski sağlıklı günlerine yeniden kavuştu.

Sağlık - 2 yıl önce

Parkinson hastalığı halk arasında ‘titrek felç' olarak biliniyor. Medikal tedavinin yetersiz kaldığı noktada beyin pillerinin yüz güldürücü sonuçlar verdiğini ifade eden Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, “Parkinson beyinde dopamin adı verilen bir maddenin eksilmesiyle ortaya çıkan ve genelde ileri yaşlarda görülen kronik nörolojik bir hastalıktır. Parkinson hastaları başlangıçta ilaç tedavisine olumlu cevap vermekte olup, hastalığın ilerlemesi ile birlikte ilaç tedavisine olumlu yanıt vermeyen ya da şiddetli ilaç yan etkileri yaşayan hastalar için beyin pili tedavisi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir” dedi.

Azerbaycan'da özel bir klinikte çalışan Nörolog Tahir Qasımov, 2014 yılında hastalığının ilk belirtilerini yaşadı. Kullandığı ilaçlar titremelerini hafifletmiş olsa da, bir süre sonra aldığı ilaçların yetersiz kaldığını gördü. Qasımov, hastalık sürecini şu sözlerle anlattı: “Ailemde esansiyel tremor hastası mevcut, fakat parkinson hastası benden önce hiç yoktu. 8 yıl önce ilk hastalık belirtileri başladı. İlaçlar ile tedavim bir süre devam etti, fakat son dönemde bulgularım giderek arttı. Dr. Ali Zırh ile yollarımız kesişti ve Ali Bey gerekli değerlendirmeler sonucunda beyin pili tedavisi için uygun olduğumu söyledi. Ameliyat olmaya karar verdiğimde kendisine gözlerim kapalı güvenebileceğimi biliyordum. Bu sebeple ameliyatımı kendisinin yapmasını istedim ve Türkiye'ye geldim.”

“Reçete yazamayacak hale geldim”

Hastalığının günlük yaşamını oldukça olumsuz etkilediğini aktaran Qasımov, “Bir şey tutmak istediğimde titremelerim olduğundan dolayı çok zorluk yaşıyordum. Bir doktor olarak reçete yazmakta güçlük çekiyordum. Tutkuyla yaptığım işimde reçete bile yazamayacak hale geldiğimde kendimi psikolojik olarak çok kötü hissettim” şeklinde konuştu.

Operasyonun ardından eski sağlığına kavuşan Qasımov, “Konuşa konuşa geçen bir ameliyat oldu. Ameliyat sonrası kendimi çok daha iyi hissediyorum. Yapmak istediğim birçok şeyi artık kolaylıkla yapabiliyorum. Bardak tutarken ve üstümü değiştirirken zorluk yaşamıyorum. En önemlisi artık rahat bir şekilde yazı yazabiliyorum” diye konuştu.

“Ameliyatları hastalarımız ile konuşa konuşa, karşılıklı sohbet halinde gerçekleştiriyoruz”

Doç. Dr. Ali Zırh beyin pillerine ilişkin önemli bilgiler verdi. Dr. Zırh, “Beyin pili ameliyatı tıp dilinde nöromodülasyon dediğimiz, beyin içerisine yerleştirdiğimiz ince elektrotlar ile hastalıktan sorumlu bölgelere elektrik akımı vererek hastalık bulgularını düzeltmeye çalıştığımız bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile beyindeki hedef bölgelerdeki hücrelerin aktivitelerini baskılayabiliyor, ya da uyarabiliyoruz. Bu ameliyatları hastalarımız ile konuşa konuşa, karşılıklı sohbet halinde gerçekleştiriyoruz. Beyin pili takılan hastalarda ameliyattan birkaç gün sonra beyin pilleri ayaktan poliklinik kontrolleriyle açılmakta ve yaklaşık 2-3 haftalık bir kontrole gidip gelme süreci sonucunda bu hastalara en uygun gelecek, onlar için en fazla randımanı sağlayacak pil ayarlarına ulaşılarak normale yakın yaşamlarına kavuşması sağlanmaktadır. Tahir Bey'de beyin pili tedavisi ile geldiğimiz bu nokta oldukça yüz güldürücü. Meslektaşımızın çok sevdiği işine tekrar rahatlıkla dönebilecek olması hepimizi çok mutlu ediyor” dedi.

Dr. Zırh, sözlerini şöyle tamamladı: “Beyin pili takılan hastalarda ameliyattan birkaç gün sonra beyin pilleri ayaktan poliklinik kontrolleriyle açılmakta ve yaklaşık 2-3 haftalık bir kontrole gidip gelme süreci sonucunda bu hastalara en uygun gelecek, onlar için en fazla randımanı sağlayacak pil ayarlarına ulaşılarak normale yakın yaşamlarına kavuşması sağlanmaktadır. Tahir Bey'de beyin pili tedavisi ile geldiğimiz bu nokta oldukça yüz güldürücü. Meslektaşımızın çok sevdiği işine tekrar rahatlıkla dönebilecek olması hepimizi çok mutlu ediyor.”

Haftanın Öne Çıkanları

Türk otomotiv sektörünün 6 aylık yan sanayi ihracatı 6,5 milyar dolara yaklaştı

2022-07-14 12:03 - Ekonomi

Türk okçular bu yıl hedefleri 12'den vuruyor

2022-07-14 12:04 - Spor

Ukrayna'da Rus saldırılarının yoğunlaştığı Slavyansk şehrinde sivil tahliyeler artıyor

2022-07-14 12:04 - Dünya

Denizli'de tur otobüsü şarampole devrildi, 41 kişi yaralandı

2022-07-14 13:03 - Gündem

Denizdeki silahlar yerli namlularla keskinleşecek

2022-07-14 13:03 - Teknoloji

Datça orman yangını Yangın Yönetim Merkezinden anbean takip ediliyor

2022-07-14 13:04 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mete için taziye mesajı

2022-07-14 14:03 - Politika

Antalya bu yıl 3 milyon Alman turist bekliyor

2022-07-14 14:03 - Gündem

Mesut Özil, Başakşehir’e resmi imzayı attı

2022-07-14 14:04 - Spor

Brent petrol fiyatları, marttan beri en düşük seviyede

2022-07-14 15:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde polikliniklerde ayaktan hasta kabulüne başlandı

16:07 - Sağlık

Depremzedelere yönelik aşı çalışmaları devam ediyor

14:10 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem